featured

Kamuya Yararlı Bir İşte Çalıştırma Nedir Nasıl Uygulanır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kamuya yararlı bir işte çalıştırma nedir? Hukuk sistemimizde hapis cezası yerine uygulanabilecek seçenek yaptırımların neler olduğu, nasıl belirlenebileceği ve nasıl uygulanabileceği gibi konular vatandaşlar tarafından sıklıkla merak edilen konular arasında yer alıyor. Peki, kısa süreli hapis cezası yerine uygulanabilecek kamuya yararlı bir işte çalışma nedir ? Kamu hizmeti cezası kimlere verilir? Kamu yararlı işte çalışma kaç saat?

Kamuya Yararlı Bir İşte Çalıştırma Nedir?

Kamuya yararlı bir işte çalıştırma nedir ? 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK) 50. Maddesinde kısa süreli hapis cezası yerine uygulanabilecek seçenek yaptırımlar sayılmıştır. Bu seçenek yaptırımlardan biri de TCK 50/1-f maddesinde düzenlenen kamuya yararlı bir işte çalıştırma seçenek yaptırımıdır.

Kamuya yararlı işler nelerdir? Türk Ceza Kanunu 50/1-f maddesi düzenlemesi şu şekildedir;

“Kısa süreli hapis cezası, suçlunun kişiliğine, sosyal ve ekonomik durumuna, yargılama sürecinde duyduğu pişmanlığa ve suçun işlenmesindeki özelliklere göre;

…..

f) Mahkûm olunan cezanın yarısından bir katına kadar süreyle ve gönüllü olmak koşuluyla kamuya yararlı bir işte çalıştırılmaya çevrilebilir.”

Kamuya yararlı bir işte çalıştırma, kısa süreli hapis cezası alan kişinin, ücretsiz bir şekilde bir kamu kurumu ya da kamu yararına hizmet sunan bir özel kuruluşta verilen hizmetlerde çalıştırılmasıdır.

Kısa Süreli Hapis Nedir?

Kamuya yararlı bir işte çalıştırma nedir? Türk Ceza Kanunu 49/2 maddesi düzenlemesi uyarınca kısa süreli hapis cezası ise, bir kişi hakkında hükmedilen bir yıl ya da daha az süreli hapis cezası anlamına gelmektedir.

Kamuya Yararlı Bir İşte Çalıştırma Nasıl Uygulanır?

Kamuya yararlı bir işte çalıştırma nedir ? Kamu hizmeti cezası kimlere verilir? Kamuya yararlı bir işte çalıştırmanın uygulama şekilleri ise 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin Uygulanması Hakkında Kanun kapsamında düzenlenmiştir.

5275 sayılı Kanun  105. Maddesi düzenlemesine göre; TCK 50/1-f bendinde yer alan “kısa süreli hapis cezasının” yaptırım seçeneklerden kamuya yararlı bir işte çalıştırma olarak uygulanması, hükümlünün ücretsiz bir şekilde iki saat çalışması karşılığı bir gün sayılarak bir kamu kurumunun ya da kamu yararına hizmet sunan bir özel kuruluşun belirli hizmetlerinde çalıştırılması şeklinde yerine getirilir.

Kamuya yararlı işte çalışma cezası yaptırımı, günlük çalışma süresi en az iki saat ve en fazla da sekiz saat olacak şekilde, işlemleri yerine getiren denetimli serbestlik müdürlüğü tarafından belirlenir.

Kamuya yararlı bir işte çalıştırma nedir ? Denetimli serbestlik müdürlükleri, kamuya yararlı bir işte çalıştırma için bölgelerinde yer alan bu tür kurumlardan, hükümlüleri ne şekilde çalıştırabileceklerine ilişkin bilgi alırlar ve bu şekilde hizmetlerin listesini oluştururlar. Kamuya yararlı bir işte çalıştırma adli para cezası konularında daha detaylı bilgi almak için tıklayınız. 

Adli Para Cezalarının İnfazında Kamuya Yararlı Bir İşte Çalıştırma

Kamuda çalışma cezası paraya çevrilir mi? Kamuya yararlı bir işte çalıştırma nedir ? Kamuya yararlı bir işte çalıştırma seçenek yaptırımının uygulanabileceği bir diğer durumda yine 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin Uygulanması Hakkında Kanun 106/3 maddesi kapsamında düzenlenmiştir.

YouTube video

Bu düzenleme kapsamında kamuya yararlı bir işte çalıştırma ise;  hükümlünün kendisine tebliğ edilen ödeme emri üzerine belirlenen süre içerisinde adli para cezasını ödememesi durumunda, Cumhuriyet savcısının kararıyla ödenmeyen kısma karşılık gelen gün miktarı hapis cezasına çevrilmesi ve hükümlünün iki saat çalışması karşılığı bir gün olarak kamuya yararlı bir işte çalıştırılmasıdır.

Kamuya yararlı bir işte çalıştırma nedir? Bu durumda da günlük çalışma süresi en az iki saat ve de en fazla sekiz saat olacak şekilde ilgili denetimli serbestlik müdürlüğü tarafından belirlenir.

Eğer hükümlü, kendisi için hazırlanan programa ve kendisine denetimli serbestlik müdürlüğü görevlileri tarafından bu kapsamda yapılan uyarı ve önerilere uymaması durumunda, çalıştığı günler hakkındaki hapis cezasından mahsup edilerek (düşülerek) kalan kısmının tamamını açık ceza infaz kurumunda geçirir. Kabahat nedir? Kabahatler Kanunu kapsamında kabahat türleri nelerdir bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!