featured

Karadenizliler Hamsi Dediğinde Bir Duracaksın | İşte Yok Artık Dedirten, Hamsi ile Yapılmış 10 Farklı Ürün!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karadenizlilerin hatta Türkiye’nin hamsi aşkını bilmeyen yoktur. Oldukça ağır bir kokusu bulunan hamsi özellikle Karadeniz’de fazlasıyla tüketilir. Öyle ki bu kimi zaman bıkkınlık getiren bir noktaya ulaşabilir. Karadenizliler hamsiye olan aşklarını gözler önüne sermek için, ilginç ürünler elde etmişler. İşte, yok artık diyeceğiniz şaşırtıcı ama gerçek olan o 10 ürün içeriği!

Hamsili Kolonya

Hamsili kolonya olur mu demeyin. Yapmışlar ve de olmuş! Ellerinizin buram buram hamsi koksun ister misiniz? Hamsinin yoğun kokusu kullanılarak elde edilen bu kolonya, ağırlığı ile biraz burnu yorsa da ilginç bir şekilde seveni de var. Sizde hamsiden vazgeçemiyorsanız, Karadeniz’in o yemyeşil illerinin tamamında bu kolonyayı bulabilirsiniz.

Hamsili Kalem

Karadeniz gezintisi yapmışsanız, hamsili kalemler ile muhakkak karşılaşmışsınızdır. Bölgenin simgesi haline gelen hamsili kalem, Karadeniz’den güzel bir hatıra edinmek isteyenlerin ilk tercihi oluyor. Görünümü tam bir hamsi olan bu kalem, plastik malzemeden yapıldığı için uzun yıllarda saklanabiliyor.

Hamsili Pide

Hayatınızda hiç hamsili pide yediniz mi? Trabzon ve Rize’ye yolunuz düşerse, hamsili pide ile de tanışabilirsiniz. Birçok insanın aslında ön yargılı olduğu bu pide aslında oldukça lezzetli… Hamsilerin sıra sıra dizildiği bu nefis pideye, Karadeniz’e yolunuz üşerse mutlaka bir şans verin!

Hamsi Turşusu

Hamsi turşusu mu? Yok artık diyeceğiniz bu lezzet, hamsi severlerin bayıla bayıla yediği bir ürün olarak öne çıkıyor. Hamsilerin temizlenip yıkanarak sirke ve limon ile tatlandırıldığı bu turşu, farklı bir tat olarak görülse de müdaviminin oldukça fazla olduğu da söylenebilecektir.

Hamsi Reçeli

Evet evet, sonunda bunu da gördü gözleriniz… Hamsinin reçelini yapan bir laz kesimi de bulunuyor. Nedenini ve niçinini bilemediğimiz bu adet, o kadarı da olmaz dedirtse de birçok evde bu reçel pişiyor ve sene boyu yeniyor.

Hamsili Pilav

Hamsili tatlılara nazaran daha kabul edilebilir bir lezzet olan pilav, hamarat bir laz kadını tarafından yapılırsa harika bir ana öğün olabiliyor. Hamsilerin buğulama yöntemi ile pişirilmesi sonrası pilavın dışına sarılması ile elde edilen bu pilav, oldukça meşakkatli. Ancak tadı verilen çabaya gerçekten de değiyor.

Hamsili Baklava

Hamsili baklava mı, diyor olduğunuzdan eminiz. Evet evet bu baklava laz kültürünün olmazsa olmazı… Tatlıyı hamsi ile bağdaştıramasak da Karadenizliler, hamsiyi baklavanın arasına koyarak tüketiyor. Hatta ve hatta Karadeniz’e özgü birkaç mekanda da hamsi baklavayı tadabilme fırsatı bulabilirsiniz.

 

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!