featured

Karantina Döneminde Yaşam Kalitesini Arttırmak İçin Öneriler | 10 Adımda Daha İyi Bir Hayat İçin Ne Yapmalı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaşam kalitesini arttırmak size fiziksel ve psikolojik açıdan daha iyi gelebilir! Pandeminin hayatımıza girişi ile hepimiz evlerimize kapandık değil mi? Oldukça sosyal olan hayatımız bir anda yalnızca rutiellerle dolu bir hayata dönüştü. Günü yalnızca öldürmekten ibaret olan bu yaşam tarzı, psikolojik hatta fiziksel birçok hastalığı da beraberinde getirdi.

Yaşam Kalitesini Arttırmak Ne Demektir? Neden Önemlidir?

Yaşam kalitesini arttırmak ne demektir? Yaşam kalitesi denildiğinde akıllara zenginlik, başarı, güç, şöhret gibi bambaşka kavramlar geliyor. Aslında bu kavramın bunlarla hiç mi hiç alakası bulunmuyor. Yaşam kalitesi yalnızca mutluluk duygusu ile ilişkilendirilebilir. En kısa tabirle bu kavram elinizde olan imkanlarla daha iyi ve keyifli bir hayat sürmenizi sağlayabilmektir.

Yaşam kalitenizin yüksek olması hayata olan bakış açınızı bütünüyle değiştirebilir. Bunun yanı sıra hayattan zevk almanızı sağlayabileceği için bedeninizden ve ruhunuzdan memnun olmanızı sağlayacaktır. Buda mental ve fiziksel sağlığı beraberinde getirebilecektir. Peki aslında hayatımızın her döneminde yaşam kalitesini arttırmak için ne yapılabilir. İşte sizin için hazırladığımız, hayat kalitesini artıran alışkanlıklar

1- Hayat Kalitesini Arttıran Uygulamalar : Günaydın De!

Hayat kalitesini arttıran uygulamalar arasında ‘’Günaydın’’ demenin ve kaliteli uyku uyumanın önemini ilk sırada gösterebiliriz. Hiç ciddiye almadığınız bir kelime, güne olan pozitif duygunuzu arttırabilir. Çoğu kişi sabahları belirsiz bir güne uyanmakta ve kendini kötü hissetmektedir.

YouTube video

Ancak kendinize bir uyku- uyanma rutini oluşturduğunuzda, erken saatlerde uyanmaktan bile keyif alabilirsiniz. Yaşam kalitesini arttırmak için sabah rutininize ilk olarak ‘’ Günaydın’’ demeyi ekleyin. Birilerine bir tebessüm ile günaydın diyebilmeniz, günün kalan zamanının da pozitif geçmesine vesile olabilir.

2- Yaşam Kalitesinin Arttırılması İçin Hareket Şart

Yaşam kalitesinin arttırılması için hareket etmek şart. Hareket etmek metabolizmanızı hızlandırmakta ve size pozitif hisler uyandıran hormonların salınımını arttırmaktadır. Hareket ettiğinizde kendinizi daha enerjik ve mutlu hissedebilirsiniz. Öte yandan uzmanlar mental ve fiziksel açıdan kendisini daha iyi hissetmek isteyen bireylerin, spor yapması gerektiğini vurguluyor. 

Spor yapmak stresi önemli ölçüde azaltırken, zihninizin ve bedeninizin rahatlamasına yardımcı oluyor. Ancak spor yapmak istemiyorsanız size en az spor yapmak kadar iyi gelecek meditasyon ve yogaya yönelebilirsiniz.

3- Kaliteli Yaşam İçin Ne Yapmalı: Çocuklarla Vakit Geçirin

Kaliteli yaşam için ne yapmalı? Yetişkinler olarak yoğun ve stresli bir tempoda yaşamaya çalışıyoruz. Buda özellikle psikolojik açıdan önemli sorunların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Yetişkinlerin dünyası hayal gücünden yoksun, sıkıcı ve griydi. Ancak çocukların yaşantısını hayatta ne olursa renkli ve eğlencelidir.

Çocuğunuz, yeğeniniz ya da çok sevdiğiniz birinin çocuğu ile vakit geçirmeniz olumlu duyguların pekişmesine vesile olabilir. Eğer çevrenizde küçük bir çocuk yoksa, daha iyi bir fikrimiz var! Çocuk esirgeme kurumunda yaşayan bir çocuğu koruyup, kollayabilir onun hayata tutunmasına destek olabilirsiniz.

4- Yaşam Kalitesini Artırmak İçin Neler Yapılmalıdır : Yemek Yapın!

Yaşam kalitesini artırmak için neler yapılmalıdır konusuna cevap arıyorsanız, yemek yapabilirsiniz. Yemek yemek birçok insan için büyük keyiftir. Çoğu insan zorlu dönemlerinde ilk olarak yemeğe sarılmakta ve bununla kendisini avutmaktadır. Yemek yemenin ileriye dönük zararları olabilir belki ama yemek yapmanın yok!

Yemek yapmak sevdiklerinize bir şeyler yapabilme fırsatı tanıdığı için, sizi mutlu hissettirecektir. Ayrıca evde yemek yapmak sağlıklı ve hesaplı olması sebebiyle, yaşam kalitesini arttırmak konusunda destek olabilecektir. Henüz yemek konusunda hiçbir deneyiminiz bulunmuyorsa internet üzerinden birbirinden farklı tarifler bulabilir, bu lezzetli anların tadını çıkarabilirsiniz.

5- Ailelerin Yaşam Kalitesini Arttırmak İçin Birbirine Zaman Ayırması Şart!

Ailelerin yaşam kalitesini arttırmak için birbiri ile vakit geçirmesi önerilmektedir. Aile bireyleri çoğu zaman yoğun ve stresli yaşam sebebiyle gün içerisinde çok yorulmaktadır. Bu yorgunluk sebebiyle çalışan ya da çalışmayan tüm bireyler, akşam saatleri olduğunda birbirinden ayrılarak, kendi halinde bir dinlenme sürecine geçebilir. Ancak bu durum zamanla aile bireylerinin birbirinden uzaklaşmasına neden olabilir.

Aile bağlarının devamlığı açısından uzmanlar en az 2 saati birbiriniz ile geçirmeniz gerektiğini vurguluyor. Peki aile yaşam kalitesini arttırmak için neler yapılabilir? Aile bireyleri bir araya gelerek puzzle yapmak, film izlemek, yürüyüş yapmak, DIY videoları ile ev dekorasyonunu değiştirmek gibi aktiviteler gerçekleştirebileceklerdir.

6- Yaşam Kalitesini Arttırmak İçin Mutlaka Kitap Okuyun!

Gündelik hayat koşuşturması, televizyona vakit ayırma gibi durumlar kitap okumaya vakit ayıramamanıza neden olabilir. Kitap okumak zihninizi boşaltmanıza, kendinizi dinlemenize ve yenilenmeye katkı sağlayan önemli aktivitelerden biridir.

Bir süre sonra bağımlılığa dönüşen bu hobi, hayatınızın her anına olumlu yönde katkı sağlayacaktır. Okumayı alışkanlık haline getirebilmek ve yaşam kalitesini arttırmak için kendinize okumak için bir zaman dilimi belirleyin. Son olarak okuma listesi oluşturarak bunu bir düzene koymanız yeterli olacaktır.

7-Düzenli Beslenmeye Özen Gösterin!

Yaşam kalitesini arttırmak istiyorsanız, yalnızca bir hafta düzenli beslenmeye özen gösterebilirsiniz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi özellikle Pandemi sürecinin hayatımıza girişi hareketimizi azaltırken, gereksiz besinlerin tüketimini arttırdı. Gereksiz beslenmek ise size fazla kilo olarak döneceği gibi psikolojik açıdan kötü hissetmenize neden olabilir. Bunu ortadan kaldırmaya ve düzenli beslenmeye gayret etmeye ne dersiniz?

Bunun için kendinize bir sınır koyun ve direkt harekete geçin. Örneğin; kendinize bir hafta boyunca gluten içerikli beslenmeyeceğinizin sözünü verin. Buğday ve arpa içerikleri bir süre hayatınızdan çıkarmanız, sindirim sorunlarını ortadan kaldıracağı için, yaşam kalitesini artırmak adına katkı sağlayacaktır.

8- Evinizin Havasını Değiştirin, Dekorasyonunuz ile Enerjinizi Yükseltin…

Uzmanlara göre evin dekorasyonunda değişiklikler yapmak, birçok insan yaşam kalitesini arttırmak için yeterli oluyor. Evlerinin farklı bir dekorasyon yaratan insanlar bu yenilik sayesinde kendilerini daha formda ve psikolojik açıdan iyi hissedebileceklerdir. Köklü dekorasyon değişiklikleri yapamasanız da eşyaların yerini değiştirmek, DIY videoları ile kullanmadığınız eşyalardan dekoratif eşyalar tasarlamak, kullanılmayan ürünleri kaldırarak minimalist bir dekorasyon yaratmak sizi tatmin edebilir.

9- Cinsel Yaşam Kalitesini Arttırmak İçin Eşinize Zaman Ayırın!

Kişilerin fiziksel ve mental açıdan mutluluğa ulaşabilmesi için cinsel yaşam kalitesini arttırmak önemli bir noktada bulunuyor. Günün koşuşturması sonrasında eşlerine vakit ayıramayan birçok insanın sonraki dönemde eşleriyle arasına soğukluk girebiliyor.

Bu noktada cinselliğin önemli bir kriter olduğunu belirtmekte fayda var. Uzmanlara göre cinsel hayatı aktif olmayan çiftler, psikolojik ve fiziki açıdan kendilerini daha kötü hissedebiliyor. Bu yüzden eşinizle muhabbetinizi iyi tutmanız, birbirinize zaman ayırmanız ve cinselliği ilişkide ön plana koymanız büyük önem arz ediyor.

10- Yaşlıların Yaşam Kalitesini Arttırmak: Bitki Yetiştirmelerine İmkan Sağlayın

Yaşlıların yaşam kalitesini arttırmak istiyorsanız, bitki yetiştirmelerine imkan sağlayabilirsiniz. Yaşlılar fizyolojik ve mental değişimleri sebebiyle, kendilerini yetersiz görebileceklerdir. Birçok işi tek başına halledemiyor oluşları ve bağımlı bir yaşam sürmeye başlamaları yaşam kalitesi düşük ne demek sorusunun yanıtı olabilecektir.

Bu noktada kendilerini yeterli ve dolayısıyla iyi hissedebilmeleri için, bitki yetiştirmelerini sağlayabilirsiniz. Yaşlılar bitkilerini çocukları gibi görecek kimi zaman onlarla konuşacak, kimi zaman ise onları seveceklerdir. Evde yetiştirebileceğiniz bakımı kolay çiçek ve bitki türleri seçmeniz, bu anlamda zorluk yaşamasını engelleyebilir.   

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!