featured

Kırmızı Lahana Faydaları ve Zararları Nelerdir | Kırmızı Lahananın Faydaları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kırmızı lahana faydaları nedeniyle geçmişten beri sık tüketilen besinler arasında. Sağlıklı beslenme listelerinin vazgeçilmezi olan kırmızı yani mor lahana fayları saymakla bitmiyor. Kökeni Akdeniz’e dayanan kırmızı lahana hem zayıflamak isteyenlerin hem de sağlıklı beslenmek isteyenlerin favori sebzesi.

Peki, kırmızı lahana faydaları nelerdir? Turşu olarak da tüketilebilen mor lahana neye iyi gelir? Kırmızı lahana faydaları B12 eksikliği olanlar için geçerli mi? Kırmızı lahana faydaları ve zararları açısından bizlere neler sunuyor? Kırmızı lahana vitaminleri nelerdir? İşte, merak ettiğiniz tüm soruların yanıtını bulacağınız kırmızı lahananın faydaları yazımız sizlerle…

Kırmızı Lahana Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Kırmızı lahana zararları, kırmızı lahananın yararlarından oldukça az. Eğer mor lahana tüketimini aşırıya kaçmadan yaparsanız bu sebzenin olağanüstü yararlarını görebilirsiniz. Yazımızın bu kısmında sizlere kırmızı lahananın zararları ve kırmızı lahana faydaları nelerdir maddeler halinde açıklayacağız.

1– Kırmızı Lahana Faydaları Nelerdir Neye İyi Gelir | Mor Lahana Faydaları

Mor lahana faydaları oldukça fazla olan sebzelerden biri. Kanserden hazım sorunlarına, göz sağlığından diyabete, kalp sağlığından kas ve kemik sağlığına kadar pek çok konuda sağlığı destekliyor. İşte, tüm yönleriyle kırmızı lahananın faydaları

A– Kırmızı Lahana Kalp Sağlığını Destekler

Kalp sağlığını koruyacak önlemler almak, yaşamın ileriki yılları için oldukça önemli. Eğer ilerleyen süreçte kalp sorunları yaşamak istemiyorsanız, kalp dostu sebzeler arasında yer alan mor lahana tüketimine özen göstermelisiniz. Çünkü kırmızı lahana kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur ve böylelikle kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar.

Ayrıca kırmızı lahananın faydaları arasında kalp atışının düzenlenmesi de var. Çünkü mor lahana hem kırmızı kan hücrelerinin oluşmasını hem de bu hücrelerin canlı kalmasını sağlar. Bu da kalp atışlarının daha düzenli olmasına ortam yaratır.

B– Kırmızı Lahana Kanserli Hücrelerin Oluşmasına Engel Olur

Kırmızı lahananın faydaları arasında en fazla öne çıkan; kanserli hücrelerin oluşmasına engel olması. Genel olarak kanserli hücreler, serbest radikallerin oluşması ve hücre zarının yapısını bozması sonucu ortaya çıkar. Mor lahana ise bu serbest radikallerin oluşmasına engel olur. Böylelikle de kırmızı lahana tüketmek, kanserli hücrelerin oluşmasında engel teşkil eder.

C– Kırmızı Lahana Faydaları Arasında Göz Sağlığını Korumak da Var

Kırmızı lahana içeriğinde cilde olduğu gibi gözlere de zararı dokunan güneşten gelen UV ışınlarına karşı koruyuculuk sağlayan lütein gibi maddeler yer alıyor. Bu nedenle göz sağlığını desteklemek için de mor lahananın sık sık tüketilmesi tavsiye ediliyor.

D– Kırmızı Lahana Diyabetin Kötü Etkilerini Azaltır

Kırmızı lahana faydaları listesinde, diyabetin kötü etkilerini hafifletmek de yer alıyor. Kan şekerini kontrol altına alma özelliği olduğu bilinen mor lahana, içeriğindeki doğal insülin sayesinde bunu gerçekleştiriyor.

Dolayısı ile mor lahana hem düşük kalorili hem de doğal insülin içeriğine sahip olması sayesinde şeker hastası olanların favori besini haline geliyor. Eğer şeker hastalığı söz konusu ise ve şekerinizin ani olarak düşmesine ya da çıkmasına engel olmak istiyorsanız, beslenme listenizde kırmızı lahanaya da yer vermelisiniz.

E– Mor Lahana Sindirim Hareketlerini Kolaylaştırır

Kırmızı lahana faydaları hem turşusunda hem de sebzenin kendisinde… Üstelik tam bir sindirim sistemi dostu. Antioksidanlar açısından zengin olan mor lahana, yiyeceklerin hazmını kolaylaştırır ve çeşitli mide sorunları karşısında da önleyici olur. Kimi zaman mide için kırmızı lahana zararları da söz konusu olmaktadır ancak bu sebzenin kendisinden değil, aşırı tuzlu tüketilmesinden kaynaklanır.

F– Kırmızı Lahananın Faydaları: Kas ve Kemik Gelişimini Destekler

Kırmızı lahananın faydaları arasında kas ve kemik gelişimine destek sağlamak da bulunuyor. Çünkü kas ve kemik gelişimi için oldukça gerekli olan K vitamini, kırmızı lahana içinde yeterli miktarda bulunuyor.

G– Kırmızı Lahana Faydaları B12 Eksikliği Yaşayanlar için de Söz Konusu

Kırmızı lahana B12 açısından da zengin. Bu nedenle eğer B12 vitamin eksikliğiniz varsa bunu mor lahana ile de karşılayabilirsiniz. Özellikle de gelişim çağındaki çocuklarınızın B12 ihtiyacını kırmızı lahana ile karşılayıp zihin gelişimine de katkıda bulunabilirsiniz.

H– Kırmızı Lahana Suyu Güçlü Bir Balgam Söktürücü

Balgam söktürücü olması açısından da kırmızı lahananın faydaları söz konusu. Özellikle de soğuk kış günlerinde öksürük gibi üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıkları durumunda kırmızı lahana suyu tüketerek şikayetlerinizi giderebilirsiniz.

Çocuklarınıza Kırmızı Lahana Yedirerek İleri Yaştaki Kemik Erimesi Riskine Engel Olabilirsiniz!

Kırmızı lahana da hangi vitaminler var diye incelediğimizde; kas ve kemik gelişimi için etkili olan K vitamini karşımıza çıkıyor. Bu nedenle gelişim çağındaki çocuklarınıza mor lahana yedirerek ya da kırmızı lahana suyu ile emekler yaparak, ileri yaşlarda ortaya çıkması muhtemel olan kemik erimesine engel olabilirsiniz.

2– Kırmızı Lahana Zararları Nelerdir ? 

Mor lahana genellikle yararları olan besinler arasındadır ancak kimi zaman kırmızı lahana zararları da söz konusu olabilir. Kırmızı lahana zararları bu besinin çiğ tüketilmesi ya da çok aşırı tüketilmesi durumlarında ortaya çıkar. Çiğ tüketilmesi durumunda ortaya çıkabilecek kırmızı lahana zararları arasında ilk sırada da gaz sancısı gelmektedir.

Genel olarak çiğ sebze tüketimi, gaz oluşumunu tetikler. Mor lahana da çiğ tüketilebilir bir sebze olduğu için gaz sancısına neden olabilir. Bu nedenle de özellikle hamilelerin ve emziren annelerin dikkatli tüketmesi gerekmektedir. Aşırı tüketilmesi durumunda da söz konusu olabilecek kırmızı lahana zararları ise şunlardır:

Hazım sorunlarıHipotiroidiGaz sancısıMide bulantısıİştahsızlıkŞişkinlik hissi

Kırmızı Lahana Vitaminleri Nelerdir | Kırmızı Lahanada Hangi Vitaminler Var ?

Kırmızı lahana neye iyi gelir anlamak için kırmızı lahanada hangi vitaminler var bilmek yeterli. Çünkü kırmızı lahana vitaminleri açısından oldukça zengin ve genel sağlığı olumlu yönde etkiliyor. İşte, besin değerleri ile birlikte kırmızı lahana vitaminleri:

PotasyumC vitaminiA vitaminiK vitaminiB6 vitaminiKalsiyumDemirLifSodyumProteinKarbonhidratYağ

Kırmızı Lahana Turşusu Faydaları Nelerdir ?

Yalnızca lezzetli oluşundan değil, kırmızı lahana turşusu faydaları nedeniyle de sık tüketiliyor. Fermente edilmiş doğal kırmızı lahana turşusu faydaları ise şunlar:

C vitamini içeriği ile bağışıklık sistemini desteklerProbiyotik içeriği ile sindirim sistemini düzenlerAntioksidan içeri ile detoks etkisi yaratırVücudu toksinlerden arındırırVücuttaki iltihabı sökerKan basıncını azaltırE vitamini içeriği ile cilt güzelliğine katkıda bulunurA vitamini içeriği ile göz sağlığını korurLif içeriğiyle tokluk hissi verirBeyin fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olurHazmı kolaylaştırırVücut ağrılarına iyi gelirBalgam söktürücüdür

Kırmızı Lahana Faydaları B12 Yükselten Kırmızı Lahana Turşusu Tarifi

B12 eksikliği hemen hemen herkesin karşılaşabileceği bir durum. B12 eksikliği olan kişiler b12 takviyesi alarak ya da b12 iğnesi vurdurarak bu değerini yükseltebilir. Ancak kırmızı lahana faydaları b12 yükselticiiği ile de biliniyor. Siz de kırmızı lahana turşusu yapıp tüketerek kısa bir düre içinde doğal yollarla b12 vitamin seviyenizi normale döndürebilirsiniz. İşte, b12 vitamini yükselten kırmızı lahana turşusu tarifi:

1 orta boyda kırmızı lahana ince ince doğranır, üstüne 1 yemek kaşığı kadar tuz dökülerek elle ovulur. Bu işlemden sonra kırmızı lahana bir cam kavanoza doldurulur ve suyunu salması beklenir. Ardından da tercihe göre yarım çay bardağı kadar elma sirkesi eklenir. 5 gün bekletildikten sonra yemeklerin yanında yenebilir.

B12 vitamini yükselten kırmızı lahana turşusu için elma sirkesi zorunlu değildir. Sirke sevmeyenler kavanoza sirke yerine su ekleyebilir.

YouTube video

B12 Vitamini Yükselten Kırmızı Lahana Turşusu Püf Noktası

Kırmızı lahana faydaları b12 vitamini açısından olsun istiyorsanız; kırmız lahana turşusu yaparken limon tuzu ya da hazır sirke kullanmamanız gerekmektedir. Çünkü hazır sirke ve limon tuzu fermantasyonun olmasına engel olur.

Kilo Vermek İsteyenlere Özel: Kırmızı Lahana Suyu Zayıflatır mı?

Kırmızı lahana faydaları açısından sık tüketilmesi gereken sebzelerden. Bununla birlikte kilo vermek isteyen kişiler de mor lahanayı sıklıkla tüketebilir. Çünkü kırmızı lahana içeriğinde diüretik bulunmaktadır ve bu da metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlamakta, kilo verilmesine yardımcı olmaktadır.

Kırmızı lahana kalorisi düşük bir sebzedir ve bu nedenle diyet listelerinde daima yeri vardır. Hem kırmızı lahana suyu hem de sebze olarak tüketildiğinde zayıflamak isteyen kişiler etkisini görebilir.

Zayıflatan Kırmızı ve Hastalıklara İyi Gelen Lahana Suyu

Günümüzde alternatif tıp uzmanları, beslenme listesinde sık sık kırmızı lahana suyuna yer veriyor. Çünkü kırmızı lahana suyu faydaları da bir hayli fazla. İşte, kırmızı lahana suyunun faydaları:

C vitamini ile bağışıklığı desteklerKan basıncını azaltırSindirim hücrelerini yenilerKabızlığa iyi gelirMide suyunu yenileerLif içeriği ile tokluk hissi verirİltihap giderir

https://www.youtube.com/watch?v=_KGRp-qWevg

Kırmızı Lahana Suyu Tarifi

Kırmızı lahana faydaları arasında kilo verilmesine yardımcı olmak da var. Eğer kilo vermek için kırmızı lahana suyu yapmak istiyorsanız şu adımları uygulayabilirsiniz:

1 orta boy kırmızı lahana parçalara ayrılır. Lahanalar ile birlikte bir limon suyu, bir parça zencefil, yarım çay kaşığı kırmızı pul biber ve isteğe bağlı olarak da bir bardak hindistan cevizi sütü bir meyve sıkacağına konur ve suyu çıkartılır. İyice karıştıktan sonra kırmızı lahana suyu haftada 3 kez içilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
1
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!