featured

İş Arama İzni Ne Demektir? İş Arama İzni Nasıl Hesaplanır? İstifa Eden İşçinin İş Arama İzni

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İş arama izni iş yerinden ayrılış sürecinde çalışanlar açısından hak kaybı olmaması bakımından önemlidir. Çok sayıda kişi bu konuda detaylara tam hakim olmadığından hak kaybı yaşayabilmektedir.

İstifa Hukuki Anlaşmazlıklar ve İş Arama İzni

Ülkemizde iş hukuku alanı, oldukça yoğun hukuki anlaşmazlık barındıran bir hukuk dalı olarak karşımıza çıkıyor. Bu yazımızda hem çalışanların hem de işverenlerin çok merak ettikleri konular arasında yer alan “İş Arama İzni” konusuna değineceğiz. Çalışanların, çok bilmedikleri bir hakları olan iş arama iznini kullanamamaları nedeniyle hak kayıpları yaşamaları da sık karşılaşılan bir durum olarak öne çıkıyor. Peki, iş arama izni nedir? İş arama izni nasıl hesaplanır? İşte, konuya dair detaylar… 

İş Arama İzni Ne Demektir? İş Arama İzni İhbar Süresinden Düşülebilir mi?

Bir işçi işten ayrılmak istediğinde ya da geçerli nedene dayanılarak işçinin sözleşmesi işverence fesih edilmek istendiğinde, işçinin söz konusu işyerinde çalıştığı kıdemine göre önceden bildirim yapılması gerekir ve buna iş hukukunda bildirim süresi adı verilir. Bahsi geçen bildirim süresi 6 aydan az kıdemi olan bir işçi için 2 hafta iken 3 yıldan fazla kıdemi olan bir işçi açısından 8 haftalık bildirim süresi söz konusu olabilmektedir.

İşte, iş sözleşmesinin işçi ya da işveren tarafından fesih edilmesi durumunda, bu bildirim süresi içinde işçinin kendisine yeni bir iş bulabilmesi için yasal olarak kendisine verilmesi gereken izne “İş Arama İzni” adı verilir. Bu izin mesai saatleri içerisinde ve herhangi bir ücret kesintisi yapılmaksızın işçiye kullandırılmak zorundadır.

İş Arama İzni Konusunda Yasal Mevzuat Nedir? İş Arama İş Kanunu | 4857 Sayılı İş Kanunu Yeni İş Arama İzni

İş arama izni, 4857 sayılı İş Kanunu 27. Madde kapsamında ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. Söz konusu madde;

Bildirim süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur. İş arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır.İşveren yeni iş arama iznini vermez veya eksik kullandırırsa o süreye ilişkin ücret işçiye ödenir.

Hükümlerini içerir. Bu kanun maddesinde, iş arama izni, süresi ve nasıl kullanılacağına dair ayrıntılar genel hatları ile belirlenmiştir. İş arama izninin kullanımı açısından iş sözleşmesinin işçi ya da işveren tarafından feshi arasında bir fark bulunmaz. Bildirim süresi içinde işçi, bu iznini kullanabilir.

1.İş Arama İzni Süresi Ne Kadardır? Nasıl Kullanılır? 

İş arama izni süresi, kanun maddesinde de açık bir şekilde belirtildiği üzere günde iki saatten az olamaz. Bu her gün iki saatlik süre, bildirim süresi içinde işçiye verilecek asgari izin süresidir ve daha az verilemez.

İş arama izni süresi iki saatten az belirlenemez ancak işçi lehine bu süre artırılabilir. Bu artırım işçi ile işveren arasında sözleşme yapılırken artırılabileceği gibi toplu iş sözleşmesi ile ya da işveren tarafından iradi olarak da arttırılabilir.

İşçi, iş arama iznini her gün kullanabileceği gibi dilerse bu saatleri birleştirerek toplu olarak da kullanabilir. Ancak bunun için, işçi bu isteğini işverene bildirmeli ve iznini işten ayrılacağı günden evvelki günlere denk getirmelidir. 

2. İş Arama İzni Verilmez ya da Eksik Verilirse Durum Ne Olur?  Toplu İş Arama İzin Dilekçesi

İş kanunu 27 maddesi hükmü gereğince, işveren bildirim süresi içerisinde işçiye “İş Arama İznini” kullandırmaz ya da eksik kullandırırsa, o sürelere ilişkin ücret ayrıca işçiye ödenmek zorundadır.

Yine iş arama izni süresi içinde işçi çalıştırılırsa, işçinin izin süresi içerisinde alacağı asıl ücrete ilave olarak çalıştırıldığı sürenin ücreti kendisine %100 zamlı olarak ödenir. Bu fazladan ödemeye iş arama izni ücreti adı verilir.

Bu iznin kullandırılmaması ya da eksik kullandırılması durumunda ayrıca işçi yönünden iş sözleşmesini haklı nedenle fesih etme imkanı da doğar. Sebepsiz yere fesihte işçi açısından kıdem ve benzeri haklar doğmazken feshin haklı nedene dayanması durumunda işçi bu hakları da talep edebilir. 

YouTube video

İşten çıkarılan işçi hakkında detayları ayrıca incelemeniz önerilir.  Adalet Bakanlığı İş hukuku kitapları araştırması da konu hakkında daha kapsamlı bir içerik sağlayacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!