featured

Kailasavadivoo Sivan – Bir Hindistan Kahramanı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bazı kahramanlar vardır, adı duyulmaz, görevi bilinmez. Dünya’nın en önemli gelişmeleri gözler önünde yaşanırken, birileri tüm başarılara rağmen hep perde arkasında kalır. Öyle çok reklam yapılmış, tanıtımı her yerde görünür hale gelmiştir ki bazı olayların, bazılarının ne reklamı, ne tanıtımı hatta adı bile geçmez hiçbir yerde. Kailasavadivoo Sivan instagram ya da facebook fenomenleri kadar bile bilinmiyor.

İşte bunlardan birisidir Kailasavadivoo Sivan . Ne Rus RKA, ne Amerikan NASA, ne de Avrupalı ESA.

Kısıtlı bütçesi ile Dünyanın en çok nüfusa sahip 2. ülkesi Hindistan uzay ajansı İSRO ’nun başında olan Sivan, geçtiğimiz aylarda bu alanda gerçekten bir efsaneye imza attı.

Chandrayaan-2 projesi ile Hindistan kendi mühendisleri ve kendi teknoloji, yapılmayanı yapmaya kararlıydı. Ay’ ın karanlık yüzüne, daha doğrusu Ay ’ın kuzey kutbuna bir gözlem aracı gönderecek ve hem insanlık namına, hemde kendi ülkesinin uzay teknolojilerinde gelişmesi adına ciddi bir atak yapacaktı.

Uzay yarışında, Amerika – Rusya egemenliğini kırmak için, Japonların ve Avrupalıların uzay ajanslarına bağlı kalmaksızın kendi uzay projelerini gerçekleştirmek için çabalayan İSRO, diğerlerine nazaran gerçekten çok dar bütçelere sahipti.

Öyle ki, yarışmaya kalktığı NASA’nın yıllık bütçesi 17 milyar doların üzerindeyken, İSRO sadece 815 milyon dolardı. Öyle ki, İSRO’nun sahip olduğu bütçe kadarı, NASA’nın tek programının maliyeti kadar yoktu bile.

Chandrayaan-1 projesi sonrasında, hemen ikincisi için çalışmalara başlayan İSRO, Kailasavadivoo Sivan ‘ a teslim edildi.

Kailasavadivoo Sivan Kimdir?

Sanırız, onu anlatırken Türkiye’deki imkânsız koşullara rağmen büyük eğitim başarıları elde eden arkadaşlarımızı anımsatmak çok iyi olacak. Hani, önceleri dağda çobanlık yaparken, binlerce lira eğitim harcamasına rağmen milyonlarca rakibi arasından sıyrılıp birinciliğe oynayan arkadaşlarımız. Sivan, sahip olduğu hayat itibariyle işte tam da böyle bir örnek.

Üstelik şu ana kadarkiler arasında en yüksek mertebelere gelmiş canlı bir örnek.

14 Nisan 1957 doğumlu olan Kailasavadivoo Sivan , günümüzde dahi geçerliliği olan Hindistan kast sisteminin en diplerinde olan bir ailenin bireyiydi. Okul hayatı boyunca, hissettiği sadece yoksulluk değildi elbet. Bu kast sisteminde, alt sınıfların ciddiye alınmaması hatta çoğu zaman umursanmamasıyla uğraşarak geçti öğrencilik yılları. Çünkü ne kadar başarılı olursa olsun; hem öğretmenleri hem de okul idarecileri tarafından hep bir önyargı ve kıskançlık vaziyeti vardı.

Sonrasında, ülkesindeki eğitim sisteminden çok çevresinin baskılarından sıkılan Sivan, hayallerini yurtdışında alacağı eğitim ile gerçekleştirmeyi düşündü. Ama hiçbir zaman ülkesi ve gelenekleri ile bağını koparmadı. Babasının çiftçilik geliri ile okudu. Ailesinde okuyan ve okuduğu okullardan mezun olan tek kişiydi. İşte belki de sırf bu yüzden, inadına çalıştı – inançları sayesinde başardı. Tüm eğitimini devletinin sunduğu imkânlarla tamamladı sonrasında. Devlet parasız yatılılar, devlet bursları ve nihayetinde devletin özel desteği ile yurt dışı eğitimleri. Kailasavadivoo Sivan eğitim hayatı boyunca ülkesinin desteğini hep yanında hissetti.

Böylece Sivan, her şeyini borçluydu Hindistan’ a.

İşte bu yüzden ülkesi için de çok çalıştı!

Chandrayaan-1 projesi sonrasında, Chandrayaan-2 ile Hindistan, Ay’a ayak basan 4. Ülke olmanın hayallerini kuruyordu. Çünkü bunu başarırsa ilk kez kimseye ihtiyaçları kalmadan uzay teknolojilerinde artık söz sahibi olacaklardı.

Bunca zorluğun altından kalkacak kim vardı? Elbette, bunca yaşantısında zorluklarla boğuşarak bu günlere ulaşmış olan Kailasavadivoo Sivan .

Çok kısa sürede, imkânsıza denk şeyler istendi ondan. 70 milyon dolarlık bir bütçe ile Ay’da ilkleri başarması istendi.

Kısa sürede, uzay aracının modülünden roketlerine kadar her şeyi Hindistan kendi imkânları ile tamamladı ve artık kalkış vaktiydi. Eylül 2019’da Chandrayaan-2 projesinin taşıyıcı modülü Vikram uzaya gönderildi. Ülke tam da bu zamanlarda, televizyonlara kitlenmiş ve inişin başarıyla sonuçlanmasını bekliyordu.

Yalnızca 2,1 kilometre kala! Evet, inişe sadece 2,1 kilometre kala modül ile iletişim kesildi ve bir daha kurulamadı. Ekran başındaki milyonlarca insan, dünyanın dört bir tarafındaki bilim adamlarının gözü ve yanı başındaki Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile inişi izleyen 60 öğrencisi maalesef mutlu sona ulaşamamıştı.

Teselli Başbakan’a düştü!

Fakat her şeye rağmen hem devlet temsilcileri, hem ailesi, hem de tüm ülkesi Kailasavadivoo Sivan ’a inanıyordu. Yukarıdaki görseldeki gibi, Hindistan Başbakanı Modi ’de bu güven ile teselli ediyordu Sivan’ı. Çünkü ondan imkânsızı istediklerini ve başarmaya ramak kala olduğunun farkındalardı.

Ve ulusu adına şöyle dedi Başbakan Modi:

“ Daha yüksek başarılara ulaşacağız. Bilim adamlarımıza, Hindistan’ın sizinle gurur duyduğunu söylemek istiyorum. Ulusal ilerleyişimize olağanüstü bir katkı sağlayan istisnai profesyonellersiniz. ”

İşte bu kadar çok güveniyordu ülkesi Sivan’a. Bu başarısızlığı ve hüsranı hazmedemeyen, bu defa kesin başarı ile ülkesinin adını tarihe yazmaya kararlı olan Sivan, Chandrayaan-3 projesine start verdi. Bu defa kararlı, bu defa kesin başaracak! Bir çiftçinin oğlu, hem ülkesi adına hem de insanlık adına; uzay boşluğuna adını mutlaka yazdıracaktı!

Kailasavadivoo Sivan Malathi Sivan (Eşi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!