featured

İzmir Köfte Tarifi | En Lezzetli İzmir Köfte Nasıl Yapılır? Ustasından 5 Farklı İzmir Köfte Tarifi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir köfte tarifi, sofraların olmazsa olmaz ana yemeklerinden yalnızca bir tanesi. İzmir’de yapıldıktan sonra ünlenen bu eşsiz lezzet, o günden bugüne İzmir köftesi olarak biliniyor. En kolay yemek tarifleri içerisinde yer alan bu lezzet çorba ve pirinç pilavı eşliğinde sunulduğunda, deyim yerindeyse damağınızın şenlenmesine vesile oluyor.

İzmir Köfte Nasıl Yapılır?

İzmir köfte nasıl yapılır? İzmir köftesi İzmir’de yapıldıktan sonra ünlense de, birbirinden usta şeflerin ellerinde şekil değiştirerek günümüzde farklı farklı yapılmaya başlandı.

Tarif içeriği ne olursa olsun ortaya çıkan İzmir köftesi son derece hafif, lezzetli ve pratik oluyor. İşte sizin için hazırladığımız 5 farklı İzmir köfte tarifi

1- Gerçek İzmir Köfte Tarifi Nasıl Yapılır? Gerçek İzmir Köftesi- Arda’nın Mutfağı

Gerçek İzmir köfte tarifi nasıl yapılır? Gerçek İzmir köftesi eski zamanlarda çömlek içinde ocakta pişirilirmiş. Bu çömlekler topraktan yapıldığı için yemeğin daha yavaş ve lezzetli pişmesini sağlıyor.

Genellikle pişirme süresini kısaltmak için ise rengi dönene dek patatesler kızartılıyor. İşte güveçte gerçek İzmir köftesi tarifi için malzemelerimiz; 

Yarım kilo kıyma,1 su bardağı galeta unu,1 yumurta,1 kuru soğan,Yarım demet maydanoz,3-4 patates,2-3 çarliston biberi1 tane kapya biber,Karabiber, Pul biber ve tuz

Sosu için;

1 yemek kaşığı biber salçası,1 yemek kaşığı domates salçası,2-3 su bardağı sıcak su

Öncelikle köfteyi, rendelenmiş soğanı, 1 yumurta, maydanoz, galeta unu karıştırılarak güzelce yoğrulur. Sonrasında buzdolabında 1 saat kadar dinlendirilir. Patatesleri ve biberleri azıcık kızarttıktan sonra, güvece yerleştirilir. Daha sonra ise sos hazırlanarak, köfteler şekillendirilir. 

Güvece köftelerde yerleştirildikten sonra, üzerlerine sos gezdirilir ve ortalama 20-30 dakika pişirmeye bırakılır. İstenen kıvamda piştikten sonra İzmir köfte tarifi hazırlanmış olacaktır.

2- Lokanta Usulü İzmir Köfte Nasıl Yapılır? Ahmet Şef İzmir Köfte 

Lokanta usulü İzmir köfte tarifi aslında gerçek İzmir köftesi ile yapılış bakımından oldukça benzerlik göstermektedir. Ahmet Şef İzmir köfte tarifini lokanta usulü yapan tek şey, seçilen kıyma türü ve sarımsak içeriğidir.

Sizde lokantalarda yediğiniz gibi yağı bol bir İzmir köfte hazırlamak isterseniz, o zaman kıyma olarak dana döş tercih edilmelidir. Köfte yoğururken bir diş sarımsak rendelemek, sosunun içerisine de 2 diş sarımsak rendeleyerek eşsiz bir ana yemek hazırlayabilirsiniz.

3- Kızartmadan İzmir Köfte Yapılabilir mi? Kızartmadan İzmir Köfte Nasıl Yapılır?

Kızartmadan İzmir köfte yapılabilir mi? Kızartma yemeğin normalden daha yağlı ve ağır olmasına neden olabilir. Aynı lezzette daha hafif bir yemek hazırlamak isterseniz, patatesleri ve biberleri çiğden yemeğe ilave edebilirsiniz. Bu şekilde İzmir köfte yapımı, daha uzun pişirme süresine sahip olsa da, daha az kalorili ve hafif olacaktır.

4- İzmir Köfte Fırında | Fırında İzmir Köfte Tarifi- Nefis Yemek Tarifleri

İzmir köfte fırında yapıldığında, daha az sulu ve lezzetli olabiliyor. Ayrıca fırında pişirdiğinizde, yemek daha yüksek ısıda piştiği için ekstra kızartma ihtiyacı da duyulmuyor. İzmir köfteyi fırında yapmak için malzemeler ise şu şekilde; 

500 gram az yağlı kıyma,1 orta boy kuru soğan,3 diş sarımsak,Maydanoz,1 su bardağı galeta unu,Nane, pul biber, karabiber, kimyon ve tuz,2-3 patates

Sosu için;

1 çorba kaşığı biber salçası,1 çorba kaşığı domates salçası,3-4 su bardağı sıcak su,

İlk olarak patatesler elma dilimi olarak doğranıp 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile harmanlanarak, borcama yerleştirilir. Sonrasında orta ısıda bir fırına yerleştirilerek önden 15 dakika kadar pişirilir. Bu arada kıyma diğer malzemelerle buluşturularak yoğrulur ve dinlendirilir.

Patatesler yeteri kadar piştikten sonra üzerlerine köfteler konularak, hazırlanan sos dökülür. Fırında 20-25 dakika pişirilerek, İzmir köfte tarifi tüketime hazır hale getirilir.

5- Sulu İzmir Köfte- Nefis Yemek Tarifleri

arayışındaysanız o zaman bu tarif ihtiyacınızı giderebilir. 

Ancak bu durumda yemeğinizin tuz miktarını biraz daha arttırmalısınız. Aksi halde yemeğiniz tuzsuz kalabilir. 

6- Bonus 1: İzmir Köfte Kalorisi Ne Kadardır?

İzmir köfte kalorisi 1 porsiyon ortalama 200 gram için 196 kcal’dir. Ancak kızartarak hazırlanmadığı takdirde kalori miktarı bu şekildedir. Kızartma İzmir köfte tarifi uygulamışsanız, bu durumda 1 porsiyonun ortalama 240-250 kcal’e çıkacağının belirtilmesi gerekiyor.

7- Bonus 2: İzmir Köfte Yanına Ne İyi Gider?

İzmir köfte yanına ne iyi gider? Bizce bu köftenin olmazsa olmazı pirinç pilavıdır. Ancak pirinç pilavına alternatif bir yiyecek aranıyorsa arpa şehriye pilavı, bulgur pilavı ve makarnada yanına yakışabilecek lezzetler arasındadır. 

YouTube video

Bunun yanı sıra oldukça hafif ve lezzetli olan bu ana yemeğin yayına mutlaka cacıkta yapılmalıdır. Cacık yerine mevsim salatası, yoğurt ya da turşu da alternatif olarak tercih edilebilecek lezzetler arasındadır. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!