Histerektomi Nedir Ne İçin Yapılır | Histerektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Histerektomi Nedir Ne İçin Yapılır | Histerektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Histerektomi nedir; rahim alma ameliyatının tıp dilindeki adıdır. Pek çok etken, histerektomi ameliyatı ile rahim alınmasını gerektirebilir. Peki, kadınlara en çok uygulanan ameliyatlardan biri olan histerektomi nedir ne için yapılır? Rahim alınması ameliyatı histerektomi neden olur, nedenleri nelerdir? Histerektomi tipleri nelerdir? Histerektomi ameliyatı nasıl yapılır? Histerektomi sonrası bilinmesi gerekenler nelerdir?

Bu yazıda neler var?

Bu yazımızda rahim alma ameliyatının tıp dilindeki adı histerektomi nedir ne için yapılır konusunu ele alacak ve histerektomi ameliyatı hakkında en çok merak edilen sorulara yanıt vereceğiz…

Histerektomi Nedir Ne İçin Yapılır?

Histerektomi nedir; çeşitli nedenlerle, cerrahi yollarla rahmin alınması ameliyatıdır. Rahim alınması ameliyatı anlamına gelen histerektomi kimi zaman sadece rahmin alınmasını kapsar, kimi zaman rahim il birlikte fallop tüpü ve yumurtalık alınmasını da kapsayabilir. Bu noktada histerektomi nedenleri belirleyici olur.

Pek çok unsur, histerektomi neden olur sorusuna cevap olabilir. Histerektomi ameliyatı nedenleri göz önüne alınarak sağlık sorununun çözümü ve tedavisi için bazen sadece rahim alınır, bazen de tüm rahim yapıları cerrahi olarak alınabilir.

Histerektomi Nedir Ne İçin Yapılır | Histerektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Histerektomi Neden Olur? Histerektomi Nedenleri Nelerdir?

Histerektomi nedenleri oldukça çeşitlidir. Çünkü kadınların rahim sağlığını etkileyebilecek pek çok sağlık sorunu bulunur. Genel olarak histerektomi neden olur sorusunun cevapları şu şekildedir:

1- Vajinal Kanama

Vajinal kanamanın başka tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınamaması durumundan histerektomi ameliyatı ile rahmin tamamen alınmasıyla kanama sorununun önüne geçilir.

2- Myom Alınması

Histerektomi nedenleri arasında en yaygını; rahimde myom (ur) varlığıdır. Rahimde iyi huylu tümör anlamına gelen myom var ise ameliyatla rahmin alınması yoluna gidilebilir. Her ne kadar myomların kanserleşme oranı çok düşük olsa da, kısa zamanda hızla büyümesi durumunda rahmin alınması gerekebilir.

Rahminde myom olan kişiler eğer genç ise ve çocuk sahibi olma düşüncesi varsa rahmin tamamının alınması yerine sadece myomların alınması yani myomektomi ameliyatı tercih edilebilir. Ancak hastaların çocuk sahibi olma düşüncesi yoksa ve ileri yaş grubundaysa, başka sağlık sorunlarının önüne geçilmesi ve ikici bir ameliyata gereksinim duyulmaması için histerektomi uygulnabilir.

3- Kanser Hastalıkları

Rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri ve rahim kanseri gibi nedenlerle rahmin tamamen alınması gerekebilir.

4- Tedavi Edilemeyen Pelvik Ağrı

Pelvik ağrıları, pelvik taban cerrahisi ve ilaçları ile çoğu zaman tedavi edilebilmektedir. Ancak tedavi edilemeyen ve kontrol altına alınamayan pelvik ağrılar nedeniyle histerektomi uygulanabilir.

5- Kontrol Altına Alınamayan Endometriyal Hiperplazi

Endometrium adı verilen rahim içini kaplayan zarın, rahim içinde kalınlaşmaya başlaması, kanser oluşumuna neden olabilir. Bu durumda öncelikli olarak ilaç tedavisi uygulanır fakat sorunun sürekli olarak tekrarlayıp kontrol altına alınmaması, histerektomi nedeni olabilir.

Histerektomi Nedir Ne İçin Yapılır | Histerektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

6- Pelvik Organ Prolapsusu

Pelvik organ prolapsusu nedir; kadınların üreme organlarının, destek dokularının zayıf olmasına bağlı olarak farklı pozisyonlarda olması durumudur. Bu durumda da histerektomi ameliyatı nedeni olabilir.

7- Rahim Prolapsusu

Rahim prolapsusu nedir; rahim yapısının vajinal kanalda olması ve aşağı doğru yer değiştirmesidir. Rahim prolapsusu, kadınlarda idrar tutamama ya da bağırsak hareketleri bozukluğuna yol açabildiği için rahmin alınması gerekebilir.

8- Endometriozis

Endometriozis nedir; rahimdeki hücrelerin batına yerleşmesi ve çoğalıp yapışıklık geliştirmesi şeklinde gösteren bir rahim hastalığıdır. Çikolata kisti adı verilen yumurtalık kistleri de çoğu zaman endometriozis nedeniyle ortaya çıkabilir. Dolayısıyla endometriozis tedavisi için de rahmin alınması gerekebilir. Ancak bu, en son tercih edilen seçenektir.

9- Gebelik Döneminde, Sonrasında ve Doğum Anında Yaşanan Komplikasyonlar

Doğum anında gerçekleşen komplikasyonlar ya da hamilelik döneminde yaşanan komplikasyonlar da histerektomi nedenidir. Örneğin; rahmin doğum sırasında yırtılması ya da kürtaj yapılırken rahmin delinmesi, acil histerektomi nedeni olabilir.

Hamilelik dönemi sonrasında, rahmin eskisi gibi güçlü bir şekilde kasılmaması da histerektomi ameliyatı nedenidir. Çünkü bu durumda aşırı kanama yaşanabilir.

10- Rahim Sarkması

Histerektomi nedir neden olur diye baktığımızda, karşımıza çıkan en yaygın nedenlerden biri de rahim sarkmasıdır. Vajina bağ dokusunun zayıflaması ya da fazla sayıda yapılan vajinal doğumlar, vajinal kanaldan rahim sarkması sebebi olabilir. Bu durumda vajinal olarak ameliyat yapılarak rahim alınır. Gerçekleştirilen bu operasyona vajinal histerektomi denir.

Eğer hasta gençse, çocuk sahibi olmayı düşünüyorsa vajinal histerektomi son seçenek olarak değerlendirilir ve askılama yöntemiyle rahmin altı kesilir ve yukarı doğru asılarak tedavi edilmeye çalışılır.

11- Yaralanmalar, Enfeksiyonlar

Histerektomi neden olur sorusunun bir cevabı da; yaralanmalar ve enfeksiyonlardır. Kimi zaman hayati risk taşıyan yaralanmalar ve enfeksiyonlar, acil histerektomi ameliyatı nedeni olabilir.

Histerektomi Nedir Ne İçin Yapılır | Histerektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Histerektomi Tipleri Nelerdir?

Ameliyat yeri ve kesi şekline göre, ameliyatın kapsamına göre histerektomi tipleri de değişir. Ancak hangi histrektomi tipi tercih edilirse edilsin hepsinde hastalara genel anestezi uygulanır. Histerektomi tipleri aşağıda kategoriler halinde ele alınmıştır:

A- Ameliyat Yeri ve Kesi Şekline Histerektomi Tipleri Nelerdir?

Histerektomi nedir diye baktığımızda; bu ameliyat için farklı yöntem ve teknikler mevcuttur. Ameliyat yeri ve kesi şekline göre histerektomi tipleri şu şekildedir:

  • Abdominal Histerektomi
  • Vajinal Histerektomi
  • Laparoskopik Histerektomi

B- Ameliyatın Kapsamına Göre Histerektomi Tipleri Nelerdir?

Rahim alma ameliyatlarında, ameliyatın kapsamının ne olacağı yani ameliyata hangi diğer organların da dahil edileceği ve alınacağı, histerektomi tiplerini belirler. Ameliyatın kapsamına göre histerektomi tipleri şunlardır:

  • Parsiyel Histerektomi
  • Total Histerektomi
  • Radikal Histerektomi

Histerektomi Nasıl Yapılır?

Histerektomi ameliyatı nasıl yapılır sorusunun cevapları, hangi ameliyat türünün tercih edileceğine göre değişir. Histerektomi tiplerine göre histerektomi nasıl yapılır sorusunun cevapları aşağıdaki gibidir:

1- Abdominal Histerektomi Nedir Nasıl Yapılır?

Abdominal histerektomi ameliyatında, rahim dokusuna abdominal bölgeden karın üzerinden ulaşılır ve rahim çıkartılır. Rahmin karın bölgesinden alınması sonrasında karna dikiş atılır. Bu yöntem, açık rahim ameliyatı olarak da bilinir.

2- Vajinal Histerektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Vajinal histerektomi ile yapılan rahim alma ameliyatında, rahme vajen içine atılan kesiyle ulaşılır ve vajinal yoldan rahim çıkartılır. Vajinal histerektomi ameliyatında gözle görülecek bir yere kesi atılmadığından yara izi belli olmaz.

3- Laparoskopik Histerektomi Nedir Nasıl Yapılır?

Laparoskopik histerektomi ameliyatında, abdominal histerektomi ameliyatında olduğu gibi karın bölgesinden büyük kesiler açılmaz. Bunun yerine karın bölgesinden 3/4 ufak kesi açılır, ucunda kamera ve ışık bulunan kanüllerle karın içine ulaşılıp rahim dokuları parçalar halinde alınır. Bu yöntem, kapalı rahim ameliyatı olarak da bilinir.

Histerektomi Nedir Ne İçin Yapılır | Histerektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

4- Parsiyel Histerektomi Nedir Nasıl Yapılır?

Parsiyel histerektomi ameliyatında rahmin gövdesi çıkarılır fakat rahmin boyun kısmı, yumurtalıklar ve fallopi tüpleri alınmaz.

5- Total Histerektomi Nedir Nasıl Yapılır?

Total histerektomi ameliyatında rahim tamamen çıkartılır fakat diğer üreme organlarına dokunulmaz.

6- Radikal Histerektomi Nedir Nasıl Yapılır?

Radikal histerektomi ameliyatında rahim tamamıyla birlikte yumurtalıklar, vajen dokusu ile destek dokuları, fallopi tüpü ve söz konusu bölgedeki lenf düğümleri de çıkartılır.

Histerektomi Ameliyatları ile İlgili En Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Histerektomi nedir ne için yapılır nasıl yapılır sorularının cevapları ile birlikte bu ameliyata dair pek çok soruya da internet üzerinde cevap aranmaktadır. Yazımızın bu kısmında Histerektomi ameliyatları ile ilgili bilinmesi gerekenlere yer verdik..

1- Hangi Histerektomi Ameliyatı Olacağım Nasıl Belli Olur?

Kime, hangi rahim alma ameliyatı yapılacağı hastanın şikayetine, genel sağlık durumuna, yaşına ve kilosuna göre değişir.

2- En Çok Uygulanan Histerektomi Tekniği Hangisidir?

Histerektomi tipleri arasında en çok tercih edileni; vajinal histerektomi ya da laparoskopik histerektomi ameliyatlarıdır. Çünkü bu tekniklerle yaplan rahim alınması ameliyatlarının, abdominal histerektomi ameliyatına göre iyileşme süresi daha kısadır ve kesi boyutları daha küçüktür.

3- Histerektomi Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Rahim alma ameliyatları, önemli ve büyük cerrahi operasyonlardır. Tercih edilen ameliyat tekniğine göre süreleri de değişir. Genel olarak 1 saat ile 3 saat arasında sürmektedir.

Histerektomi Nedir Ne İçin Yapılır | Histerektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

4- Histerektomi Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Histerektomi sonrası iyileşme süresi de ameliyatın yöntem ve tekniğine göre değişir. Genel olarak rahim alınması ameliyatı sonrası hastalar 3 hafta ile 6 hafta arasında günlük yaşamlarına geri dönebilir. Açık rahim ameliyatı sonrası iyileşme süreci, vajinal histerektomi ve laparoskopik histerektomi ameliyatlarına göre daha uzundur.

5- Histerektomi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Histerektomi sonrası tam iyileşme sağlanıncaya dek hastaların dikkat etmesi gerekenler şunlardır:

  • Spor, egzersiz, ağır kaldırma, it, çekme gibi vücudu zorlayıcı eylemlerden uzak durulmalıdır
  • Elektrikli süpürge kullanılmamalı, temizlik aktivitelerinden uzak durulmalıdır
  • Cinsel aktiviteden ve eğilmekten uzak durulmalıdır
  • Doktor tarafından verilen ilaçlar düzenli kullanılmalıdır
  • Eğer pansuman gerekliyse, pansuman aksatılmamalıdır

6- Histerektomi Riskli mi?

Rahim alma ameliyatı, hastaların genel sağlık durumunu tehdit eden durumları ortadan kaldırmak ve hastalıkları tedavi etmek için uygulanır. Genellikle son çare olarak gerçekleştirilir. Ancak büyük ve önemli bir cerrahi operasyondur. Dolayısı ile riskleri vardır.

7- Histerektomi Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Histrektomi ameliyatları, genel anestezi ile yapıldığı için genel anesteziden kaynaklanan tüm riskleri barındırmak ile birlikte şunların yaşanmasına neden olabilir:

  • Kan damarları, bağırsaklar ve mesane histerektomi ameliyatında oldukça etkilenir. Buna bağlı olarak ameliyat sonrası ilk hafta kabızlık, ağrı ve idrar yapamama şikayetleri yaşanabilir. Bu semptomlar nadiren de olsa ikinci bir ameliyatı gerekli kılabilir.
  • Sindirim sistemi sorunları yaşanabilir
  • Abdominal histerektomi ameliyatı sonrası adezyon adı verilen, kesilen dokuların anormal yapışıklıklara neden olması durumu yaşanabilir. Adezyon yaşanması ağrı ve sindirim şikayetlerine yol açabilir
  • Histerektomi sonrası hastalar kesinlikle hamile kalamaz
  • Rahim boynu ve yumurtalıkların çıkarılmadığı rahim alma ameliyatlarında hastalar adet kanaması (regl) görmeye devam edebilir
  • Rahim alma ameliyatı ile yumurtalıkları da alınan hastalar regl olamaz ve menopoza girmiş sayılır
  • Rahim alma ameliyatı sonrası menopoza giren hastalarda, menopoz belirtileri görülmeye başlar (ani sıcak basması, ani duygu değişimleri vb)
  • Cinsel hayat olumsuz ya da olumlu yönde değişebilir

8- Rahmi Alınan Kadın Cinsel İlişkiye Girebilir mi?

Rahmi alınan kadın cinsel ilişkiye girebilir. Fakat rahmi alınan kadının cinsel hayatı olumlu etkilenebildiği gibi olumsuz da etkilenebilir.

Histerektomi Nedir Ne İçin Yapılır | Histerektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

9- Rahmi Alınan Kadının Cinsel Hayatı Nasıl Olumlu Etkilenir?

Histerektomi ameliyatı olan kadınların bir kısmı ameliyat öncesi dönemde ağrılı cinsel ilişki yaşadıklarını ve ameliyat sonrası ağrı hissinin azaldığını belirtmektedir.

10- Rahmi Alınan Kadının Cinsel Hayatı Nasıl Olumsuz Etkilenir?

Rahim alma ameliyatı sonrası en yaygın şikayet; kadınların cinsel ilişki esnasında aldıkları hazzın ve yaşadıkları orgazmın, ameliyat öncesi dönemden daha az olmasıdır. Genel olarak histerektomi nedir diye araştıran kişiler, cinsel hayatın olumsuz etkileneceğini düşünerek ameliyata karşı çekimser kalmaktadır.

11- Rahim Alınınca Erkek Zevk Alır mı?

Histerektomi nedir erkek cinsel yaşamını etkiler mi diye araştırdığımızda, bu ameliyatın erkek cinsel yaşamını etkilemediği sonucu karşımıza çıkıyor. Ancak toplum genelinde, rahim alma ameliyatı sonrası erkeklerin daha az haz aldığı yanılgısı hakimdir. Ameliyatın yöntem ve tekniğine göre konu hakkında en güvenilir bilgi, doktorlar tarafından verilmektedir.

12- Histerektomi Devlet Hastanesi Yapar mı?

Histerektomi ameliyatları devlet hastanelerinde yapılmaktadır.

13- Histerektomi Ameliyatını Hangi Doktor Yapar?

Rahim alma ameliyatı, kadın doğum uzmanı (jinekolog) tarafından gerçekleştirilir.

İlginizi Çekebilir: Rahim Alınmadan Rahim Kanserini Tedavi Etmek Mümkün mü?

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!