featured

İtalya Venedik Gezilecek Yerler ile Venedik Gezi Rehberi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İtalya Venedik denince akla ilk gelenler arasında “Aşıklar Şehri”, “Gondol Şehri”, “Kanallar Şehri” gibi pek çok özel tamlama gelmektedir. Ancak Venedik’in tarihine baktığımızda bu özel şehrin sadece bu dar tanımlamalardan çok daha fazlası olduğu görülmektedir. İşte, İtalya Venedik tarihi ile Venedik gezi rehberi !

İtalya Venedik Tarihi ile Venedik Gezi Rehberi

Konuyu İtalya Venedik tarihi olarak ele aldığımızda; Roma İmparatorluğu zamanından itibaren oldukça aktif olan şehir özellikle kanallar nedeniyle dağınık bir şehir yapısına sahip olduğundan özellikle Bizans himayesine geçtikten sonra kolay yönetilememiştir. Daha doğrusu yönetimin baskıcı tutumunu üzerinde fazla hissetmemiştir. Bu yönetilememe durumu şehrin biraz da bağımsız bir şekilde gelişmesini sağlamıştır.

Balıkçılığın önemli bir geçim kaynağı olduğu şehirde gemi yapımı işinin gelişmesiyle pek çok dönemde ticaret konusunda önemli bir merkez olarak karşımıza çıkmıştır.  Ticaretle beraber hem yönetimin hem de halkın zenginleşmesi ile halk sanat ve mimariye de oldukça eğilimli olmuştur. Bu sayede halk pek çok sanatçıyı da şehirlerinde ağırlamışlardır. Böylece bu sanatçılar ile zenginleşen tarihi birikimler ile günümüze kadar pek çok eser gelmiştir.

Sanatçıların da tarihi eserlere kattığı görsel etkiler şehri gezerken görülmeye değer yerler olarak karşımıza çıkmaktadır. Şehrin arasından yapılan gondol gezileri özellikle ziyaretçi akınına uğrayan yerlerdendir. Şehrin ikliminin nemli olan Akdeniz iklimi olması da şehrin sadece kışın değil her mevsim gezmeye değer bir şehir yapmaktadır.

Venedik Neden Sular Altında Kaldığı Hakkında

YouTube video

Venedik neden sular altında konusuna bakacak olursak bundan yaklaşık 6 yüzyıl öncesinde Venedikliler karadan gelecek tehlikelere karşı kendilerini korumak için şehri sular üzerine inşa etmişlerdir. O dönemde şehri inşa ederken kullanmış oldukları ahşap kazıklar günümüzde bile hala sağlam bir şekilde şehirdeki evleri ayakta tutmaktadır. Nasıl ayakta tuttuğu konusunda ise şöyle bir açıklama getirebiliriz; ahşabın suyun altında kalan kısmı suyun altında oksijen olmadığı için sertleşir.

Özellikle mineral bakımından yüksek olan bu su ahşabı besler ve daha uzun süre dayanmayı sağlar. Böylece sert olan ahşap sert olan kile batar. 1900lü yıllarda endüstride kullanmak için su ihtiyacı olunca bu dönemde artezyen kuyuları açılmış. Ancak bu kuyular batmaya başlayınca şehirde yavaş yavaş sular altında kalmaya başlamış. bu batmayı önlemek adına 1960’lı yıllarda bu kuyular kapatılmış. Böylece şehrin de batışı yavaşlatılmıştır. Günümüzde Venedik hala batma tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Venedik Nüfusu

Venedik nüfusu şehir ilk inşa edildiğinden bu yana hep az olmuştur. Kendi içinde küçük mütevazı bir yaşam şekli olan halkın bulunduğu konum gereği eskiden ticaret nedeniyle günümüzde ise turistik gezi nedeniyle ziyaretçisi oldukça fazladır.

Halk bu ziyaretlerden memnun mu sorusuna cevaben çok da memnun değiller. Zaten halk refah seviyesi gayet iyi olan maddi olarak rahat bir nüfus olarak karşımıza çıkmaktadır. Turistin geliyor olması sadece oradaki her şeyin fiyatını daha da yükseltiyor.

Her yıl nüfusunun kat be kat fazlası turist ağırlayan şehrin halkı; kendi halinde yaşamak istese de hem görsel olarak hem de tarihi olarak bir tat almak isteyen turistler buna pek izin verecek gibi durmuyor.

Venedik Gezilecek Yerler ile Venedik Gezi Rehberi

YouTube video

Venedik ismi kenti kuran Venedi kabilesinden gelmektedir. Eminiz ki şehri kuran bu kabile ilerde şehrin bu kadar gözde yerler arasında olacağını her yıl milyonlarca ziyaretçi akınına uğrayacağını bilemezdi. Venedik’te gezilecek yerler oldukça fazladır. Pek çok döneme şahitlik etmesi, önemli sanatçıları yetiştirmiş olması, pek çok tarihi yerlerin olması özellikle de gondolla yapılan şehir turu şehri çekici kılan etmenler arasındadır.

1 – İtalya Venedik: San Marco Meydanı

Venedik’te görülmesi gereken yerler listesi başında gelir İtalya Venedik San Marco Meydanı. Sayı olarak insanlarla yarışacak kadar çok olan güvercinleri ile ünlü olan meydan da aynı isimli bir de katedral bulunuyor. Bu katedrali ilginç kılan bir nokta var: oda tepesinde bulunan heykeller çalıntı, hem de İstanbul’dan.

YouTube video

Olay şu şekilde oluyor: 1200’lü yıllarda Papa haçlı seferleri olurken Venedikli gemicilerden askerleri taşımaları için yardım ister. Bu yardımı kabul eden gemiciler yıllardır Bizanslılar ile Doğu Akdeniz ticareti konusunda yarış halinde oldukları için asker taşıma parası ödenmedi gibi bir bahane uydurup İstanbul’a gelir ve burada uzun süre hakimiyet kurarlar.

O sırada da şehirde ne var ne yok çalıp Venedik’e getirirler. Katedral üzerindeki heykeller de bu olay sonrası gelen eşyalardan sadece biri. Tabi katedral üzerindeki heykeller orijinal değil. Orijinaller şuan müzede koruma altında.

Tek çalınan şeyler bu heykeller değil tabii ki katedralin ve meydanın adandığı Aziz Marco’nun kalıntıları da Mısırdan çalıntı. İşin komik yanı Venedikliler bu durumla oldukça övünüyorlar.

2- Büyük Kanal

Şehrin simgesi olan ve en büyük kanalı olan Türkçe adıyla Büyük Kanal üzerinde yapılan tur ve gondol sefası ile turistleri eğlenceli şehir turuna eşlik ediyor. Kanal üzerinde yapılan geziler ile şehrin kanal kenarında olan pek çok tarihi mimarisini de görmek mümkün.

3 – Ca’d’oro

YouTube video

Türkçe anlamı “Altın Ev” anlamına gelen aslında bir saray olan binayı İtalyan zengin bir aile yaptırmıştır. Sökülmeden önce dışında olan altın kaplamalar ve içerisindeki duvarlarda olan yaldız kaplamalar saraya ismini vermiştir. Büyük Kanal üzerinde bulunan saraydan direk kanala açılan bir bahçe bulunmaktadır. Ayrıca binanın üst katından şehir manzarası görülmeye değerdir.

4 – Güzel Sanatlar Akademisi

İtalya Venedik denilince simge olmuş olan bir müzedir Güzel Sanatlar Akademisi. İçerisinde yer alan pek çok eser ile günümüzün en zengin müzeleri arasında yer almaktadır.

5 – Santa Maria Della Salute

Büyük Kanal üzerinde yer alan kilise hem kanalı gezenler için hem de kilise ziyaretçileri için görsel bir şölen sunuyor. Küçük bir bazilika olan bina 1600’lü yıllarda yaşanılan bir veba salgını nedeniyle vefat eden binlerce kişiden sonra Hz. Meryem’e şükür amacıyla inşa edilmiştir. İtalya’da en çok fotoğrafı çekilen yerlerden olan bazilikanın iç mimarisinde Hz. Meryem’den esintiler barındırmakla beraber ünlü sanatçıların hediye ettiği resimlerde bulunur.

6 – Venedik Gezi Rehberi : Frari Bazilikası

Dıştan bakınca sade ve silik bir görüntüsü olan ancak iç mekan olarak dışının tersine muhteşem bir görkemli görüntüsü olan bazilika İtalya Venedik temel taşlarındandır. Bazilikayı farklı kılan ünlü ressam Titian’ın bazilikanın duvarlarını süsleyen “Bakire Varsayımı” resmidir. Gidecek turistlere görsel bir şölenin yanı sıra tarihin tozlu yıllarını da yaşatan bazilika pek çok turist ağırlamaktadır.

7 – Rialto Köprüsü

İtalya Venedik denilince şehrin kalbinden söz etmemek olmaz. Neresi burası derseniz tabii ki Rialto Köprüsü. Bu köprü şehrin eski köprülerindendir.. Halen kullanmaktadır. Köprünün yürüyüş yollarında yer alan dükkanlarda alınacak hediyelik eşyalar hatıra olarak saklanabilir.

8 – Ahlar Köprüsü

İtalyanca adı “Ponte dei Sospiri” olan köprünün Türkçe karşılığıdır “Ah’lar Köprüsü”. Köprünün adı gibi hüzünlü bir hikayesi vardır. Şehirdeki cezaevleri ile devlet müfettişleri odaları arasında bir bağlantı noktası olarak yaptırılan köprü mahkumların köprüden geçerken hem şehrin hem de dünyevi güzelliklere son kez iç geçirerek “ah” ettiği için bu adı almıştır.

https://www.youtube.com/watch?v=1TgeedDN63Q

Bir rivayete göre köprü altında birbirini öpen aşıkların hiç ayrılmayacağı söylenir. Köprü üzerindeki küçük camlardan izlenen şehir manzarası da köprüyü şehirdeki diğer köprülerden ayırır.

9 – Murano Adası

İtalya Venedik denilince akla gelen adalardan biridir bu güzel ada. Özellikle cam eşyaları ve cam üfleme işi ile meşhur olan adayı birkaç saat içinde gezmek mümkündür.

10 – Peggy Guggenheim Koleksiyonu

Pek çok sanatçının eserini bünyesinde barındıran bu özel koleksiyon sanatseverlerin oldukça dikkatini çekmektedir. Picasso, Pollock, Duchamp gibi pek çok sanatçının en değerli paha biçilmez eserleri bu koleksiyonda bulunmaktadır.

Daha pek çok gezilecek yeri olan şehrin anlatmaktan gezip görmek daha etkilidir. Kelimelerin yetersiz kaldığı, aşıkların simgesi olan, kanallarındaki gondol sefasını hiçbir yerde bulamayacağınız İtalya Venedik, her yıl nüfusunun kaç katı turisti ağırlıyor ve ağırlamaya da devam edecek gibi duruyor. Zaten aşk, tarih, sanat kokan bu şehre kimse karşı koyamaz.        

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!