featured

Jose Saramago Kimdir? Jose Saramago’nun Nobel Edebiyat Ödüllü Eşsiz Romanı Körlük Konusu Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Jose Saramago kimdir? Yazıldığı 1995 yılından beridir her yıl çok okunanlar listesine girmeyi başaran ve 2021 yılında da yine bu listede kendine yer bulan “Körlük” isimli eserin sahibi Portekizli yazar Jose Saramago, gerek eserleri ve gerekse de yaşamı ile çok merak edilen isimler arasında yer alıyor. İşte, bu yazımızda usta yazar Jose Saramago kimdir, yaşamı ve ünlü eseri “Körlük” hakkında merak edilenleri sizler için bir araya getirdik…

Jose Saramago Kimdir?

Jose Saramago kimdir? Portekizli usta yazar Jose Saramago 16 Kasım 1922 tarihinde Portekiz’in başkenti Lizbon’a yakın bir köy olan Azinhaga’da hayata gözlerini açmıştır. Fakir bir ailede dünyaya gelen Saramago, eğitim hayatı için ailesi ile birlikte Lizbon’a taşınmışsa da, maddi sıkıntılar neticesi öğrenimini tamamlayamamıştır.

Jose Saramago kimdir? Erken yaşta çalışma hayatına atılan Jose Saramago teknik ressamlık, redaktörlük, çevirmenlik ve editörlük gibi birçok farklı işte çalışmıştır. Bazı küçük gazetelerde editör olarak yazım hayatına başlayan usta yazar, ilk romanı olan “Günah Ülkesi” isimli eserini 1947 yılında yayınlamıştır.

Jase Saramago Kimdir? Nobel Ödüllü Romanı Körlük’ün Konusu Nedir?

YouTube video

Jose Saramago kimdir? Jose Saramago hangi kitapla ödül aldı? Yazım hayatına “Ressamın Günlüğü”, “Kısırdöngü”, “Toprağın Uyanışı”, “Portekize Yolculuk”, “Baltasar ile Blimunda”, “Yitik Adanın Öyküsü”, “In Nomine Nei”, “İsa’ya Göre İncil” gibi eserleri ile devam eden Jose Saramago, büyük çıkışını  ise 1995 yılında kaleme aldığı “Körlük” isimli romanı ile yapmıştır.

Dünyanın en popüler romanları arasında yer alan bu eser ile geniş kitleler tarafından tanınan usta yazar, 1998 yılında da aynı eseri ile Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülmüştür.

Jose Saramago kimdir ? Muazzam bir başarı gösteren “Körlük” isimli roman, körlüğün adeta bir salgın hastalık gibi yayıldığı adı bilinmeyen bir ülkenin adı bilinmeyen bir şehrinde geçmektedir.

Romanda, giderek körleşen insanoğlunun dibi görüp yeniden yükselişi ele alınır. Nobel ödülüne layık görülen bu eser, 2008 yılında beyaz perdeye aktarılarak filme de çekilmiştir. Jose Saramago Körlük eserinin devamı niteliğinde olan “Görmek” isimli romanını ise 2004 yılında okuyucu ile buluşturmuştur. Jose Saramago Görmek adlı eseri ile de büyük beğeni toplamıştı. Körlük kitabı satın almak için buraya tıklayabilirsiniz. 

Yalın Bir Dille Gelen Edebi Başarı

Jose Saramago kimdir ? 1993 yılından itibaren Kanarya Adalarında bulunan Lanzarote Adasına yerleşen Jose Saramago, tamamen kendi özgü bir üslup ile eserlerini kaleme alır. Nokta ve virgül dışında noktalama işareti kullanmayan yazar oldukça sade, akıcı ve muzip bir anlatım diline sahiptir.

Bu yönüyle okuyucuları tarafından çok sevilen Saramago, yalın bir dil kullanarak büyük başarılara imza atmayı başarmış ve bu büyük başarısını da 1998 yılında aldığı Nobel Edebiyat Ödülü ile taçlandırmıştır.

Jose Saramago hayatı boyunca roman, öykü, deneme ve oyun kitapları yanında iki adet şiir kitabına da imza atmıştır. Körlük adlı, benzersiz romanı ile dünyanın en çok okunan yazarları arasına giren usta yazar Jose Saramago, 18 Haziran 2010 tarihinde Lanzarote Adasında 87 yaşında iken hayata gözlerini yummuştur.

Jose Saramago Bilinen Eserleri

Jose Saramago kimdir? Usta yazarın, başyapıtı niteliğinde olan ve onu tüm dünyada tanınır hale getiren romanı “Körlük” dışında, bu eserin devamı niteliğinde olan “Görmek” isimli çok okunan bir romanı daha bulunur.

Oldukça verimli bir yazar olan Jose Saramago eserleri arasında  “Toprağın Uyanışı”, “Portekize Yolculuk”, “Baltasar ile Blimunda”, “İsa’ya Göre İncil”, “Yitik Adanın Öyküsü”, “Bütün İsimler”, “Bilinmeyen Adanın Öyküsü”, “Mağara”, “Kopyalanmış Adam”, “ Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş”, “Küçük Anılar, “Filin Yolculuğu”, “Kabil” gibi bulunmaktadır.

Jose Saramago kimdir? Eserlerinde, “bilinenleri ve kabul edilenleri” başka yönleriyle sorgulamayı seven usta yazar, ölümünden önce kaleme aldığı son kitabı “Kabil” isimli romanında, herkes tarafından bilinen Hz. Adem’in iki oğlu Habil ve Kabil’in hikayesine de farklı bir pencereden bakmıştır.

Rus edebiyatından en iyi 10 Rus yazar hakkında bilgi almak için yazımıza göz atabilirsiniz. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!