featured

IQ Seviyesi Koronavirüs Nedeniyle Düşüyor mu? İngiliz Bilim İnsanlarının Araştırmaları Ne Diyor?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vücutta birçok hasara neden olan koronavirüsün şimdi de IQ seviyesi düşüklüğüne neden olduğu ortaya çıktı. İngiltere merkezli yapılan bir araştırma sonucuna göre virüsün etkili olduğu insanlarda beyin tahribata uğruyor ve 10 yıl yaşlanıyor.

4 büyük İngiltere Üniversitesi bilim insanlarının araştırmaları doğrultusunda bu sonuca varıldı. Araştırmaya katılan bilim insanları;

Imperial College LondonCambridge ÜniversitesiKing’s College LondonVe Chicago Üniversitesi bünyesinde çalışmaktalar.

Üniversitelerden toplanan bilim insanları, Covid-19’un beyinde meydana getirdiği tahribat üzerinde bir araştırma yürüttü. Araştırma sonucunda, hastalığı atlatan kişilerin beyinlerinde oluşan hasar virüsün vücuttaki etkilerini gözler önüne serdi.

Beyin Korona Yüzünden 10 Yıl Yaşlanıyor

Araştırma ekibinde yer alan Imperial College London‘dan Dr. Adam Hampshire araştırma hakkında kıs bilgi verdi. Yapılan araştırma kapsamında virüse yakalanan fakat daha sonra iyileşen kişileri incelediklerini belirtti. Bu kişilerden bazılarının beyinlerinin 10 yıl yaşlandığı bazılarının ise IQ seviyesi düşüklüğü yaşadığı ortaya koyuldu.

Araştırma kapsamında 84 bin 285 kişi üzerinde zeka testi yapıldı. Bu kişiler arasında Koronavirüs hastalığını en ağır atlatan kişiler de mevcuttu. Hastalığı ağır atlatan kişilerde 8.5 puanlık bir IQ düşüklüğü tespit edildi.

Araştırmanın sonucu hakkında yorumda bulunan bilim insanları;

“ Kovid-19 olan bireyler, ayrıntılı yaş ve demografik profilleri göz önüne alındığında, birden fazla alanda bilişsel testlerde beklenenden daha kötü performans gösteriyor. Beyin sağlığında yaşanan gerileme hastalığın ne kadar ağır geçtiğiyle orantılı” ifadelerini kullandılar.

IQ Seviyesi Nedir?

YouTube video

Her bir kişi farklı zihinsel becerilere sahiptir.  Bu zihinsel becerileri ortaya çıkarmak ve seviyesini ölçmek için bazı testler yapılır. Bu testlerden çıkan sonuçların gösterim biçimi IQ ile yapılır. Aynı yaş grupları arasındaki performans ölçümü denilmektedir.

Eğer bir kişinin zihin yaşı, takvimsel yaşı ile aynı düzeyde ilerliyor ise o kişi 100 IQ puana sahiptir. 100 puanı kişinin seviyesini belirleme noktasında ortalama bir sayıdır. Eğer zihinsel yaş takvim yaşından daha büyük ise bu oranın üzerinde bir seviye puanı elde edilecektir. Fakat zihinsel yaşı takvim yaşından küçük ise bu kez de seviye puanı 100’ün altında olacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!