featured

Hiç Düşündünüz mü? Saçlarınız, Sakallarınız Uzuyorken Diğer Kıllar Neden Uzamaz?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnsan vücudu, kıllarla kaplı bir yapıdır. Saçlar ve sakalların yanı sıra kollarda ve bacaklarda birçok kıl vardır. Ancak saçlarınızı ve sakallarınızı kesmezseniz alabildiğine uzarken kol ve bacak gibi bölgelerdeki kıllar bir yerden sonra uzamayı bırakır. Peki bunun nedeni nedir, hiç düşündünüz mü?

Kıl Folikülleri İle Kıl Boyları Doğru Orantılı Olur

Folikül, insan vücudundaki kıl yapısını araştıran bir yapı olmakla birlikte kıl boyu ile doğrudan alakalıdır. Kıl folikülü; anajen, katajen ve telojen olmak üzere üç farklı evreden oluşur.

Kıllar, anajen evresinde büyürken katajen evresi ile büyümeye geçir yapar ve telojen evresinde ise kendisini dinlendirmeye alır.

Anajen Evresindeki Kıllar Uzayan Kıllardır

İnsan vücudunda saç ve sakal gibi kıllar anajen evresinde kalan kıllardır. Anajen evresi gelişme ve büyüme evresi olduğundan saç ve sakal gibi kıllar sürekli büyüme gösterir. Eğer kıllar anajen evresinden katajen ve telojen evresine geçer ise bu durumda kılların uzaması durur hatta gerilemeye yani dökülmeye başlar.

Evreler Kılların Uzaması Hızında Etkilidir

Kıllar, bir evrede ne kadar çok kalırsa o kadar çok o evrenin gerekliliğini yerine getirir. Yani uzar ya da uzaması durur ve dökülür. Saç ve sakalların büyük bir kısmı anajen evresinde kalan kıllardır. Dolayısıyla da saç ve sakalların uzaması durmaz ve sürekli uzamaya devam eder.

Kaş ve kirpik gibi kıllar ise tam tersine bir tutum gösterir. Katajen ve telojen evresinde olan bu kıllar, belli bir yerden sonra uzamayı durdurur ve zaman zaman dökülmeye başlayabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!