featured

Kelebeklerin Ömrü Bir Gün mü? | Kelebek Kaç Gün Yaşar?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kelebek kaç gün yaşar sorusunun yanıtı pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Çünkü halk arasında yaygın olarak ‘kelebeklerin ömrü bir gündür’ düşüncesi hâkimdir. Bu sebeple ekolojiye ve kelebeklerin ömrüne meraklı kişiler, kelebekler kaç gün yaşar diye merak etmektedir. İşte kelebekler hakkındaki bilgiler ve kelebek ömürleri ile ilgili ayrıntılar…

Kelebek Kaç Gün Yaşar? Kelebeklerin Yaşam Süreleri Nedir?

Kelebek kaç gün yaşar sorusunun cevabı çeşitlidir. Öncelikli olarak bilinmesi gerekir ki; bir kelebeğin 6 ile 14 gün arasında değişen yumurta evresi bulunmaktadır. Yumurta evresinden sonra da kelebekler 3 ile 6 hafta arasındaki larva evresini yaşamaktadır. Larva evresi sonrasında da 10 ile 15 günlük süre içinde pupa evresi yaşanmaktadır. Son evre ise kelebek evresi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kelebekler genel olarak 1 hafta ile 1 yıl arasında yaşamaktadır. Dolayısıyla kelebekler kaç gün yaşar sorusunun yanıtı, kelebeğin çeşidine göre değişkenlik göstermektedir. Kısacası; kelebeğin ömrü bir gündür yargısı tamamen yanlıştır. Bu söz, kelebeklerin ömrünün oldukça kısa olduğuna vurgu yapmak amacıyla kullanılmaktadır. Çünkü kelebek kaç gün yaşar sorusunun yanıtı; 1 hafta ile 1 yıl arasında değişmektedir.

Genel olarak kelebeklerin yaşam süresi, içinde bulunulan coğrafyaya göre değişmektedir. Türkiye’deki kelebeklerin ise hayatı kısa sürmektedir. Dolayısıyla kelebek kaç gün yaşar sorusuna başka coğrafyalarda başka cevaplar verilebilmektedir.

Kelebek Türleri Nelerdir?

Dünya geneline bakıldığı zaman 150 binden fazla kelebek türünün olduğu görülmektedir. Bu sebeple de kelebeklerin ömrü hakkında kesin ve net bir bilgi verebilmek mümkün değildir. Çünkü bazı kelebekler, diğer kelebeklere göre daha az veya daha çok yaşam sürebilmektedir. Kelebekler kaç gün yaşar sorusunun yanıtı, direkt olarak kelebeğin türü ve içinde bulunduğu coğrafya ile de ilgilidir.

Kelebekler, doğaları gereği soğuk iklimlerde yaşamaya elverişli olmayan canlılardır. Bu sebeple soğuk iklimin hâkim olduğu bölgelerde kelebek kaç gün yaşar sorusunun yanıtı oldukça kısadır. Sıcak iklimlerde ise kelebeğin ömrü, soğuk iklimlere göre daha fazla olmaktadır.

1-  Güve Kelebeği Kaç Gün Yaşar?

Güve kelebeği kaç gün yaşar sorusunun yanıtı da oldukça merak edilmektedir. Güve kelebeği, bir sene içerisinde beş kez üreyebilme yetisi olan bir kelebek türüdür. Ayrıca güve kelebeklerinin yumurtaları maksimum 10 gün içinde olgunlaşmakta ve çatlamaktadır. Yumurtanın çatlamasından sonra da 1.5 aylık süre içerisinde güve kelebekleri tam anlamıyla yetişkin bir hale gelmektedir. Güve kelebeği kaç gün yaşar sorusunun yanıtı ise; iki yıl olarak karşımıza çıkmaktadır.

Güve kelebekleri besinsiz kalsalar dahi 2 yıl yaşayabilmektedir. Açlığa dayanıklı bir kelebek türü olan güveler, besin aldıkları zaman da katlanarak çoğalabilmektedir. Dolayısı ile kelebek kaç gün yaşar sorusunun yanıtı, güve kelebekleri için daha uzun olabilmektedir.

2-  En Uzun Yaşayan Kelebek Hangisidir?

En uzun yaşayan kelebek denildiği zaman akla; bilimsel adı Ornithoptera Alexandrae olan kelebek gelmektedir. Bu kelebek, Kraliçe Aleksandra’nın Kuşkanatlısı’dır. Dünyanın en uzun yaşayan kelebeği olarak bilinen bu kelebek aynı zamanda dünyanın en büyük kelebeğidir. Kelebek kaç gün yaşar sorusuna verilecek en uzun cevap; bu kelebeğin ömür süresidir.

3-  Kelebeklerin Ömrü Neden Kısa?

Kelebeklerin ömrü, pek çok canlıda olduğu gibi içinde bulunulan coğrafyaya göre değişmektedir. Ayrıca kelebeklerin türü, yaşam alanı ve boyutları da yaşam süresine etki etmektedir. Örneğin; boyut olarak oldukça küçük olan bir kelebek, büyük bir kelebekten daha az yaşayacaktır.

Kelebeğin ömrü neden kısa sorusuna verilecek olan cevaplardan bir tanesi de direkt olarak kelebeğin türü ile ilgilidir. Örneğin bazı kelebeklerde ağız ve hortum bulunmamaktadır. Bu kelebekler, yaşamlarını çiftleşmeye ve çoğalmaya harcamaktadır. Zaten oldukça kısa olan bu kelebeklerin ömrü eş aramak, çiftleşmek ve üremekle geçmektedir.

4-  İpek Böceği Kelebeği Kaç Gün Yaşar?

İpek böceği kelebeği kaç gün yaşar sorusu da oldukça merak uyandırmaktadır. Genel olarak ipek böceklerinin ömrü 2 aydır. Kelebeğin tırtıl hali olan ipek böcekleri, dut yaprağı yerler ve de ipek kozası oluştururlar.

5-  Kelebek Ne Yer?

Kelebek kaç gün yaşar sorusunun yanıtı kadar, kelebekler ne yer sorusunun yanıtı da merak edilmektedir. Genel olarak kelebeklerin büyük bir kısmı çiçek nektarları ile beslenmektedir. Çeşitli sıvılarla beslenen kelebeklerin genellikle ağızları yoktur. Tat alma duyuları da ayaklarında bulunmaktadır. Ayrıca ağız yerine iki tane hortumu bulunmaktadır. Bu sebeple kelebekler önce ayakları ile tat almakta ve daha sora da hortumlarıyla sıvıları tüketmektedirler.

6-  Clipper Kelebek Ömrü Ne Kadar?

Clipper kelebek türü yaklaşık olarak 100 gün yaşamasıyla bilinmektedir. Ormanlık alanda yaşayan bu kelebeklerin kanatları 46 ile 48 mm genişliğinde olmaktadır. Çürümüş meyvelerden beslenebilen bu kelebekler, bir çiçekten başka bir çiçeğe oldukça hızlı uçabildikleri için Clipper adını almışlardır.

7-  Gündüz Kelebeği Ömrü Ne Kadar?

Gündüz kelebeği ömrü yaklaşık olarak 12 ay olarak bilinmektedir.

8-  Sultan Kelebeği

Sultan kelebeğinin bilimsel adı Dnaus Chrysippus olarak bilinmektedir. Afrika, Asya ve Avusturalya’da yoğun olarak bulunan bu kelebekler orta boyda olmaktadır. Sultan kelebeği olarak adlandırılan kelebek kaç gün yaşar sorusunun yanıtı ise yaklaşık olarak bir senedir.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!