Ayrola

Kamuflaj Onlar İçin Bir Yaşam Biçimi İşte Vahşi Doğanın Kamufle Yeteneği En Yüksek Canlıları

Kamuflaj, düşmanlardan saklanmak için insanların ve hayvanların başvurduğu bir yöntemdir. Bulunduğu ortamın rengine, görüntüsüne, sessizliğine bürünen kişi veya hayvanlar hem korunurlar hem de pusu kurarlar. Bu yöntem canlılar arasında daha çok kullanılmaktadır.

Doğada yaşam mücadelesi veren canlılar hem savunma hem de avlanma için çeşitli yetenekler geliştirmektedir. Bu yetenekleri sayesinde hayatta kalma mücadelesinde bir avantaj elde ederler. Bu özellikler arasında en çok uygulananı ise kamufle olma özelliğidir. Kamufle olan canlılar canlarını korurken bir yandan da avlanmak için saklanmaktalar.

Kamuflaj yeteneği en gelişmiş hayvan bukalemun olarak biliniyor. Onun dışında da belki de çok az sayıda örnek verilmektedir. Bir genel kültür olması adına sizlere 10 adet canlıyı tanıtacağız. Bu canlılar akıl almaz gizlenme yetenekleri ile kendilere hayran bırakmaktalar.

1- Hayalet Peygamberdevesi

Peygamberdevesi zararsız böcekler grubundadır ve çok tatlı bir duruşa sahiptir. Genel olarak Afrika bölgesinde yaşayan bu canlılar kendilerine has gizlenme özellikleri ile göz dolduruyorlar. Dikkat edilmediği takdirde gizlendikleri kuru yaprak ve dallar arasından onu fark etmeniz imkansızdır. Kuru yapraklar ile bütünleşen Peygamberdevesi muhteşem bir gizlenme yeteneğine sahiptir.

2- Vietnam Yosunlu Kurbağası

Vietnam yosunlu kurbağası vücudunda bulunan iğneleri ilginç bir şekilde kullanma yolunu keşfetmiş. Yosunlu sularda yaşayan bu kurbağa cinsi, yeşil yosunları iğneler arasına alarak kendini mekan ile tamamen bütünleştiriyor. Düşmanları ve avları yosunlar arasında onu seçmekte güçlük çekiyorlar. Ayrıca bir korunma yöntemi olarak da çok başarılı ölü taklidi yapabiliyor.

3- Kutup Tilkisi

Bu tatlı canlı kışın ayrı, yazın ayrı tüylere bürünüyor. Kış aylarında kaplandığı beyaz tüyler sayesinde kar yüzeyinde çok iyi kamufle olabiliyor. Yaz aylarında ise kahverengi kürkü ile toprak zeminde kendisini gizleme konusunda oldukça başarılı. Kamuflaj onun için bir hayat stili olmuş durumda.

4- Baron Tırtıl

Tırtılların hayatı zorludur. Sürekli av olma korkusu ile hayat mücadelesi verirler. Ağır hareket edebildikleri için de kaçma fırsatları yoktur. Bunun için farklı bir taktik geliştirmeleri gerekiyordu. Bunun farkında olan Baron Tırtıl, kamufle yeteneğini geliştirerek yapraklar ve dallar arasında kendini gizlemeyi öğrendi. Bu sayede av olma korkusu yaşamadan beslenmekte ve hayatına devam edebilmekte.

5- Kum Kedisi

İsminden de anlaşılacağı üzere kumlu bölgelerde yaşayan Kum Kedisi, kumlar ile aynı renge bürünerek gizlenmektedir. Bu yeteneği sayesinde avlarını daha kolay yakalayabilmektedir. Kum sarısı rengi ile kumlar içine gizlenmekte ve avına fark ettirmeden ona yaklaşmaktadır. Kamuflaj onun için adeta bir oyun gibi.

6- Potoo

Potoolar bir kuş türü olarak Orta ve Güney Amerika ormanlarında yaşamaktadırlar. Tüyleri tam bir ağaç ve odun renklerine sahiptir. Bu renkleri sayesinde ağaç gövdesinde çok iyi gizlenebilirler. Onları hareket etmedikleri sürece ağaç yüzeyinde görmeniz imkansızdır.

7- Yassı Balık

Yassı balık türü denizin diplerinde, kumlara yakın yerlerde yaşarlar. Hem avlanmak için hem de av olmaktan kurtulmak için kendilerini kum içerisine gömerler. Pullarının renkleri deniz kumu rengi ile aynı tona sahiptir. Bu nedenle de kum yüzeyinde görülmeleri oldukça güçtür.

8- İshakkuşu

Baykuş ailesinin bir türü olan İshakkuşu tüysüz olma özelliğini avantajlı şekilde kullanmaktadır. Pinekledikleri ağaç yüzeylerinde bu kuşları görmek son derece zordur. Bu özellikleri nedeni ile kolay şekilde kamufle olabilmekteler.

9- Boynuzlu Çöl Engereği

Dünyanın en sabırlı yılanlarından biri ile tanışın. Boynuzlu çöl engereği, kum rengi bedenleri ile çöl kumunun içine kendisi gömer ve saatlerce bu şekilde avını bekler. Onları kum içinde görmek imkansıza yakındır. Avını uzun süre bekler ve avı geldiğinde hızlı bir hareket ile onu yakalar.

10- Yaprak Kuyruklu Geko

Yaprak kuyruklu geko sürekli gördüğümüz bir canlı değildir. Belki de varlığından bile yeni haberiniz oluyor. Bu canlılar kamuflaj için yaratılmış desek yanlış söylemiş olmayız. Yapraklı yüzeylerde kendilerini çok başarılı şekilde gizleyebilmekteler. Onları yapraklardan ayırmanız çok güçtür. Belki de bir ormanda yaprak gazelleri arasında elinize aldınız ve hiç farkına bile varmadınız.

Bu canlılar dışında birçok yetenekli canlı bulunuyor. Yeteneklerini hem hayatta kalmak için hem de avlanabilmek için kullanıyorlar. Etrafınızda birçok olay yaşanıyor. Siz bu olayların farkına bile varamıyorsunuz. Çevrenizde küçük bir araştırma yaparak bu hareketli hayata ortak olabilirsiniz. Kamuflaj yeteneğinizi keşfedin ve kendinizi hissettirmeden canlıları araştırmaya başlayın.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER