featured

Kadir Gecesi Ne Zaman 2023 ? Kadir Gecesi Nedir Önemi Nedir? Kadir Gecesi Hangi Gün 2023 ?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kadir Gecesi ne zaman 2023 yılı üç aylar içerisinde 2. Mübarek ay olan Şaban ayı sonlarında daha sık sorulmaya başlandı. Ramazan ayına sayılı günler kala Ramazan ayı ile beraber Kadir gecesi hazırlıkları da başladı. Peki Kadir Gecesi nedir ? Kadir gecesinin önemi nereden gelir?

Kadir gecesi nedir Diyanet İşleri Başkanlığı her yıl olduğu gibi bu yıl da gerekli açıklamaları Diyanet TV aracılığı ile sunmaktadır. Özellikle Kadir Gecesi hakkında merak edilen “ Kadir Gecesi Ne Zaman Hangi Gün ?”, “Kadir Gecesi Ne Demek ?”, “Kadir Gecesinde Ne Oldu ?”, “Kadir Gecesi Hangi Güne Denk Gelir ?” gibi soruların cevabını açık şekilde vermektedir.

Peki Kadir Gecesi neden önemlidir? Müslüman alemi için Kadir Gecesinin önemi nedir? Kadir gecesi ne oldu ve Kadir Gecesi Nedir denildiğinde cevabımız ne olmalıdır? İşte merak edilen yönleri ile kadir gecesi !

Kadir Gecesi Nedir Niçin Kutlanır?

Kadir Gecesi tüm İslam alemi için çok büyük öneme sahiptir. Bu mübarek gecede Kur’an-ı Kerim indirilmeye başlanmıştır. Kuran’-ı Kerim ramazan ayı içerisinde indirilmiştir. Kadir Gecesi özellikle Müslümanlarca Ramazan Ayı’nın 27. Gecesi olarak kabul edilir. İslam dininin kutsal kitabının indirildiği gece olarak birçok fazilet ve alamete sahip Kadir gecesinin önemi bu yönü ile diğer gecelerden ayrılır.

Kadir Gecesi Nedir Önemi Nedir? Kadir Gecesi Özellikleri Nelerdir?

Kadir Gecesi diğer kandil gecelerinden ve önemli günlerden birçok özelliği ile ayrılır. Bunlar başında bu geceye özel ayetlerin ve surenin inişidir. Kadir Gecesi’ne özel inen ayetlerin yer aldığı Kadr Suresi ile bu gecenin önemini çok daha net anlaşılmaktadır.

Kadr Suresi Arapça Okunuşu

Kadr Suresi Türkçe Okunuşu – Transkripti

-Bismillâhi’r-Rahmâni’r-Rahîm.

İnnâ enzelnâhu fî leyletil kadr.Ve mâ edrâke mâ leyletul kadr.Leyletul kadri hayrun min elfi şehr.Tenezzelul melâiketu ver rûhu fîhâ bi izni rabbihim min kulli emrin.Selâmun, hiye hattâ matlaıl fecr.

Kadr Suresi Meali

-Bismillâhi’r-Rahmâni’r-Rahîm.

İnnâ enzelnâhu fî leyletil kadr.Ve mâ edrâke mâ leyletul kadr.Leyletul kadri hayrun min elfi şehr.Tenezzelul melâiketu ver rûhu fîhâ bi izni rabbihim min kulli emrin.Selâmun, hiye hattâ matlaıl fecr.

Kadr Suresi 97/3 ayetinde belirtildiği üzere Kadir Gecesi, içerisinde Kadir Gecesi olmayan 1000 aydan daha hayırlı görülmektedir. Bu denli önemli bir gecenin en iyi şekilde ihya edilmesi gereklidir.

Bin aydan daha hayırlı görülen Kadir Gecesi af ve mağfiret için en büyük fırsatlar içerisinde başta gelir. Bu mübarek gece boyunca kişinin tüm samimiyeti ile af ve bağışlanma istemesi, Allah’a hamd ve şükürlerini iletmesi gereklidir.

Kadir Gecesi Ramazan ayının son 10 günlük zaman diliminde bir geceye denk geldiği için bu son 10 günde Peygamberimiz dünyalık tüm işlerden el çekip itikaf ile meşgul olurdu. Müslümanların da en azından bir gününü dahi olsa itikaf ile geçirmesi en büyük tavsiyeler arasındadır.

Kadir gecesinin önemi konusunda bilinçli olan ve buna layık şekilde dua edip af dileyen Müslümanlar için rahmet kapıları sonuna kadar açılır ve geçmiş günahları bağışlanır.

Kadir Gecesi Ne Zaman 2023 ? Kadir Gecesi Hangi Gün 2023 ? Kadir Gecesi Ne Zamandır?

Ramazanın 27. Gecesi olarak da bilinen Kadir Gecesi 17 nisan pazartesi gününe denk gelmektedir.

Kadir Gecesi Ne Zaman Başlar Ne Zaman Biter ?

Kadir gecesi Ramazan ayının 20. Gecesinden sonra başlayan ve arefe gününe kadar olan süreçte bir geceye denk gelmektedir.

Kadir Gecesi Ne Zaman Olur ? Kadir Gecesi Ramazan’ın Kaçıncı Günü ?

Kadir Gecesi ramazan ayının son 10 gününde bir gece olduğu bilinir. Bu süreci Peygamber Efendimiz SAV itikafla geçirir. Ancak Müslüman aleminde genel görüş bu gecenin Ramazan ayının 27. Gecesi olduğu yönündedir.

Bu Sene Kadir Gecesi Hangi Gün ?

Bu sene Kadir gecesi 17 nisan pazartesi gecesi tüm Türkiye de online kandil programları ile kutlanacaktır.

Kadir Gecesi Alametleri ve Kadir Gecesinin Anlamı

Kadir Gecesi hangi günlerde aranır ? Kadir gecesi tarihi nedir ? Kadir Gecesi Leyletü-l Kadr ramazan ayının son 10 gecesinden birinde gerçekleşir. Bu geceye Allah’a yakın ve en doğru giren kimseler için duanın her türlüsü kabul olur denir. Ancak bu gece hangi gecedir bilinmez. Bunun için islam alimleri Kadir Gecesi alametleri konusunda bazı ipuçları vermişlerdir.

Bu alametlere mukabil Kadir Gecesi için tahmin yapmak mümkün ancak kesin değildir. Bu yüzden Ramazan ayının son 10 gecesinin çok iyi şekilde idrak edilmesi gereklidir.

Kadir Gecesi ile ilgili bir hadiste şu şekilde buyruluyor:

Kadir gecesi açık ve mülayim olur. Soğuk ve sıcak değildir, sabahında da güneş zaif ve kızıl olarak doğar. [Taberani]

Kur’an-ı Kerim 97. Suresi olan KADR Suresi içerisinde açık şekilde ifade edilen Kadir Gecesi için alimlerin alamet tanıtımı şu şekildedir:

Kadir gecesi hava sakin, açık ve sessiz olur.Kadir gecesi ne soğuk ne de sıcaktır. Kadir Gecesinin ertesi günün sabahında güneş kızıl olur ve şuasız doğar.

Kadir Gecesi’nde Neler Yapılır ? Kadir Gecesi Nasıl İhya Edilir?

Bin geceden daha hayırlı olduğu Kur’an-ı Kerim de belirtilen Kadir Gecesinde yapılacak ibadetler şu şekilde sıralanabilir:

Tesbih namazı kılınır.Bolca Kur’an-ı Kerim ve özellikle de Kadr Suresi okunabilir.Peygamber Efendimiz için Salavat-ı şerif getirilir.Bol bol tevbe-i istiğfar edilmelidir.Kadir gecesi mümkün ise itikafa girilmelidir.

Kadir Gecesi Diyanet Açıklamaları

Kadir Gecesi nedir neden önemlidir konusunda en önemli açıklamaları bir araya getiren Diyanet TV konuyu en iyi şekilde özetliyor…

YouTube video

Ramazan Bayramı Ne Zaman?

Kadir Gecesi 2023 ne zaman sorusunun hemen akabinde Müslüman alemi Ramazan Bayaramı’nın da tarihini sorgulamaktadır. Çünkü Ramazan’ın 27. Gecesi Kadir Gecesi 3 gün sonra ise Ramazan Bayramıdır. Peki bu sene Ramazan Bayramı hangi gündür ?

Kadir Gecesi Ne Zaman
Kadir Gecesi Ne Zaman

Ramazan Bayramı 2023 bu yıl 21 nisan cuma  ile 23 nisan pazar günleri arasında tüm Müslüman alemi tarafından kutlanacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!