featured

İyot Eksikliğinde Görülen Hastalıklar | 7 Adımda İyot Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir? İyot Eksikliği Tahlilleri Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İyot eksikliğinde görülen hastalıklar nelerdir? Vücudun gereksinim duyduğu elementlerden biri olan İyot eksikliğinde bazı semptomların ortaya çıkmasına sebebiyet verebiliyor. Vücudumuzda üretimi yapılmayan ve eksikliği tamamlanamadığında hastalıklara yol açan İyotun faydaları saymakla bitmeyecektir. Yazımızda İyotun faydaları ve eksikliği konusunda detaylı bilgilere yer vereceğiz.

İyot Eksikliğinde Görülen Hastalıklar Nelerdir? İyot Eksikliği Nedir?

İyot eksikliğinde görülen hastalıklar öncesinde İyotun görevleri ve eksikliğinin nasıl ortaya çıkacağından bahsedelim. Dışarıdan alınarak vücutta kullanımı mümkün olan İyot, tiroit hormonunun çalışmasında gerekli olan bir elementtir. Vücutta tiroit hormonunun sentezlenmesini sağlayan İyot hücre onarımını destekler.

Bunun dışında metabolizma hızını ve fonksiyonlarını kontrol edebilme özelliğine de sahiptir. Vücutta iyot eksikliği ise, iyotun yeterli düzeyde bulunmadığının tespit edilmesi ile anlaşılır. Bu durumda kişide iyot eksikliğine bağlı olarak gelişen bazı semptomların var olduğu görülecektir. Mineral nedir yazımıza mutlaka göz atın. 

1- İyot Eksikliği Belirtileri | Yetişkinlerde, Çocuklarda ve Bebeklerde İyot Eksikliği Belirtileri Nasıldır?

İyot eksikliği söz konusu olduğunda ilk olarak bazı semptomlar belli-belirsiz bir şekilde görülmeye başlar. Özellikle aşağıda sayacağımız belirtilerin bir ya da birkaçının sizde var olması, iyot eksikliğinin bulunduğu ortaya koyabilir. İyot eksikliği belirtileri şunlardır;

Depresyon,Cilt kuruluğu,Baş ağrısı,Kilo alma ya da verememe,Yorgunluk, unutkanlık,Kas ağrıları,Adet kanamasının yoğun ya da belirgin oranda az olması,Saçlarda dökülmeler ve incelmeler,Yağlanma,Soğuğa karşı hassasiyet,El ve ayaklarda aşırı soğukluk,Kabızlık,Nefes darlığı,Zihinde bulanıklık

2- İyot Eksikliği Testi Nedir? İyot Eksikliği Tahlilleri Nasıl Yapılır?

İyot eksikliğinde görülen hastalıklar ile ilgili tanının konulabilmesi için iyot eksikliğinin resmen tespit edilmesi gereklidir. Bunun için ise bazı tahlillere ihtiyaç duyulur. Bu tahlil ağırlıklı olarak idrar testi üzerinden yapılmaktadır. Hasta açken iyot eksikliği testi için idrar vermesi istenir. İdrar numunesi alındıktan sonra, içerisinde iyot konsantrasyonu ölçümlenir. İyot konsantrasyonunun 50 mg’ın altında olması sonucunda kesin tanı konulabilecektir.

3-İyot Eksikliğinden Kaynaklanan Hastalığın Adı Nedir?

İyot eksikliğinden kaynaklanan hastalığın adı nedir? Vücutta iyot eksikliği söz konusu olduğunda şu hastalıklar görülebilmektedir;

Kadınlarda kısırlık ya da infertilite,Tiroide bağlı olarak gelişen otoimmün hastalıklar,Kalp büyümesi ve kalp yetmezlikleri,Prostat, meme, endometrium ve yumurtalık kanseriPeriferal nöropati,Zihinsel hastalıklar ve bozukluklar

4- İyot Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir? İyot Eksikliği İçin Ne Yemeli?

İyot eksikliğinin tanısı konulduktan sonra, hızlı bir şekilde tedavisine başlanmalıdır. Aksi halde iyot eksikliğinde görülen hastalıklar ortaya çıkabilecektir. Yetişkin bir birey ortalama 150 mg ağırlığında İyot almalıdır. Çocuklarda ise bu oran 90-120 mg ağırlığındadır. İyot eksikliği için ne yemeli sorusunun aslında tek yanıtı doğru tuz kullanımıdır.

Ancak işlenmiş tuzlarda iyot içeriği oldukça azaltılmıştır. Bu nedenle sofra tuzu olarak saf deniz tuzunun öğütülerek kullanımı önerilir. Tuz dışında bazı ürünlerde de eser miktarda İyot içeriği bulunmaktadır. Bu besinler şu şekildedir;

Beyaz ekmek,Ispanak,Pazı,Kabak,Soya fasulyesi,Yulaf,Pirinç,Mercimek,Baklagiller,Muz,Yumurta,Şalgam,Maden suyu

5- İyot Damlası Ne İşe Yarar? En İyi İyot Takviyesi Hangisi?

İyot damlası ne işe yarar? Yeterli ve dengeli beslenememe sebebiyle iyot eksikliği bulunan bireyler, takviye gıdalar kullanarak bu eksikliği hızlı bir şekilde giderebilecektir. Günlük bir ya da iki kez kullanımı önerilen bu damla, besinlerle alınamayan İyotun, dışarıdan alınarak hormon sentezlemesine yardımcı olur. En iyi iyot takviyesi olarak kullanılan ürün, Lugols Solution 30 ml’dir. Üzerinde kullanım talimatının yer aldığı bu ürün, uygun fiyat içeriğine sahip oluşu sayesinde herkes tarafından temin edilebilecektir.

6- İyot Takviyesi Kullananlar Memnun mu?

İyot takviyesi kullananlar, düzenli kullanımlarda ürünlerin çoğunluğundan memnun kaldığını ifade etmektedir. Ancak iyot eksikliğinde görülen hastalıklar ortaya çıkmaması için bu ürünlerin düzenli ve önerilen miktarda kullanımı oldukça önemlidir. Kullanım miktarı ve sıklığı takviye ürüne göre farklılık göstereceği için, kullanım detayları eczaneler üzerinden öğrenilmelidir.

7- Bonus: İyot Fazlalığı Söz Konusu Olduğunda Hangi Hastalık Ortaya Çıkar?

İyot eksikliği kadar, iyot fazlalığı da ortaya çıkan bir durumdur. İyot fazlalığı Guatr adı verilen hastalığa sebebiyet vermektedir. İyot ağırlıklı olarak pazı, lahana gibi sebzelerde bulunduğu için, bu besinleri fazla tüketen Karadenizliler risk altındadır. Yine tuz tüketiminde aşırıya kaçmak İyot fazlalığına neden olabileceği için, guatr hastalığına sebep olabilir. Bu durumda İyot kısıtlaması yapmak ve İyotun alımını belirgin düzeyde azaltmak gerekecektir.

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!