featured

Isıttığınızda Tehlikeye Dönüşebilecek 7 Yemek!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yemekleri çöpe atmamak ve israf etmemek için ısıtıp ertesi gün tekrar tüketmek mantıklı olabilir. Peki yemekler tekrar ısıtıldığında ne olur?

Hemen hemen hepimiz kalan yemekleri dolaba koyup ertesi gün tekrar ısıtarak tüketiriz ve o yemeğin israf olmasını da böylelikle engellemiş oluruz. Bazı yemekler için bu isabetli bir karar olsa da bazı yemeklerin ısıtılması biz fark etmeden aslında sağlığımız için ciddi bir risk unsuru haline gelir.

Bazı yemekler, ısıtıldığında içeriğini değiştirir ve bu sebeple de ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalmamıza neden olur. Bu nedenle de artan her yemeği saklamak ve ertesi gün ısıtarak tekrar tüketmek sağlıklı olmayabiliyor.

Özellikle tekrar ısıtılmaması ve ısıtılıp tüketildiği takdirde gıda zehirlenmesine dahi neden olabilecek öyle yemekler var ki! İşte kesinlikle ısıtmamanız gereken 7 yemek!

Tavuk

Tavuk

Tavuk yemekleri, tekrar ısıtmamanız gereken yemeklerin başında geliyor. Soğuyan tavuğu ısıtmak istediğinizde fırının ısısı daha düşük olacaktır. Bu nedenle de tavuğun içerisinde oluşmuş bakterilerin etkisiz hale getirilmesine yeterli olmayabilir. Bu sebeple de eğer artan tavuk varsa ve yemek istiyorsanız soğuk yemeniz daha doğru olacaktır.

Mantar

Mantar

Vitamin ve lif zengini olan mantar, pişirilerek tüketilebilen bir bitkidir. Ancak eğer mantar tüketecekseniz mutlaka dikkat etmeniz gereken noktalar olduğunu bilmeniz gerekiyor. Örneğin; yeni pişmiş mantar yemeği çok sağlıklı olabilir ancak bu yemeği dışarıda birkaç saat bekledikten sonra tekrar ısıtarak yemeniz ciddi sindirim sistemi sorunlarına ortam hazırlayabilir.

Yumurta

Yumurta

Yumurta, mikroorganizmaların barınabileceği ve çok çabuk yayılabileceği en uygun ortamların başında geliyor. Bu sebeple de çırptığınız, haşladığınız ya da kızarttığınız yumurtaları anında tüketmeli, artan yumurtaları ise tekrar ısıtarak tüketmekten kaçınmalısınız.

Pişmiş yumurta ile bilimsel araştırmalar da yapılmıştır. Yapılan bir araştırmanın sonucuna göre; yumurtanın mikrodalgada ısıtmanız yumurtanın şişmesine ve hatta radyasyon nedeni ile patlamasına neden olabileceği açıklanmıştır.

Ispanak

Ispanak

Yeşil yapraklı sebzeler dediğimizde ilk olarak akla insan sağlığına en çok fayda gösteren ıspanak geliyor. Antioksidan ve demir zengini olan ıspanak, mutlaka tüketilmesi gereken bitkilerin başında gelir.

Ispanak içerisinde büyük oranda nitrat vardır. Ispanak pişirilip oda sıcaklığında bekletildiği ve bir zaman sonra tekrar ısıtıldığında içerisindeki nitrat, yoğun bir nitrite dönüşür. Kanda methemoglobin seviyesini arttıran nitrit; mukoza ve cilt rengini değiştirir. Ayrıca ender görülen sonuçları arasında ölüme sebebiyet de vardır.

Patates

Patates

Birçoğumuz pişen ve soğuyan patates yemeğinin folyoya saklanarak sarılmasının sağlıklı olduğunu düşünse de bu aslında doğru bilinen en büyük yanlışlardır. Buzdolabında saklanmayan patates, botulizme ortam hazırlayan bakterileri üretebilen bir besindir.

Tüm bunların yanı sura uzmanlara göre pişmiş patates, buzdolabında muhafaza edilmiş olsa dahi kesinlikle tekrar ısıtılmaması ve gerekirse soğuk tüketilmesi gerekiyor.

Pirinç

Pirinç

Sofralarımızdan eksik etmediğimiz, birçok et ve tavuk yemeğinin tamamlayıcısı olan pirinç, aynı zamanda sağlığımız için ciddi risk faktörü haline gelebilir. Çünkü pirincin ısıya dayanıklı olmayan Bacillus Cereus adı verilen bakterilerle etkileşime girme ihtimali çok yüksektir.

Bilim adamlarının yapmış olduğu araştırmalar sonucunda pirincin oda sıcaklığında saklanması sonucunda toksik sporlar ürettiği ve dolayısıyla da eğer pirinç piştikten sonra hemen tüketilmez ise bu maddelerin hastalıklara yol açabileceği saptanmıştır.

Deniz Ürünleri

Deniz Ürünleri

Deniz ürünleri, protein ve mineral zengini olarak bilinen besinlerdir. Ancak bilinenin aksine deniz ürünlerinin dondurucuda saklanması ve sonrasında hemen tüketilmesi gerekiyor. Eğer deniz ürünlerini dondurucu da değil oda sıcaklığında bekletilirse gıda zehirlenmesine ortam hazırlayan bakteriler üretebiliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!