featured

Kariyerinizi Seçerken Sormanız Gereken 7 Soru | Kariyer Seçimi Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hayatımızın dönüm noktalarından biri de kariyer seçimi. Kariyerimizi belirlerken belki de en çok zorlandığımız nokta önümüzdeki seçeneklerin oldukça fazla olmasıdır. Yelpaze genişledikçe karar vermek güçleşir. Hangi seçimin sizi daha çok mutlu edeceğine, hangi sektörde daha verimli çalışabileceğinize ya da hangi mesleğin sizi maddi anlamda tatmin edebileceğine karar vermek sanıldığından daha zor bir iştir.

YouTube video

Üniversite tercihlerine sayılı günler kala binlerce öğrencinin de kafasını karıştıran bu konu hakkında sormanız gereken soruları sizin için derledik. Buyurun kariyer seçiminde size yardımcı olacak 7 soruyu inceleyelim…

1 – Kariyer Seçimi Yapmadan Önce Cevaplanması Gereken İlk Soru: Kulağa Keyifli Geliyor mu?

Pek çok insan işini severek yapanların hem daha mutlu hem de daha verimli olduğundan bahseder. Eğlenerek yaptıkları işte yüksek oranlarda başarı elde ettiklerini anlatır. Peki bu insanlar daha önce o işi deneyimlemeden o işte mutlu olacaklarını nereden biliyorlardı? Tam da bu noktada düşünmen gereken bir soru var. Kulağa eğlenceli geliyor mu? Sektör, çalışma ortamı ya da çalışacağın insan profili seni heyecanlandırıyor mu? Keyifli bir ortam vaat ediyor mu? Eğer öyle olacağını düşünüyorsan bizce denemeye değer.

2 – Kişiliğine Uygun Bir Ortam mı?

Pek çok kişilik tipi olmasına karşın insanları genel anlamda sınıflandırmak gerekirse içe dönük ve dışa dönük şeklinde iki seçenekte inceleyebiliriz. Hayatın birçok alanında farkında olmadan bizi etkileyen bu kişilik özelliklerimiz kariyer dünyasında da başarı oranımızı etkileyebiliyor. Çünkü bahsettiğimiz bu iki kişilik tipinin ihtiyaçları birbirinden oldukça farklıdır.

YouTube video

İçe dönük bir yapıya sahipseniz bireysel çalışmalarda ya da sessiz bir çalışma ortamında bulunmaktan mutlu olabilirken, dışa dönük bir insansanız ekip çalışmalarının parçası olmaktan veya sesli bir ofis ortamında olmaktan keyif alabilirsiniz. Bu noktada yapmanız gereken kendinizi tanımak ve kişilik yapınızı iyi analiz etmek, buna göre kariyer seçimi yapmak olacaktır.

3 – Nasıl Bir Yaşam Tarzı Hedefliyorsun?

Kariyerini seçimi yaparken önemli olan bir diğer husus seçtiğin kariyerin sana vadettiği hayat tarzının bilincinde olmaktır. Düşünmen gereken birçok nokta var. Örneğin hayal ettiğin sabah 9 akşam 5 düzenli bir çalışma hayatı mı yoksa yurtiçi ve yurtdışı seyahatler yapmak istediğin aktif bir pozisyonda yer almak mı? Gelecekte nasıl bir hayat tarzına sahip olmak istiyorsun, bu hayat tarzını sana vadeden kariyer seçeneklerin neler bunları değerlendirmelisin.

4 – Maddi Anlamda Beklentilerin Neler? Kariyer Seçimi Maddiyata Göre Yapılır mı?

Kariyer seçimi konusunda bizi büyük oranda etkileyen sorulardan biri de “Ne kadar maaş alırım?” oluyor. İlerlemek istediğiniz kariyer yolunda maaş beklentinizi gerçekçi bir şekilde incelemenizi öneriyoruz. Çünkü her sektörde ve bu sektörlerde yer alan her pozisyondan çalışanlara istedikleri oranda maaş alamıyorlar. Kişilerin kimi manevi yönden elde ettiği tatmini ön planda tutarken kimi de maddi kazançları manevi tatminin üzerinde tutabiliyor. Maaş beklentin nedir? Bu soruyu sormak kariyer yolunda seni doğru noktaya bir adım daha yaklaştıracaktır.

5 – Kariyer Seçimi Yaparken Sorulması Gereken Önemli Soru: Dezavantajları Neler?

Hemen hemen her koşulun avantajları olduğu gibi dezavantajları da mevcuttur. Kimi insan bu dezavantajları görmek istemezken kimi insan da durumları iyi bir şekilde analiz eder. Kariyer seçimlerini yaparken içine gireceğin sektörün avantajlarını ve dezavantajlarını objektif bir şekilde değerlendirmelisin. Her kariyer bir risk, dezavantaj ya da olumsuz bir nokta barındırır. Bunu iyi analiz eder ve bu dezavantajın senin için ilerde sorun olup olmayacağını ön görebilirsen kendine daha sağlıklı bir kariyer seçimi ve planı yapabilirsin.

6 – Seçeceğin Kariyer İçin Nasıl Bir Yerde Yaşaman Gerekecek?

Kariyer seçimi ve hedeflerine karar verirken nasıl bir ortamda yaşamak istediğini de düşünmen gerekecektir. Her kariyer için olmazsa olmaz değilse bile birçok sektörde yaşadığın yerden vazgeçmen gerekebilir. Gideceğin yerde sana sunulan yaşam tarzını göz önüne aldığında mutlu olabileceğine inanıyor musun? Seçtiğin kariyer için büyük alışveriş merkezleri, lüks restoranları bulunan metropol bir kente mi yoksa doğanın içerisinde, kırsal ortamın huzurunu yakalayabileceğin bir yere mi yerleşmen gerekiyor?

7 – Beklentilerini Karşılayabilecek mi?

Her sektörde bulunan ve üzerinde düşünmen gereken bazı pratik yönler mevcuttur. Çalışma saatleri esnek mi? Mesai durumları nasıl? Seçeceğin sektörde seni nasıl bir çalışma ortamı bekliyor? İlerleyebileceğin ve kendini günden güne geliştirebileceğin bir yol mu? Hayatta hedeflediğin noktaya seni götürebilecek mi?

YouTube video

Aslında bu soru diğer bütün soruların genel anlamda analiz etmeni sağlayacaktır. Tüm bu soruları içtenlikle yanıtlayarak ve en önemlisi kendini tanıyarak seçeceğin kariyerin sana uygun olup olmadığı belirleyebilirsin.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!