featured

Hızlı ve Kolay Boşanma Sistemi Geliyor… Boşanma Davaları Artık Daha Hızlı ve Kolay Bir Şekilde Neticelendirilebilecek…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hızlı ve kolay boşanma düzenlemeleri, şu sıralar hukukta oldukça ilgi çeken konu içerikleri arasında bulunuyor. Evlilik birliğinin mahkeme kararı ile son bulması hali olarak tanımlanabilecek boşanma, vatandaşlar tarafından en çok merak edilen hukuki konular arasında ilk sıralarda yer alıyor. hızlı ve kolay boşanma nedir, en kolay boşanma nasıl olur, tek celsede boşanma sebepleri nelerdir bunlardan bahsedeceğiz.

Hızlı ve Kolay Boşanma Altyapısı Oluşturuluyor

Tek celsede boşanmak için ne yapmak gerekir? Yargı alanında yapılması planlanan yeni düzenlemelerden birinide boşanmaların kolaylaştırılması oluşturuyor. Tarafların istemesi durumunda boşanma dava ve işlemlerinin daha hızlı yapılabilmesini sağlayacak yeni sistemin altyapısı ve nasıl olacağına dair detaylar belli olmaya başladı.

YouTube video

Buna göre, tarafların istemeleri ve rızaları halinde boşanma hızlı ve kolay boşanma yapılabilecek. Ayrıca taraflar arasında çekişme konusu olabilecek velayet, mal paylaşımı, nafaka, tazminat gibi konular ise daha sonra çözülecek.

Hızlı ve Kolay Boşanma Çalışmalarında Sona Yaklaşıldı

Daha önce Adalet Bakanı olan Abdulhamit Gül tarafından da birçok kez dile getirilen hızlı ve kolay boşanma çalışmalarında sona yaklaşıldı. Bu konu üzerinde çalışmalarına devam eden ve sistemin altyapısını oluşturacak kurul, Avrupa Birliği ülkelerinde hali hazırda uygulama alanı bulan boşanma sistemlerini ve alternatiflerini ayrıntılı olarak inceledi.

Yapılan bu çalışma ve incelemelerde hızlı ve kolay boşanma sisteminin Avrupa Birliği ülkelerinde yaygın bir şekilde uygulandığı tespit edildi. Bu kapsamda Avrupa Birliği’nin lokomotif ülkelerinden biri olan Almanya ve diğer bazı Avrupa ülkelerinde, eşler arasında evlilik birliği ruhen ve de fikren sona ermişse, bu durum boşanmak için yeterli kabul ediliyor.

Ülkemizde Durum Ne?

Bir günde boşanma olur mu? Ülkemizde hızlı ve kolay boşanma sisteminin söz konusu olmadığını söyleyebilmek mümkündür. Çekişmeli boşanma davaları uzun yıllar sürebiliyor, taraflar her ne kadar boşanma konusunda hem fikir olsalar da gerek mal paylaşımı, gerek velayet, gerek nafaka, gerek tazminat, gerek mal rejimi gibi konularda anlaşamıyorlar ve bu konuların mahkeme huzurunda çözüme kavuşturulması da uzun zaman alıyor. Çekişmeli boşanma davası nedir bilgi almak için tıklayınız.

Bunun neticesi olarak da uzun süren boşanma davaları nedeniyle taraflar mağdur olabiliyor. Örneğin, başka biri ile tekrar evlenmek isteyen taraf boşanma neticelenmediği için bunu gerçekleştiremiyor, yaşı ilerlediği için çocuk sahibi olamıyor.

Uzun süren boşanma davalarında gelen çok sayıda şikayet ve yakınma üzerine, konuyla alakalı taraflara kolaylık sağlayacak ve daha hızlı bir şekilde boşanmanın neticelendirilmesini sağlayacak yeni bir sistem yargı alanında planlanan önemli yenilikler arasında bulunuyor.

Yeni Sistem Neler Getiriyor?

Bir senede dolmadan boşanma olur mu? Hangi hallerde boşanma olmaz? Yargı alanında yapılması planlanan yeni düzenleme ile bundan sonra hızlı ve kolay boşanma davası ile velayet, tazminat, nafaka, mal paylaşımı gibi davalar birbirlerinden ayrılacaklar. Bu nedenle tüm zorlu boşanmalar kısa sürede çözümlenebilecektir. Eğer iki tarafında (yani her iki eşinde) rızası olursa ve anlaşırlarsa öncelikli olarak ayrılan boşanma konusu karara bağlanacak.

Böylece genellikle çekişmeli boşanma davalarında çekişme konusunu oluşturan ve boşanma davalarının uzamasına neden olan mal paylaşımı, tazminat, velayet gibi konular nedeniyle boşanma davası da uzamamış olacak ve hızlı bir şekilde karara bağlanabilecek. Yani eşler arasındaki, medeni durumu ilgilendiren konu öncelikle ve hızlıca sonlandırılırken, mal paylaşımı ve tazminat gibi diğer konulardaki dava ise sürecek.

Bu şekilde hızlı ve kolay boşanma altyapısı hazırlanan sistemde, Hakim; eşler arasında ruhen ve fikren evliliğin sona erdiğini tespit ederse ve taraflarda isterse boşanma kararını daha hızlı verecek, velayet, nafaka, mal paylaşımı ve tazminat gibi çekişmeli konular ise ikinci planda kalacak ve böylece boşanma davaları da uzamadan sonuçlanacak. Yargı alanında getirilmesi planlanan ve tarafların rızasına dayalı olacak bu hızlı ve kolay boşanma sistemi ile tarafların yaşadıkları mağduriyetlerin de önüne geçilebilecek. Boşanma dilekçesi nasıl yazılır, bilgi almak için tıklayınız.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!