featured
  1. Haberler
  2. Hukuki ve Adli Konular
  3. Komşuluk Hukukunda Yargıtay’dan Emsal Karar! Su Sızdıran Komşuya Tazminat!

Komşuluk Hukukunda Yargıtay’dan Emsal Karar! Su Sızdıran Komşuya Tazminat!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çok katlı binalarda oturanlar açısından, su sızıntısı gibi sorunlar komşular arasında önemli problemler yaşanmasına neden olabiliyor. Bu konuda Yargıtay, üst kat komşusunun dairesinden su sızıntısı sebebiyle mağduriyet yaşayan ev sahibinin zararının tazmin edilebilmesinin yolunu açtı.

Yargıtay, emsal teşkil eden kararı ile alt kat daireye su sızması neticesi tamirini yaptırmayan kişinin, alt kat komşusuna oluşan zarar doğrultusunda tazminat ödemesini uygun buldu.

Su Sızıntısı Nedeniyle Dairesi Zarar Gören Kişi Tazminat Talep Etti

Apartman yaşamında komşuların aralarının açılmasına neden olan sorunlar arasında bulunan su sızıntısı konusunda Yargıtay 20. Hukuk Dairesi verdiği kararıyla zarar ile uyumlu bir tazminat ödenmesinin önünü açmış oldu. Üst kattan su sızıntısı dava dilekçesi veren alt kat hane sahibi mahkemeye başvurdu. 

Davaya konu olayda, üst kat komşusunun balkon ve banyosundan su sızması nedeniyle mağduriyet yaşayan kişi, öncelikle diyalog yolu ile sorunu çözmeye çalıştı. Üst kat komşusundan evinde meydana gelen zarar nedeniyle tadilat yaptırmasını talep eden apartman sakini, üst kat komşusundan olumlu yanıt alamaması üzerine konuyu yargıya taşıdı ve Asliye Hukuk Mahkemesine dava açarak oluşan zararlarının tazmini istedi.

Su Sızıntısı İçin Zarar Tespiti Yaptırdı / Su Sızıntısı Tespit Davası Açtı

Bahse konu olayda davacı olan kişi, üst katında bulunan dairenin balkonundan ve banyosundan gelen su sızıntıları sebebi ile kendi dairesinin zarar gördüğünü, zararının tespiti amacıyla Sulh Hukuk Mahkemesine başvurarak zarar tespiti yaptırdığını ve bu nedenle tespit edilen zararın toplamı olarak 1.168 Türk Lirası maddi tazminat ile birlikte 1.000 Türk Lirası da manevi tazminata hükmedilmesini mahkemeden talep etti.

Davaya bakan 6. Asliye Hukuk Mahkemesi ise; açılan maddi tazminat isteminin 850 Türk Lirasının kabulü ile dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine, davacının fazlaya yönelik talebi ile manevi tazminat isteminin reddine dair karar verdi.

Taraflar Kararı Temyiz Etti

Tarafların söz konusu kararı temyiz etmeleri üzerine Yargıtay 18. Hukuk Dairesi ise yargılamada görevli ve yetkili mahkemenin Sulh Hukuk Mahkemesi olması nedeniyle verilen kararı bozdu. Bu bozma kararı üzerine Asliye Hukuk Mahkemesi görevsizlik kararı vererek söz konusu dosyayı 2. Sulh Hukuk Mahkemesine gönderdi.

Yargılamayı sürdüren 2. Sulh Hukuk Mahkemesi ise davanın kabulü ile; 1.168 TL’nin dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine hükmetti.

Yine mahkeme kararında ayrıca, davacının dairesindeki balkon ve banyoda oluşan rutubet, dökülme ve kararmaların üst katta bulunan davalının dairesinden kaynaklanması sebebiyle davalının balkonunun doğrama korkulukları ile balkon çıkıntısı arasında bulunan kılcal boşlukların su geçirmez izolasyon malzemeleri ile dolgusunun yaptırılmasına ve bu işlem için davalıya 1 iş günü süre verilmesine, davalının dairesinde bulunan banyonun küvetinin sökülerek seramik kaplama ve derzlerin yenilenmesi için davalıya 2 iş günü süre verilmesine karar verdi. Bu son hüküm de davalı tarafından temyiz edildi.

Bu temyiz üzerine dosya önüne gelen Yargıtay 20. Hukuk Dairesi de konu ile ilgili emsal nitelikte bir karara imza atmış oldu. Yüksek mahkeme, yerel mahkeme tarafından verilen tazminat kararını yerinde bularak, alt katta bulunan dairede meydana gelen zararın tadilatının suyun sızdığı daire sahibi tarafından yaptırılması gerektiğini belirtti. 20. Hukuk Dairesi, bu gerekçeyle yerel mahkeme kararının oy birliğiyle onanmasına karar verdi. Üst kattan su sızıntısı şikayet dilekçesi örneği için 20. Hukuk Dairesi web adresini incelemelisiniz. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!