İlk Kadın Yargıç Siofra O'Leary Oldu

İlk Kadın Yargıç Siofra O’Leary Oldu | Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başkanlığına Seçilen İlk Kadın Yargıç Siofra O’Leary Görevine Ne Zaman Başlayacak?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İlk kadın yargıç Siofra O’Leary oldu! Fransa’nın Strasbourg  şehrinde bulunan ve Avrupa Konseyi’ne bağlı bir yargı kuruluşu olarak 1959 yılında faaliyetlerine başlayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) başkanlığına ilk kez bir kadın yargıç seçildi. İşte, uluslararası alanda faaliyet gösteren ve kararları Avrupa Konseyi’ne üye tüm ülkeleri bağlayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ilk kadın başkanı İrlandalı yargıç “Siofra O’Leary” hakkında merak edilenler…

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin İlk Kadın Başkanı

İlk Kadın Yargıç Siofra O'Leary Oldu

 Uluslararası bir mahkeme niteliğine sahip olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) başkanlığına İrlandalı kadın yargıç Siofra O’Leary seçildi. 53 yaşında olan Yargıç O’Leary, bu seçim sonrasında AİHM tarihinde başkanlık görevini üstlenen ilk kadın olacak.

Siofra O’Leary Kimdir?

İlk Kadın Yargıç Siofra O'Leary Oldu

20 Eylül 1968 tarihinde İrlanda’nın Dublin kentinde dünyaya gelen O’Leary, alanındaki eğitimini University College Dublin bünyesinde Medeni Hukuk Lisans derecesi ile tamamladı. Daha sonra doktora derecesini ise İtalya Floransa’da bulunan Avrupa Üniversitesi Enstitüsü’nden aldı.

O’Leary, 1996 yılında Lüksemburg’da bulunan Avrupa Birliği Adalet Divanında danışman olarak göreve başladı. Siofra O’Leary, Nisan 2015’te Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde İrlanda yargıcı olarak görev yapan Ann Power’ın yerine seçilene dek Avrupa Birliği Adalet Divanı bünyesinde çeşitli görevlerde bulundu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kariyeri

İlk Kadın Yargıç Siofra O'Leary Oldu

2015 yılından bugüne kadar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) yargıç olarak görev yapan Siofra O’Leary, 1 Ocak 2020’de bölüm başkanlığına yükseldi ve bu yılın Ocak ayında ise AİHM başkan yardımcılığı görevini üstlendi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından yapılan açıklamaya göre 1 Kasım 2022’de, halen AİHM başkanlığını yürüten İzlandalı yargıç Robert Ragnar Spano’dan başkanlık görevini devralacak 53 yaşındaki Siofra O’Leary bu göreve dek yükselen ilk kadın yargıç olacak. Yapılan bu açıklamada ayrıca O’Leary’nin başkanlıktaki görev süresinin en az üç yıl olacağı da kamuoyuna duyuruldu.

Yargıç O’Leary’nin başkan olarak sorumlulukları arasında ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesini temsil görevinin yanı sıra, hassas ve önemli davaların ele alındığı 17 yargıçtan oluşan “Büyük Daire Başkanlığı” da yer alacak.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Nedir? 

İlk Kadın Yargıç Siofra O'Leary Oldu
İlk Kadın Yargıç Siofra O’Leary Oldu

Fransa’nın Strasbourg kentinde yer alan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde belirlenen haklara uyumu sağlayabilmek amacı ile 1959 yılında Avrupa Konseyi üyesi olan ülkeler tarafından kurulan uluslararası bir mahkemedir.

Bu anlamda AİHM,  Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve ek protokollerde güvence altına alınan temel hakların ihlal edilmesine (çiğnenmesine) dair bireysel başvurular ile birlikte, toplulukların, tüzel kişiliklerin ve diğer devletlerin de başvuruda bulunabileceği bir yargı merciidir. Mahkeme tarafından verilen kararlar, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesini onaylamış 46 Avrupa Konseyi üyesi devlet için bağlayıcıdır. Çünkü bu ülkeler AİHM’in yargı yetkisini tanımıştır.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Nedir? Türkiye AİHS’i Ne Zaman Kabul Etti? merak ediyorsanız yazımıza göz atabilirsiniz

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!