featured

“Kimseye Etmem Şikayet” Şarkısı Meğerse 13 Yaşındaki Bir Kızın Zorla Evlendirilmesini Anlatıyormuş!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Severek dinlediğimiz Türk Sanat Müziği eseridir Kimseye Etmem Şikayet meğerse bizlere 13 yaşındaki küçük bir kızın acıklı hikayesini anlatıyormuş…

Türk Sanat Müziği eserlerinden olan ve günümüzde bile en çok dinlenen Kimseye Etmem Şikayet eseri aslında, henüz 13 yaşındayken aile zoruyla evlendirilen küçük bir kızın acıklı hikayesini anlatıyormuş… İşte, İhsan Raif Hanım’ın yürek burkan o hikayesi…

İhsan Raif Hanım Beyrut’ta Doğuyor

İhsan Raif Hanım Beyrut’ta Doğuyor

Kimseye Etmem Şikayet eserinde acıklı hikayesinin anlatıldığı İhsan Raif Hanım, babasının valilik görevi nedeniyle Beyrut’ta dünyaya geliyor. 12 yaşına kadar Adana’da yaşayan İhsan Raif Hanım yine babasının görevi nedeniyle İstanbul’a taşınıyor ve hayatı kökten değişiyor.

İhsan Raif Hanım’ın Kaderi Taş Konak’ta Değişiyor

İhsan Raif Hanım’ın Kaderi Taş Konak’ta Değişiyor

İstanbul’a taşındıklarında Taş Konak’a yerleşen İhsan Raif Hanım’ın hayatı burada aslında güzel başlıyor. Kardeşi Belkıs ile burada oyunlar oynuyor ve Taş Konak’ı “Şiirin, musikinin, sanatın beslendiği edebiyat mekanı” olarak tanımlıyordu.

Arap Bacıların Komplosuna Kurban Gidiyor

Arap Bacıların Komplosuna Kurban Gidiyor

İhsan Raif Hanım ve kız kardeşi Belkıs oyun oynadığı sırada, bulundukları odaya bir adam giriyor ve İhsan Raif Hanım’ı kaçırmaya çalışıyor. Bu başarısız kaçırma girişiminden sonra adam kaçıyor. Bu adamın Taş Konak’a nasıl girdiği bilinmiyor ancak rivayete göre bu adam, evde çalışan Mısırlı Arap bacıları kandırarak bunu başarıyor. Hatta İhsan Raif Hanım’ın hatıralarında bu olay Arap Bacıların Komplosu olarak geçiyor.

Reji Memuru Mehmet Ali...

Reji Memuru Mehmet Ali…

İhsan Raif Hanım’ı kaçırmaya çalışarak hayatını kökten değiştiren kişi ise; Reji memuru Mehmet Ali Bey… Bu sırada Mehmet Ali Bey’in bir çocuğu bulunuyor ve bir başka kadınla da birlikteliği var. Ancak gözü henüz 13 yaşındaki İhsan Raif Hanım’da.

Kimseye Etmem Şikayet, Ağlarım Ben Halime...

Kimseye Etmem Şikayet, Ağlarım Ben Halime…

İhsan Raif Hanım 1890 yılında İzmir’e gelin olarak gönderilmeye hazırlanır ve Taş Konak’tan ayrılmadan önce tüm derdini, üzüntüsünü, umutsuzluğunu bir kağıda şu cümlelerle döker:

Kimseye etmem şikayet, ağlarım ben halime

Titrerim mücrim gibi baktıkça istikbalime (Titrerim suçlu gibi baktıkça geleceğime)

Perde-i zulmet çekilmiş korkarım ikbali ikbalime (Korkarım karanlık perde çekilmiş talihime)

Mutluluk Geç Gelir, Çabuk Biter

Mutluluk Geç Gelir, Çabuk Biter

İhsan Raif Hanım’ın evliliği, ailesi boşanmasına razı olana kadar tam 14 yıl sürer ve bu evlilikten 3 çocuğu olur. Çünkü Mehmet Ali Bey başka kadınlarla olmaya devam eder. İhsan Raif Hanım’ın ikinci evliliği 1 gün sürer ve üçüncü evliliğini de aşkla yazar Şahabettin Süleyman ile yapar. Şahabettin Süleyman’ın ölümünden sonra da dördüncü olarak bir Fransız ile evlenir. Ancak İhsan Raif Hanım henüz 46 yaşındayken, 1926’da hayatını kaybeder…

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!