featured

Karabasan Ne Demek | Karabasan Neden Gelir? Karabasan Kimlere Gelir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karabasan ne demek? Uyku felci olarak da tanımlanabilen karabasan birçok insanın en az bir kez olsun başına gelen tatsız bir olaydır. İnsanların gecelerini kabusa çeviren ve uyku kalitesini azaltan bu durum zaman içerisinde de uyku bozukluklarına yol açacaktır. Peki tam tanımıyla karabasan ne demek? Karabasan neden gelir? İşte, yanıtları…

Karabasan Ne Demek? Karabasan Nedir Diyanet Nasıl Tanımlıyor?

Karabasan nedir Diyanet nasıl tanımlıyor kısmı aslında bir hayli karışıktır. Halk arasında karabasan, Müslüman olmayan cinlerin bazı kişileri özellikle geceleri rahatsız etmesi ve uyku esnasında sıkıntı vermesi şeklinde tanımlanmaktadır. Ancak, karabasanın tıptaki adı uyku felcidir.

Tıpa göre uyanma ile uykuya dalma aralığında meydana gelen kişinin sıkıntı, boğulma hissi yaşadığı bedenini asla hareket ettiremediği durumdur. Beden tutulması yaşandığı için bu duruma uyku felci adı verilmiştir. Karabasan ne demek konusunda Diyanetin de net bir açıklaması bulunmamaktadır. Din adamları ise bu durumun, cinlerle alakalı olmadığını bu durumun tıp açısından açıklanması gerektiğine vurgu yapmaktadır.

1- Karabasan Neden Gelir? Karabasan Niye Gelir?

Karabasan ne demek konusunda cinlerin ya da şeytanın varlığından söz etmek doğru değildir. Bu durumu yaşamak insan üzerinde korku ve sıkıntıya neden olduğu için, karabasan neden gelir sorusunu açıklayamayan kişiler bu uydurmalara yönelmiştir. Bu nedenle karabasana cinlerin ya da şeytanın neden olduğu söylenemez.

Tıpta uyku felci kişinin uyku hazırlığı yaptığı ancak beynin kendini kapatmadığı dönemde gerçekleştiğinden bahsedilir. Yani kısaca uyku felci uykunun REM evresinde ortaya çıkabilecektir. REM uykusunda kişi henüz bilinci yerindeyken bu durumla karşılaşınca vücudunu hareket ettirememekte ve korku düzeyi maksimum seviyeye çıkmaktadır. Karabasan ne demek hakkında yapılan bir diğer açıklamada ise beynin algı mekanizması ile vücudu kontrol eden mekanizmanın uyuşmazlığından söz edilmektedir. Karabasan niye gelir sorusunun yanıtı ise aslında oldukça basit ve sistematiktir.

2- Karabasan Ne Demek? Karabasan Kimlere Gelir?

Karabasan ne demek? Karabasan ile mücadele eden birçok kişi karabasan kimlere gelir sorusunu araştırarak, bu durumu neden kendisinin yaşadığını araştırmaktadır. Uyku felci esasında yoğun uykusuzluk, uyku bozuklukları, uyku düzeninde değişiklikler, anksiyete, genetik yapı, sırt üstü yatmak, aşırı alkol alımı, madde bağımlılığı gibi durumlar sebebiyle meydana gelebilir. Uykusuzluk nedenleri nelerdir buradan ulaşabilirsiniz. Karabasan ne demek kısmında birçok insan özellikle hareketsiz kalmak kısmını oldukça korkutucu bulmaktadır.

Hareketsiz kalmak birçok insan için bu denli korkutucu olduğu için bu durumun cinler ya da şeytan yüzünden ortaya çıkabileceği düşünülmüştür. İnsanların tamamı rüyaların %90’ını REM evresinde görmektedir. REM evresinde kusursuz işleyen beyin, kaslarda oluşabilecek ani hareketler önleyebilmek adına kontrolü ele alır.

Böylece rüya esnasında hemen herkes hareketsiz kalır. Kişi uyanmış olsa da hareketsiz kaldığı için büyük bir korku yaşayabilir. Bu nedenle bu durum yaşandığında karabasan ne demek diye araştırmak yerine, uyku felcine neden olabilecek durumlar değerlendirilmelidir.

3- Rüyada Karabasan Görmek Normal mi? Karabasan Öldürür mü?

Karabasan ne demek? Peki tüm bu bilgiler ve açıklamalar sonrasında rüyada karabasan görmek normal mi? Rüyada aslında karabasan görülmediği ve kısa süreli uyku felci geçirildiği için bu olay tamamen normaldir. Felç deyince insanlara korkutucu gelse de bu durum saniyeler sürmekte ve kalıcı bir hasar bırakmamaktadır.

Hareketsiz kalmanın derin anksiyetesini yaşayan kişiler ise karabasan belirtisi olarak hissettikleri yoğun sıkıntı ve stres durumunu yaşayabileceklerdir. Uyku felci ya da karabasan öldürür mü kısmında ise, bu durumun ölüme neden olmayacağını söyleyebilmek mümkündür.

Kısa süreli olarak gerçekleşen bu durumun, vücut sistemlerine herhangi bir zararı bulmaz. Böyle bir durum yaşandığında karabasan ne demek değil, uyku felci neden olur konusunun araştırılması önerilebilecektir.

4- Karabasan Görmemek İçin Ne Yapılabilir? Karabasan Duası Etkili mi?

Karabasan ne demek? Karabasanda denilen uyku felci ile karşılaşmamak adına ilk olarak bu durumun nedeni araştırılmalıdır. Bu kapsamda da bir doktora başvurulması ve bu yönde nedenin belirlenmesi daha doğru bir adım olacaktır. Uyku felci konusunda başvurulması gereken klinikler Psikiyatri poliklinikleridir. 

için tıklayınız.

5- Karabasan Yani Uyku Felci Tekrarlar mı?

Karabasan ne demek? Bu durumun çok çok nadiren uzun sürdüğü görülmektedir. Genel olarak bir ya da iki dakikada sonlandığını söyleyebilmek mümkündür.

YouTube video

Bazı kişilerde nedene bağlı olarak yalnızca bir kez gerçekleşebilir. İnsan ömründe yalnızca bir kez geçirilen karabasana izole uyku felci denir. Ancak özellikle genetik nedenler, alkol ve madde bağımlılığına bağlı olarak uyku felci tekrar edebilecektir. Bu durum tekrar eden uyku felci olarak adlandırılırken, tamamen geçebilmesi için tedavi şarttır. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!