featured

Kara Mantar Hastalığı Belirtileri Nedir | Kara Mantar Hastalığı Hangi Ülkelerde Var? Kara Mantar Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala


Kara mantar hastalığı nedir? Koronavirüs pandemisinin ikinci dalgası Hindistan’ı sert vurdu. Bu salgınla baş etmeye çalışan Hindistan, son olarak ‘’Kara Mantar’’ hastalığı salgınına yakalandı. Kara mantar hastalığının bıraktığı en büyük sekel ise göz kayıpları yaşayabilmesi. Peki kara mantar hastalığı nedir? Neden olur ve ülkemiz için bir risk midir? İşte konu ile ilgili tüm merak edilenler…
Kara Mantar Hastalığı Nedir? Kara Mantar Hastalığı Belirtileri Göz yorgunluğuna ne iyi gelir merak ediyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz. Kara mantar hastalığı belirtiler nedir? Kara mantar adı verilen ‘’mukromikoz’’ zayıf bağışıklık sistemine sahip bireylerin tamamında ölümcül boyutlara ulaşabilmektedir. Mukromiyoz çoğunlukla vücuda doğal olan küflerden giriş yaparak, hızlı bir şekilde semptomlarını ortaya çıkarabiliyor.
Oldukça nadir göründüğü bilinen bu hastalık bitkiler, gübreler, çürüyen meyveler ve toprak ile yakın temas sonucunda var olan küfler aracılığı ile vücuda giriş sağlayabiliyor.
1- Kara Mantar Hastalığı Neden Olur?Kara mantar hastalığı belirtileri nedir? Kara mantar hastalığı neden olur? Kara mantar hastalığının kısaca kirli ortamlarla temas etme ile vücuda giriş yapacağını söyleyebilmek mümkündür. Bunun yanı sıra uzmanlar kara mantar hastalığının nedeni ile ilgili çarpıcı bir araştırma sonucuna ulaştı. Buna göre Hindistan’da bu hastalığın yayılma sebebi olarak covid-19 ilaç kullanımı üzerinde duruldu. Uzmanlara göre şiddetli olarak yaşanan Covid-19’da kullanılan ilaçlar steroid içeriyor.
Bu steroidler ise vücuttaki bağışıklık sistemine zarar verirken, kandaki şeker seviyesinin yükselmesine neden oluyor. Dolayısı ile bu hastalığın ortaya çıkışı için bir zemin oluşuyor. Ayrıca covid- 19 hastalığı sırasında, oksijen tüpleri, boruları ve nemlendiricilerin hijyenine dikkat edilmemesinin de bu hastalığa neden olduğuna dair çalışmalar bulunuyor.
2- Kara Mantar Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Kara Mantar Hastalığının Seyri Nasıldır?Kara mantar hastalığı belirtileri nedir? Kara mantar hastalığı belirtileri arasında göz kararmaları, gözlerde belirgin şişlik ve renk değişikliği, bulanık ya da çift görme, göğüs ağrıları, baş ağrıları gibi semptomlar gözlenebiliyor.
Kara mantar hastalığının seyri ise adeta kan donduruyor. Hızlı bir şekilde ilerleme kaydeden bu hastalık beyni, sinüsleri ve akciğerleri etkileyebiliyor. Hızlı bir şekilde yayılan virüs kısa sürede tüm vücudu sararak hayati tehlikeye sebep oluyor. Hastalığın yakın markajında ise HIV/AIDS, diyabet, kanser ve bağışıklık sistemi aşırı düşük kişiler bulunuyor. Bu tarz hastalıkları bulunan bireylerde sağkalım oranı ise çok çok düşük.
3- Kara Mantar Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?Kara mantar hastalığının tedavisi için Amfoterisin B adındaki ilaç kullanılıyor. Oldukça zor bulunan bu enjeksiyon, virüsün bağışıklık sistemini zayıflatarak hastalığın şiddetini yavaş yavaş ortadan kaldırıyor. Ancak tedavinin oldukça yavaş ilerlemesi, Hindistan’da birçok insanın bir ya da iki gözünü kaybetmesine neden oldu. Çünkü kara mantarın hızlı bir şekilde sinüslere yayılması demek, beynin ve akciğerin fonksiyonlarını durdurmaya kadar gidebilir.
Mantarın beyne ve akciğere istila etmesi hastanın hastalıktan kurtulabilmesinin önüne geçiyor. Bu nedenle tedavi sürecinde hastanın gözlerindeki duruma göre bir ya da iki gözü çıkartılıyor. Çıkarıldıktan sonra ise sinüsler soyularak beyin ile akciğere yayılım önlenebiliyor. Kara mantar hastalığı belirtileri nedir?
Tedavi sonrasında hastalığın tekrar edip etmeyeceği oldukça merak konusu. Ancak tıp insanları şu an tekrar etme olasılığının bulunup bulunmadığı konusunda net bir bilgi veremiyor. Bu konu ile ilgili çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.
4- Kara Mantar Hastalığı Bulaşıcı Mı? Kara Mantar Hastalığı İnsandan İnsana Bulaşır mı? Kara mantar hastalığı belirtileri nedir? Kara mantar hastalığı insanlar ya da hayvanlar aracılığıyla bulaşmıyor. Havada ve çevrede bulunan kaçınılması imkansız olan mantar sporlar aracılığıyla vücuda giriyor ve hasara başlıyor. Ancak bu noktada şuna özellikle değinmek gerekiyor.
Özellikle Hindistan bölgesinde salgına dönüşen Kara mantar hastalığının covid-19 sebebiyle ortaya çıktığı düşünülüyor. Bu nedenle hastalığın kısmen bulaşıcı olduğunu söyleyebilmek mümkün! Covid-19 yayılmaya devam ederse, bu hastalığın görülme sıklığı da artış gösterebilir.
Ancak Kara mantar hastalığı insandan insana bulaşır mı konusuna net bir yanıt verilemez. Çünkü şu sıralar hastalığın covid süreci sonrasında baskılanan bağışıklık sisteminden virüsün havadan hızlı bir şekilde alınması ile bulaştığı biliniyor. 
5- Kara Mantar Hastalığı Ne Kadar Sürede İyileşiyor?
Kara mantar hastalığı belirtileri nedir? Kara mantar hastalığı ne kadar sürede iyileşiyor? Yapılan araştırmalara göre hastaların gözünün alınmadığı takdirde tedavi süreci uzun sürebiliyor. Çünkü yayılımı yavaşlatmak ya da ortadan kaldırmak oldukça zor. Ancak göz alınıp, sinüsler soyulduğunda bireylerin akciğer ve beyinlerine yayılım engellenebiliyor ve iyileşme süreci yalnızca birkaç ay ile sınırlı oluyor.
6- Kara Mantar Hastalığı Hangi Ülkelerde Var? Kara Mantar hastalığı belirtileri nedir? Kara mantar hastalığı ilk olarak Hindistan’da görülmeye başlamıştı. Ancak sonra birçok ülkeye yayılarak büyük bir risk haline geldi. Bu hastalık şu sıralar Hindistan, Mısır, Irak ve Meksika’da büyük bir yayılma hızı ile ortaya çıkmıştır. 
7- Kara Mantar Hastalığı Türkiye’de Var Mı? Kara Mantar Hastalığı Türkiye İçin Bir Risk mi?Kara mantar hastalığı Türkiye’de var mı? Ülkemizde covid- 19 sonrası henüz bu tanıyı almış herhangi bir hasta bulunmuyor. Ancak şu an için kara mantar hastalığı Türkiye için bir tehlike oluşturmuyor. Çünkü covid-19 hastalığında kullanılan ilaç ve tedavi yöntemleri ile yayıldığı düşünülen bu hastalığın, ülkemizde oluşmayacağına dair kesin bir veri bulunmuyor. Hindistan ve diğer ülkelerde kara mantar hastalığının yayılması ile birlikte hastanelerin yükü bir kat daha arttı.
Özel koğuşlar oluşturularak, hijyenik koşullar eşliğinde hastanelerin tedavisi yapılmaya çalışılıyor. Gujarat ve Rajasthan eyaletlerinde ise ‘’Mukormikoz’’ salgını ilan edildi. Şu sıralar ise Koronavirüs yasakları arttırılarak, covid-19’un yayılımının önlenmesi hedefleniyor. Ülkemizde ise bu hastalığın baş göstermemesi için uzmanlar kısıtlamalara uyulması yönünde uyarıyor.
Covid-19 hastalarının artış göstermesi, sağlık sistemine ekstra bir yük getireceği için koşulları kötüye sokabilir ve bu hastalığı düşük bir ihtimalde olsa ülkemize getirebilir. Kara mantar hastalığı vikipedi bilgilerini okumak için tıklayınız. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!