featured

İflas Nedir | İflasın Hukuki Sonuçları Nelerdir | İflasta Yetkili Mahkeme Hangisidir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özellikle ekonomi darboğazların yaşandığı günlerde, daha çok gündeme gelen ve çok sık duyulan bir kavram olan İflas nedir, en fazla merak edilen hukuki konular arasında yer alıyor. Bugün, iflas nedir? Borçlu ve alacaklılar açısından iflasın hukuki sonuçları nelerdir? gibi çok merak edilen soruların yanıtlarını, yazımız kapsamında sizlere aktaracağız.

İflas Nedir?

İflas, borçlu durumda olan kişi ya da kurumların, alacaklılarına olan borçlarını ödeyememeleri halinde karşılaşılan bir hukuki süreçtir. Bir başka ifadeyle İflas nedir sorusunun cevabı; iflasa tabi olan kişi ya da kurumun, vadesi yani günü gelmiş olan borçlarını ödeyemeyecek durumda olduğunun mahkeme kararıyla birlikte saptanması üzerine başvurulan bir takip yoludur.

Borcunu ödeyemeyen ve iflasa tabi olanlar hakkında, belli usuller çerçevesinde yetkili Asliye Ticaret Mahkemesince, iflas kararı verilmesi üzerine borçlunun yani müflisin, iflas masasına giren tüm malları ve alacakları paraya çevrilir. Çevrilen bu para ile de borçlunun, bilinen tüm alacaklılarına ödemeye yapılır.

YouTube video

İcra takibinin aksine iflas söz konusu olduğunda, alacaklıların tasfiye başlamadan önce borçlu olan kişi ya da kuruma karşı takip başlatmaları gerekli bir husus değildir. İflasın ilan edilmesinden sonra, alacaklı olanların iflas masasına söz konusu alacaklarını yazdırmaları yeterlidir.

Bir diğer deyişle başlatılan iflas takibinden ya da açılan iflas davasının kabulüyle iflas tasfiyesinden tüm alacaklılar yararlanabilirler. İflas kararı verilen borçlunun, iflas masasında bulunan bütün hak, alacak ve mallarının tasfiyesi neticesi elde edilen para, alacakları oranında tüm alacaklılar arasında paylaştırılır.

İflasın Hukuki Sonuçları Nelerdir?

İflasın, borçlu ve alacaklılar açısından çok önemli sonuçları bulunur. Bu sonuçlara kısaca değinecek olursak, şu şekilde sıralayabiliriz;

Öncelikle borçluya ait haczedilebilir nitelikte olan, tüm mal varlığı belirlenir ve iflas masasına kaydedilir. Bu durumda müflis yani borçlu iflas masasına kaydedilmiş olan mallarını kiraya verebilir ya da işletebilir ancak bunlardan elde edilecek gelirler de iflas masasına kaydedilir. Lakin, müflis söz konusu malların satışını ise gerçekleştiremez.İflas üzerine daha önce başlatılmış olan İcra takipleri durur. Alacaklılar borçludan alacaklarını alabilmek amacı ile alacaklarını iflas masasına yazdırırlar.İflas halinde, vadesi gelmiş olan tüm borçlar da muaccel hale gelir.

Kimler İflasa Tabidir?

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 18. Madde düzenlemesi uyarınca, “tacir” her türlü borcundan dolayı iflasa tabidir.

Peki, tacirler ve Türk Ticaret Kanunu (TTK) kapsamında tacir sayılan kişiler kimlerdir? Türk Ticaret Kanunu 12. Maddesine göre, kısmen de olsa bir ticari işletmeyi kendi adına işleten gerçek kişilere tacir denilir. Bu gerçek kişiler dışında, bazı tüzel kişiler de (Türk Ticaret Kanunu uyarınca kooperatif şirketler, komandit şirketler, anonim şirketler, kollektif şirketler, limited şirketler ve amacına ulaşmak için ticari işletme işleten dernekler) tacir sayılırlar.

Yani tacir gerçek kişiler ve tacir sayılan tüzel kişiler iflasa tabidirler. Tacirler dışında iflasa tabi olanlar ise şu şekilde sıralanabilir:

Ticareti bırakanların, terkten itibaren bir yıl içinde iflasları istenebilir,Bir ticari işletme açmış gibi davrananlar, tacir sayılmasalar da tacir gibi sorumlu olduklarından iflasları istenebilir,Konkordato mühleti kaldırılanlar, konkordatosu tasdik olunmayanlar ya da konkordatosu tamamen fesh edilenler de iflasa tabidir,Tüzel kişiliği olmamasına karşın donatma iştiraklerinin de iflası istenebilir,İflasa tabi olan borçlunun aleyhine iflas takibi esnasında ölümü durumunda, iflas miras ortaklığına (tereke ortaklığı) karşı da devam ettirilebilir.Şahıs şirketleri ortaklarının, banka yöneticileri ve denetçilerinin de iflası istenebilir.

İflas Kararı Vermeye Yetkili Mahkeme Hangisidir?

Borçlu hakkında açılacak olan iflas davalarında, hukuk sistemimize göre kesin yetki kuralı vardır. Yani bu durumda, söz konusu dava ancak borçlunun muamele merkezinin bulunduğu yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesinde açılabilir. Yine, yetkili iflas dairesi de, iflas kararı veren Asliye Ticaret Mahkemesinin yargı çevresinde yer alan iflas dairesidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!