featured

İhanet Travması | İhanete Uğrayan İnsan Neden Travma Yaşar? Çocuklarda İhanet Travması Nasıl Ortaya Çıkar?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İhanet travması 1991 yılında ilk kez psikoloji literatüründe yerini almıştır. Bu kavram ilk bakışta sadece aşk ve cinsel yönelimli yetişkin ilişkilerinde ortaya çıkabileceği yönünde beklenti oluşturur.

Halbuki farkında olmadan çocuğunuzun/çocuklarınızın ihanet travması yaşamasına sebep olmuş olabilirsiniz. Çünkü çocuklar da en az yetişkinler kadar ihanet travması duygusuna kapılmıştır.

Nasıl mı?

Çocukluğun ilk yılları ve aile içi yaşanan tüm olaylar psikolojik temeller kadar kişinin yaşamını şekillendirmesinde etkilidir. Özellikle Sigmund Freud, çocuğun ilk altı yılında edindiği deneyimlerin tüm yaşamını etkilediğini savunur.

Eğer çocuğunuzda ihanet travması oluşmasına sebep olduysanız yüksek bir ihtimalle çocuğunuz hem size hem de ileride karşı cinslerine karşı ciddi bir güven sorunu yaşayacak.

Tam Olarak İhanet Travması Nedir?

İhanet anlamından da bilindiği üzere karşınızdaki kişiye verdiğiniz sözleri tutmamaktan başlayarak yapılan herhangi bir davranış güven zedelemesi anlamına gelir.

İhanetin oluşabilmesi için öncelikle kişiler arası güven duygusunun oluşması gerekir. Bahsedilen bu güven duygusu kimi zaman aşk kimi zaman sevgiye dayalı olabilir.

Psikoloji dünyasında çok önemli bir yere sahip olan Maslow, ihtiyaçlar piramidinde özellikle güven duygusu üzerinde duruyor.

Kendisi, piramidin en alt kısmında fizyolojik ihtiyaçları bulunduruyor. Burası hayati işleve sahip olan yemek, içme ve cinselliği kapsıyor. Buradaki ihtiyaçlarını karşılayanlar bir üst basamak olan güvenlik ve güven aşamasına geçiyor.

İkinci aşamanın da hayati önemleri bulunuyor. Zira insan güvende hissetmediği bir yerde bulunamayacağı gibi tek başına da yaşaması mümkün değildir.

Fakat oluşturduğu ilişkilerinde karşı tarafın yaptığı hareketler, davranışlar sonucunda ciddi bir güven zedelenmesi yaşayabilir. İhanetin ortaya çıktığı bu aşamalarda özellikle psikolojik sağlamlığı olmayanların ihanet travması yaşadığı görülüyor.

Yetişkinlerde İhanet Travması: Aldatılma Travması

Yetişkinlerde ortaya çıkan ihanet travması daha çok aldatılma üzerine kuruluyor. Aşk ilişkilerinde hiç beklemediği zaman aralığında sevdikleri kişi tarafından aldatıldığını öğrenen yetişkinler gerçek anlamda zorlu bir durum içerisinde kalabiliyor.

Aldatılan insanın çoğu zaman değer verdiği insanla bağlarını koparamadığı da görülür. Burada sadece sevgi, aşk değil; partnere karşı olan ekonomik bağlılık, varsa ortada kalan çocuk gibi çeşitli etkenler etkili oluyor.

Bununla birlikte yetişkinler her ne kadar ihanet travması yaşasa da karşı cinsle oluşturdukları ortak sosyal ortamdan biranda tamamen kopmanın zorluğundan ötürü ayrılmamayı da tercih edebiliyor.

Çocuklarda İhanet Travması: Bakım Veren ve Bağlanma İlişkisi

Çocuklarda hiç ihanet travması çıkar mı? diye şaşırmayın. Evet çocuklarda istenmeyen ortamların oluşmasından sonra ihanet travmasıyla karşı karşıya kalabilir.

Hatta yetişkinlere nazaran çocukların yaşayacağı bu travmanın daha tehlikeli olduğunu söylemek de fayda var. Çünkü çocukların toparlanmaları daha zor olabilir. Bununla birlikte yaşadıkları duygular tüm hayatını da etkileyebilir.

Peki çocuklarda bahsedilen bu travma nasıl ortaya çıkabiliyor?

Burada çocuğa bakım veren kişinin varlığı etkili oluyor. Belirli bir yaşa kadar çocuğun ihtiyaçları çocukla ilgilenen kişi tarafından verilir. Bu çoğu zaman anne olmakla birlikte yerine göre baba, anneanne ya da babaanne de olabiliyor.

Eğer ki çocuğun beklentileri doğrultusunda ihtiyaçları bakım veren tarafından karşılanmazsa ya da bakım veren ansızın bir açıklama yapmadan çocuğun hayatından çıkıp giderse çocukta travma oluşabiliyor.

Çocuklarda ihanet travması belirtileri arasında:

Uyku problemleri,Kabus görme,Anlamsız düzeyde öfkelenme ve ağlamalar,Yemek yememe,Duygularını karşı tarafa tam aktaramama,Arkadaşlık ilişkilerinden uzaklaşma gibi unsurlar ortaya çıkabiliyor.

İhanet Travmasını Atlatmak İstiyorsanız İşte Yapabilecekleriniz!

Her ne kadar aldatılma ya da farklı sebeplerden ötürü ihanet travması ile karşı karşıya kalsanız da yapabileceğiniz birçok şey bulunuyor.

1- Profesyonel Yardım Alabilirsiniz

İhanet gibi konularda kişilerin her ne kadar karşı tarafa ciddi bir öfkesi meydana gelse de çoğu zaman akıllarda ‘Acaba bende bir şey mi eksik?’ gibi sorular oluşur.

Bu durum kişinin özgüvenini alt üst etmeye yeter. Bu yüzden tek başına atlatmayı düşünemeyenler profesyonel yardım alma seçeneğini değerlendirebilir.

2- Günlük Rutininize Devam Edin

Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde bir travmayı atlatmanın temel prensiplerinden birisi rutini bozmamaktır.

Kişi işe gidiyorsa işine devam etmeli eğer çocuk okul çağındaysa okuluna gitmeye devam etmelidir. Böylece kişinin beyninde anormal, farklı algısı yaratılmaz. Normal hayata adapte olmak da kolaylaşır.

3- Sevdiklerinizle Vakit Geçirin

Kendinizi rahat hissedeceğiniz kişilerle bulunmanız psikolojinizi her anlamda düzeltmeye yardımcı olacaktır.

Arkadaşlarınızla bol bol vakit geçirmeli, kendinizi eve kapatmamalısınız. Evde kalmak istiyorsanız eve arkadaşlarınızı davet edebilirsiniz.

4- Beslenme Düzenine Dikkat Edin

İhanet travması yaşayan kişilerin özellikle ilk olarak yemek düzeninde bozulmalar meydana gelir. Hiçbir şey yemek istemeyen ve iştahtan kesilen insan tipi söz konusudur.

Ancak hem psikolojik hem de fiziksel sağlık adına beslenmek çok önemlidir. Vücudunuza iyi gelecek besinleri tüketmelisiniz.

Eğer eski öğün sayınız kadar yemek istemiyorsanız da yiyeceğiniz öğünlerde bol lifli gıdalara yer verin ki enerji olarak size yetebilsin.

5- Düzenli Uyumaya Devam Edin

Uyumak, acıların hafiflemesinde ve bir an olsun dünyadan uzaklaşmak adına bir tercih olabilir. Ancak uykuyu sadece saf olarak acıdan kaçınmanın yöntemi olarak görmeyin. Bu da istenmeyen bir durumdur.

Sağlıklı bir birey olabilmek adına günlük önerilen saatler arasında uyumaya özen gösterin. Uyku sürecinizi atlamayın ki vücudunuzun ayakta kalmasına yardımcı olun.

Çocuklarda da özellikle bu madde konusunda dikkatli olun. Çözüm bulamıyorsanız ve ileri düzey bir uyku problemi oluştuysa alanın uzmanlarına danışın.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!