featured

Kanda İltihap Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnsan vücudu için oldukça kötü sonuçlar doğurabilecek olan kanda iltihap nedir? Nasıl tedavi edilir? İşte, detaylar!

Kanda İltihap Nedir?

Kanda iltihap nedir, diye sorulduğunda bunun birden fazla cevabı olabilir. İnsan vücudu açısından kötü sonuçlara davetiye çıkaran kanda iltihap rahatsızlığı kesinlikle hafife alınmamalıdır. Septisemi ismi ile bilinen kan dolaşımı enfeksiyonu vücut içindeki organlarla temas edebilir, deri üzerinde bulunan yarada bakterilerin oluşturduğu enfeksiyon nedeni ile iltihap meydana gelebilir.

https://www.youtube.com/watch?v=6ntEdiDBo54

Septisemi enfeksiyonu ortaya çıktığı ilk andan son ana kadar insan hayatını tehdit eder. Kişinin yaşam konforunu düşürürken aynı zaman da yardım almadan günlük aktivitelerini yapamamasına neden olur. Herkesin başına gelebilecek olan bu hastalık hakkında merak edilen her şeye birlikte bakalım.

Kana Karışan İltihap Nasıl Temizlenir?

YouTube video
Mevsimsel olarak tükettiğimiz besinlerin üzerinde bulunan bakterilerin vücuda alınmasıyla ortaya çıkan kanda iltihap rahatsızlığı için tıbbi ve doğal çözümler bulunmaktadır. Özellikle bitki çayları başta olmak üzere sebze ve baharatlar tüketilmelidir.

Şimdi iltihabı temizleyecek besinleri inceleyelim:

MaydanozPul biberSoğanEvde yapılmış olan süzme yoğurtKiraz sapı ile demlenmiş çayLimonYeşil çayPortakalRokaBalBeyaz dut çayıNaneLahana

Üstte bulunan besinleri belli bir süre düzenli olarak tükettiğinizde kan üzerinde oluşan bu enfeksiyondan kolayca kurtulmak mümkün olur. Tıbbi açıdan tedavi sürecinde vazoaktif ilaçlar, antibiyotikler, ağrı kesiciler, insülin enjeksiyonları uygulanır.

Kanda İltihap Belirtileri Nelerdir?

https://www.youtube.com/watch?v=WUnj79LLrycEnfeksiyonların türlerine göre farklı belirtiler ortaya çıksa da en çok görülen belirtiler çoğu enfeksiyonda aynıdır. Bu açıdan vücudunuzun enfeksiyon kapıp kapmadığını anlamak için belirtilerin iyi bir şekilde analiz edilmesi gereklidir.

Kanda iltihap belirtileri şu şekilde olabilir;

TitremeHalsizlikİştahsızlık Mide bulantısıYüksek ateşÜşümeYorgunlukİshalEklem ağrılarıÖksürükNadiren bilinç kayıpları

Kanda iltihap oluşmasından sonra yukarıdaki belirtilerin ortaya çıkması kaçınılmazdır. Fakat kişiden kişiye belirtilerin şiddeti ve görülme olasılığı değişebilir.

Enfeksiyon Tedavisi Kaç Gün Sürer?

İnsan vücudu içinde oluşan enfeksiyonların çoğunlukla besin kaynaklı olduğu bilinse de bazen deri üzerinde bulunan yaralara tutunan bakteriler ile oluşur. Enfeksiyonlar kendisini hemen belli eder. Hatta belirtileri aniden ortaya çıkar.

Enfeksiyon tedavisine başlandıktan kısa süre sonra olumlu sonuçlar alınır. Fakat kan içinde meydana gelen enfeksiyonlarda bu süre daha fazla uzayabilmektedir. Hasta olan kişinin bağışıklık sistemi iyileşmek için çok önemli bir faktördür. Şayet kişinin bağışıklığı zayıfsa süre orantılı olarak süre uzayacak, güçlüyse bu süre kısalacaktır.

Kanda Enfeksiyon ve Yüksek Ateş

Kanda iltihap sonucu meydana gelen enfeksiyon ile bazı semptomlar görülür. Özellikle yüksek ateşin ortaya çıkması en çok karşılaşılan durumlardandır. Ortaya çıkan yüksek ateşin seyri 38 hatta 39 dereceye kadar yükselebilir. Bu durumda müdahale edilmezse hasta olan kişinin havale geçirme durumu yaşanır. Havale nedeniyle diğer organlar da olumsuz etkilenir.

Kalp atışları dakikada normal seyri dışında 90 atışın üzerine çıkar. Solunum hızı dakikada 20 olması gerekirken bu sayının üzerinde soluk alma yaşanır ki akciğerler zarar görür. Daha sonraki süreçte müdahale edilmezse nefes darlığı, üşüme ve titreme belirtileri de ortaya çıkar.

Bebeklerde Kanda Enfeksiyon Kadınlar Kulübü

Bebeklerde görülen enfeksiyonların çoğu annenin yedikleri sebebiyle olurken bazen de bebeğin doğuştan getirdiği bağışıklık yapısı ile alakalı bir durumdur. Kadınlar kulübü sitesinde annelerin en çok tartıştığı konulardan biri olan bebeklerin kaptığı enfeksiyonlar için bazı çözümler dile getirilmiştir.

İşte o çözümler:

Bebeğin eşyalarının dezenfekte edilmesiBiberon ve emziğinin her kullanımdan sonra iyicene yıkanmasıDoktor muayenesinden sonra antibiyotik kullanılmasıBebeğe uzun süre başka kişilerin dokunmaması, öpmemesi

Kanda iltihap oluşmasının nedenleri arasında birçok neden sayılabilir ama belirgin sebep kesinlikle besinler ve bebeğe dokunan kişiler görülmektedir.

Sepsis Belirtileri

Sepsis maalesef vücudun belli bir bölgesinde ortaya çıkan ağır bir enfeksiyondur. Özellikle organlar üzerinde kalıcı hasarlara yol açabilir. Önlem alınmazsa organ yetmezliği ve daha kötüsü ölüm gibi kötü sonuçlar ortaya çıkabilir.

Mikropların ve bakterilerin kan içerisine karışması ile oluşan bu durum kan zehirlenmesine neden olur. İnsan yaşamını ciddi anlamda tehdit eden kötü bir hastalıktır. Belirtiler başladığı andan itibaren erken tanı ve tedavi başlangıcı çok önemlidir. Bu sayede organlar üzerinde kalıcı hasarlar önlenmiş olurken hayat tehlikesi ortadan kalkar.

Kanda iltihap olarak gelişen bu hastalığın başlıca belirtileri şunlardır:

Nefes darlığı görülmesiÜşümeye bağlı olarak ürperme ve titreme görülmesiKalp atışının hızlanmasıAteşin aşırı yükselmesiKilo kayıplarının başlamasıKalp ritminin bozulmasıİdrara çıkma süresinin uzaması ve idrarın azalmasıRengin solmasıZihnin karışması ve bazı şeyleri hatırlamakta zorluk yaşanması

Yukarıdaki belirtiler sizde ya da çevrenizde birinde varsa kesinlikle vakit kaybetmeden doktora gidilmesi gerekiyor.

Kanda İltihap Öldürür mü?

Kanda iltihap oluşması uzun süre içinde gerçekleşen bir durum olmayıp aniden ortaya çıkan kötü bir rahatsızlıktır. Aynı zamanda organların içerisine yayılma özelliği olduğu için kalıcı hasarlara yol açıp ölüme götürebilir.

İltihap görüldüğü anda belirtileri kesinlikle dikkate alınmalı ve tedaviye başlanılmalıdır. Aksi halde ciddi komplikasyonlar gelişebilir. Vücut içerisinde oluşan iltihap tedavi edilmezse kan üzerinde pıhtıların oluşmasına neden olur. Kanda bulunan oksijen oranı düşmesi ile beyne oksijen çok az gider ve belli süre sonra durma noktasına gelir. Bu durumda kişinin beyninde hasarlar oluşur.

Kan içerisinde meydana gelen enfeksiyonu kısa sürede durdurulamaması sonucunda böbrek yetmezliği de ortaya çıkabilir. Organ nakli olmak gerekir. Aksi halde yaşamı tehdit eden bulgular gözlemlenir.

Kanda Enfeksiyon Öldürür mü?

Mevsimsel olarak gelişen enfeksiyonlardan kurtulmak erken tedaviyle çok kolaydır. Hatta evde doğru bir beslenme ile bu durumun önüne geçebilirsiniz. Eğer enfeksiyon vücutta ilerlemişse doktorun vereceği ağrı kesiciler ve antibiyotikler tedavi süreci için yeterli olacaktır.

Tedavi sürecine geç kalınırsa ve kişi durumun farkında olduğu halde vücut içinde gelişen kanda iltihap yüzünden kısa sürede bitkin düşer. Öyle bir duruma gelir ki nefes almakta bile zorlanır. Ayağa kalkerken yoğun sancılar hisseder. Özellikle organların iflas etmesi kaçınılmazdır. Başta böbrek olmak üzere beyin ölümü bile gerçekleşebilir.

Kanda ortaya çıkan enfeksiyonu küçümsemeden kısa sürede tedavi olunması yaşam konforu ve ölüm riski için en sağlıklı karar olacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!