featured

İşte Türkiye’de Yazılı Olmayan, Ancak Klişeleşmiş 13 Kural!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bildiğiniz gibi ülkemizde yalnızca yazılı kurallar yok. Birde yapılması artık klişeleşen belli başlı olaylar… İşte, okurken hak vereceğiniz o 13 kriter…

Türkiye’de yazılı olan kurallar kadar yazılı olmayan kurallarında var olduğunu elbette ki biliyoruz. Yazılı olmayan bu kurallar herkes tarafından yapılması gerek gibi kabul edilirken, yapılmadığında çoğunlukla ayıplanır bile! İşte Türkiye’de yazılı olmayan ancak yapılması zorunlu diyebileceğimiz 13 farklı kural… Biz yazarken çok eğlendik, dileriz sizde eğlenirsiniz. Haydi, başlayalım!

Ayran ve Döner İkilisi Tercih Edilmişse, Aynı Anda Bitirilmelidir

Ayran ve Döner İkilisi Tercih Edilmişse, Aynı Anda Bitirilmelidir

Ayran ve döner ikilisinin Türkiye’nin en iyi fast food lezzeti olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Ancak bu ikilinin, aynı anda bitirilmesi gerektiği yazılı olmayan bir kuralımızdır. Ayran, dönerden önce biterse döner öksüz, yetim kalır. Döner, ayrandan önce biterse ayranın tadı, tuzu kaybolur gider. Bu yüzden bu ikiliyi tercih eden herkes, ayranı milim milim içerek döner bitene kadar yetirmeye çalışır.

Yolculukların Olmazsa Olmazı Pişmaniye!

Yolculukların Olmazsa Olmazı Pişmaniye!

Yazılı olmayan kural 2: Yolculukların olmazsa olmazı pişmaniyedir. Yol boyunca var olan tüm dinlenme tesisleri sizi pişmaniye almak zorunda bırakır. Kakaolu, sade, çikolatalı… Bu ortamlarda pişmaniyenin binlerce farklı alternatifi bulunur. Dahası, gittiğiniz yere pişmaniye götürmemenizde bir garipsenir, ayıplanır. Kısacası bir yere gideceksen, o pişmaniyeyi paşa paşa alacaksın.

En Köpüklü Türk Kahvesi Misafirindir

En Köpüklü Türk Kahvesi Misafirindir

Eğer evinizde misafiriniz var yapılacak ilk şey onlara çay ya da kahve hazırlamak olur. Kahve hazırlanmaya karar verilmişse, köpüğün köpüğü dahi çıkarılmaya çalışılır. Tepsiye nizami bir şekilde köpüklü kahveler dizilir. Köpüksüz olanlar ise köşelere sıkıştırılarak, ev sahiplerinin alması sağlanır. Öyle ki köpüksüz kahvenin alınması için kaş göz dahi yapılır. Çünkü kültürümüzde misafirin köpüksüz bir kahve içmesi kabul edilemez bir durumdur.

Son Kalan Parça Tabakta Kalmaya Mahkum Olur

Son Kalan Parça Tabakta Kalmaya Mahkum Olur

Sofrada pizza, köfte, pişi, baklava gibi tane ile yenilebilecek yiyecekler varsa sona kalan dona kalır. Dibi gelene kadar öncelik verilen bu yiyeceklerin yüzüne son bir kaldığında asla bakılmaz. Herkes ayıp olmasın diye o son lokmayı almazken, o lokmayı kimin ağzına atacağı merak konusudur. Bu anlar zor ve gerilim dolu anlardır hiç kuşkusuz…

Birine Atkı Ördüyseniz, O Kişiden Kesin Ayrılırsınız!

Birine Atkı Ördüyseniz, O Kişiden Kesin Ayrılırsınız!

Nedendir bilinmez geçmişten günümüze tüm kızlar ilişkilerinin baharında, sevgilisine atkı örerek önemli hissettiğini göstermek ister. Yurtlarda ve okullarda kış ayları geldiğinde, elinde atkı ören kızları görmemek neredeyse imkansızdır. El beceriniz olsun ya da olmasın bu atkı örülmeye mahkumdur. Ancak şöyle bir gerçekte vardır ki, atkı örülen kişiden mutlaka ama mutlaka ayrılırsınız! Bu arada, istisnalar kaideyi bozmaz…

Şarj Aleti Yarışında, Şarjı Az Olan Bir Adım Öndedir

Şarj Aleti Yarışında, Şarjı Az Olan Bir Adım Öndedir

Ortamda bir adet şarj aleti varsa, şarjı az olan bu yarışın galibi olur. Aynı anda şarj aleti ihtiyacı duyulursa, herkese ilk sorulan şarjın ne kadar sorusudur. Şarjı az olan yarışın galibi olur ve sorgusuz sualsiz şarj aletini alır. Bu yarışta şarj aletinin kimin olduğunun da bir önemi yoktur.

Bir Kadının Yaşı ve Kilosu Asla Sorulmaz

Bir Kadının Yaşı ve Kilosu Asla Sorulmaz

Yazılı olmayan kurallar 7: Bir kadının yaşı ve kilosu asla yorulmaz. Kadınlara yaşı sorulduğunda ayıplanır ve ters cevaplar dahi verilebilir. Bu durum kilo içinde aynıdır. Kadın zayıf olsun, kilolu olsun kilo ile ilgili sorulara yanıt vermek istemez. Hele birde bir kadına ‘’Biraz kilomu almışsın’’ demek, idam fermanını imzalamak ile eşdeğer gibidir. Bizden, söylemesi!

Gelen Tabak, Boş Gönderilmez!

Gelen Tabak, Boş Gönderilmez!

Annelerimizin yazılı olmayan kural ve geleneklerinden bir tanesi de gelen tabağın asla boş gönderilemeyeceğidir. Bu bir adap, güzel ahlak olarak karşılaşılan bir durumdur. Eğer, tabağa konulacak bir şey yoksa bir süre bekletilir. Hatta ve hatta sırf tabak boş kalmasın diye börek, çörek dahi yapılır. O tabak dolu dolu gönderildikten sonra, derin bir ‘’Oh’’ çekilir.

Takside Ön Koltuğa Otururken Dikkat…

Takside Ön Koltuğa Otururken Dikkat…

Takside ön koltuğa oturmak, yürek yemekle eşdeğerdir. Çünkü yazılı olmayan kurallara göre, takside ön koltuğa oturan ödemeyi yapacak kişidir. Ne hikmettir ki, arabada ön kavgası yapan birçok insan için böyle durumlarda arka koltuk daha değerlidir.

Tansiyon Ölçenlerin Vay Haline…

Tansiyon Ölçenlerin Vay Haline…

Bir ortamda tansiyon ölçülmesi gerekiyorsa o siz olmayın! Çünkü bu kurallara göre, tansiyonu ölçülecek kişi için gönüllü olan o babayiğit, sonrasında en az 10 kişinin daha tansiyonunu ölçmek durumunda kalır. Tansiyonunu ölçtürmek isteyenlerin, yalanlar silsilesi ise tam olarak bu noktada başlar.

Bir Şey Çalışmıyorsa, O Şeye Mutlaka Birkaç Kez Vurulur

Bir Şey Çalışmıyorsa, O Şeye Mutlaka Birkaç Kez Vurulur

Türk kültürüne göre bir şey çalışmıyorsa, onu vurarak tamir edebilmek mümkündür. Tüm eşyalar için bu böyledir ve yapılacak ilk eylem olarak kayıtlara geçirilir. Özellikle bu bir kumandaysa, hızlı bir şekilde bu vuruşa yanıt gelir ve takır takır çalışmaya başlar.

IBAN Fotoğrafı Atılmaz

IBAN Fotoğrafı Atılmaz

IBAN fotoğrafı atmak büyük bir risk ve babayiğitliktir. Birçok insan annesi, babası, eşine dostuna bile IBAN fotoğrafı paylaşmak yerine, kopyala yapıştır yapmayı tercih eder.

Ev Görmeleri ve Düğünlerin Olmazsa Olmaz Hediyesi Borcamdır
mask

Ev Görmeleri ve Düğünlerin Olmazsa Olmaz Hediyesi Borcamdır

Yazılı olmayan kurallar silsilesinin sonuncusu ise, ev görmeleri ve düğünlerin olmazsa olmazı borcam hediyesidir. Eğer ki hediye alacağınız kişi birinci dereceden yakınınız değilse, komşu ya da uzak akrabaysa aradığınız hediye borcamdır. Ev görmeleri ya da düğünlerde götürülen borcamlarla, adeta Paşabahçe’nin bir şubesi açabilmek mümkündür. Borcam deyip geçmeyin, o bizim Milli kültürümüzdür.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!