featured

Kombilerde Doğalgaz Faturası Düşüren En Etkili Yöntemler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Enerji ihtiyacının her geçen gün arttığı, faturaların da giderek fazlalaştığı bu günlerde ısınmak için kombilerde doğalgaz faturası düşüren en etkili yöntemler de araştırılmaya başlandı. Doğalgaz faturasını düşüren basit yöntemler, işlerinizi kolaylaştırabilir ve maddi olarak sizi ağır bir yükten kurtarabilir. Çünkü doğalgaz kullanım hataları azaltıldığında ev ve işyerleri gibi yaşam alanlarında konforlu bir şekilde rahatlıkla ısınabilmeniz mümkün.

Doğalgaz gibi enerji tüketim bedellerinin artması, doğalgaz kullanıcılarını enerji tasarrufu yapma konusunda daha dikkatli davranmaya zorluyor. Son dönemlerde kabarık gelen doğalgaz faturası nedeniyle, enerji tasarrufu yapmak zorunda kalan tüketiciler, daha küçük maliyetleri göze alarak kombilerini A sınıfı olarak değiştiriyor, düzenli kombi bakımı yaptırıyor ve ısınmadaki verimi artırmak amacıyla termostatik vana ile oda termostatı gibi aparatları satın alma yoluna gidiyor.

Tasarruf odaklı olarak tüketicilere yüksek verimlilik sunan doğalgaz firmaları, tüketicilerin doğalgaz faturasını aşağı çekebilmeleri için pek çok önerilerde bulunuyor. Doğalgaz faturası düşüren en etkili yöntemleri dikkate alan tüketiciler ise hem tasarruf edebiliyor hem de verimli bir şekilde ısınma şansına sahip oluyor.

Doğalgaz faturası düşüren en etkili yöntemler üzerine önerilerde bulunan doğalgaz firmaları, tüketicilerin gerçekleştirdiği kullanım hatalarının yanı sıra montaj anındaki hatalara da dikkat çekiyor. Yoğuşma gideri ile baca montajının doğru olmaması, topraklama bağlantısının gerçekleştirilmemesi gibi noktalara dikkat çeken uzmanlar, bu tarz sorunların hem verimi düşürdüğünü hem de doğalgaz cihazlarının bozulmasına neden olduğunu belirtiyor. Tüm bunlarla birlikte yıllık kombi bakımı yapılması gerekliliğine vurgu yapan uzmanlar, kombide doğalgaz faturası düşüren en etkili yöntemler için aşağıdaki önerileri sıralıyor…

1- Doğalgaz Faturasını Düşürmek için Kombinin Yıllık Bakımını Mutlaka Yaptırın

Yıllık kombi bakımı yaptırmak, doğalgaz faturasını düşürmek için en gereli işlem. Çünkü ateşleme ve alev komponentlerinin zaman içinde yıpranması, kurum oluşturması verimin düşmesine neden olur. Bununla birlikte radyatörlerin üst kısmı ile tesisatta oluşan hava, suyun akışını azaltır ve ısı transferini olumsuz etkiler. Ve böylelikle de ısıtmada zorluklar yaşanır.

Yıllık kombi bakımı yapılmaması neticesinde kombi at bağlantı filtrelerinin temzilenmemesi de ısıdaki verimin azalmasına yol açar. Bu sebeple doğalgaz faturasını düşürmek için öncelikli olarak yapılması gereken; düzenli yıllık kombi bakımı. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var, o da; yıllık komb bakımını ucuza mal etmek için yetkili servislerden hizmet almamak. Eğer yetkili servis yerine korsan servislerden yıllık kombi bakımı hizmeti alırsanız daha fazla masraf yapmak zorunda kalabilirsiniz. Kısacası; kış aylarını sıcak ve düşük fatura bedelli geçirmek istiyorsanız, yıllık kombi bakımını yalnızca kombinizin yetkili servisine yaptırmalısınız.

2- Evde Yokken Kombinizi Kapatmayın, En Düşük Derecede Açık Bırakın

Çoğu doğalgaz kullanıcısı, tatilde olduğunda ya da evde bulunmadıkları saatlerde, doğalgaz faturasının daha az gelmesini sağlamak amacıyla kombilerini tamamen kapatıyor. Ancak kombi uzmanları, evde olunmayan zamanlarda kombinin kapatılması uygulamasının yanlış olduğunu belirtiyor. Bu konudaki doğalgaz faturası düşüren yöntem ise; kombiyi kapatmak yerine, en düşük derecede açık bırakmak.

Kombi uzmanları bunun nedenini ise şöyle açıklıyor; kombinin kapalı olduğu alanlarda ortam soğur, kombi açıldığında ise ilk olarak duvarlar ısınır. Ancak binaların içi soğukluğunu korumaya devam eder. Bu da daha fazla enerji tüketimi anlamına gelir ve yüksek doğalgaz faturası demektir. Kombinin düşük derecede sürekli olarak çalıştırılması ise bu olumsuz durumun tek çözümüdür. Dilerseniz ortam sıcaklığını kontrol altında tutmak için oda termostatı tercih edebilirsiniz.

Ayrıca evde olunmayan bir dönemde gaz ve enerji beslemelerini devre dışı bırakmak, anti blokaj ve don koruma fonksiyonlarının da devre dışı kalmasına neden olur. Kombinin koruma sistemlerinin kapatılması ise hareket eden parçaların sıkışmasına, suyun sıcaklığının sıfır derecenin altına düştüğünde ise kombideki suyun donmasına yol açar. Kısacası; doğalgaz faturası düşüren en etkili yöntemler içinde kombiyi kapatmak yerine en düşük derecede sürekli çalıştırmak yer alıyor.

3- İkinci El Kombi Satın Almayın

Isınmada enerji veriminin düşmesine ve doğalgaz faturasının yüksek gelmesine neden lan durumlardan bir tanesi de; ikinci el kombi tercih etmektir. Çünkü her kombi, CE şartlarında üretilir; hem üretim aşamasında hem de sonrasında teste tabi tutulur. İkinci el kombiler de toplama olduğu ve orjinal parçalardan yoksun olduğu için daha büyük masrafların ortaya çıkmasına neden olur. Ayrıca daha çabuk bozuldukları için kış aylarında kombisiz kalmanız söz konusu.

4- Kombiye 1.5 Bardan Fazla Su Basmayın

Kombi ya da tesisatta su kaçağı olması durumunda kombiye 1.5 bardan fazla su basmayın. Kombiye 1.5 bardan fazla su basılması, kombinin devreye girdiği zaman suyun genleşmesinin artmasına yol açar. Bunun sonucunda da genleşme tankı diyaframı zarar görebilir ve emniyet ventilinden gereksiz yere su boşalması söz konusu olur.

5- Kombiye 1.0 Bardan Az Su Doldurmayın

Kombiye 1.0 bardan az su basılması, kombinin devreye girdiğinde eşanjörde aşırı ısıma olmasına ya da doğalgaz tesisatında hava kabarcıkları oluşmasına neden olabilir. Doğalgaz tesisatında hava kabarcıklarının oluşması ise pompa pervanelerinin kırılması riskini ortaya çıkarır.

6- Radyatörlerin Üstünü ve Önünü Kapatmayın

Doğalgaz faturası düşüren en etkili yöntemlerden bir tanesi; radyatörlerin ısı yaymasını engellemek. Eğer radyatörün üstünü ya da önünü çeşitli dekorasyon ürünleri ile kapatırsanız hem ortamın ısınmasına engel olur hem de fazla enerji harcanmasına yol açar. Ayrıca bu uygulamalar, yaşam alanlarındaki nem dengesini bozar ve sağlık problemlerine neden olur. Bu nedenle radyatörlerin üzerinde çamaşır dahi kurutmamalısınız.

7- 3 Bar Emniyet Ventilini Kesinlikle Açmayın

Kombideki suyun tahliye edilmesi için kendi başınıza 3 bar emniyeti ventilini açmayın. Çünkü 3 bar emniyet ventili, kombi içindeki su basıncının artması durumunda kombinin korumaya alınması için tamamen güvenlik amaçlıdır. Kombi kullanıcılarının açmaması gerekir.

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edilir ?

Doğalgaz faturasının yüksek gelmesine neden olan durumlara değindikten sonra doğalgaz faturası düşüren en etkili yöntemler nelerdir tek başlık altında, maddeler halinde sıralayalım:

Mutlaka yıllık kombi bakımı yaptırınKorsan kombi bakım servislerinden değil, yetkili kombi bakım servislerinden hizmet alınUcuz olduğu için ikinci el kombi tercih etmeyinSoğuk havalar başlamadan önce kombiyi düşük derecede çalıştırın ve duvarların ısınmasını sağlayınKışın tatile gidecek dahi olsanız kombiyi kapatmak yerine en düşük derecede açık bırakınTesisat ya da kombide su kaçağı olması durumunda, kombiye su doldururken su basıncının 1.5 bardan fazla olmamasına dikkat edinKombiye 1.0 bardan az su basmayın3 bar emniyet ventilini açmayınRadyatörlerin üstünün ya da önünün kapanmasına neden olacak dekorasyon ürünleri kullanmayınRadyatörlerin üzerinde çamaşır kurutmayınKombi montajı esnasında montaj hatası ve yoğuşma gideri sorunlarının olmaması için montaj için de kombi yetkili servisinden destek alın

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!