featured

Kontakt Lens Nedir? Nasıl Takılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kullanıcı sayısı git gide artan bir o kadar da hakkında bir sürü şeyler söylenen Kontakt Lens Nedir? Nasıl Takılır? konusunda sizlere bilgi vereceğiz.

Kontakt Lens Nedir? 


Kontakt lens, kornea üzerine yerleştirilerek gözdeki görme kusurlarını engellemek için kullanılmaktadır. Şeffaf ve kavisli yapıları olduğu gibi genelde renksizdirler. Gözünüze takma esnasında daha rahat görebilmeniz adına hafif renklendirilmektedir. Lens gözdeki yakın veya uzak görme bozukluklarını düzeltmek ve bazı göz hastalıklarının tedavisi için kullanılmaktadır. Özellikle gözlük ile hareket alanı kısıtlanan kullanıcılara daha rahat yaşam sunan birçok kullanıcı için lens vazgeçilmezdir.

Kontakt Lensin Tarihçesi

Birçok kişi tarafından çok yeni bir teknoloji olarak bilinse de kontakt lenslerin tarihçesi Leonarda da Vinci’nin 1508 yılında yaptığı çizimlere kadar dayanmaktadır.

Kontakt Lenslerin Türü


Görme bozukluklarını düzeltmeye yardımcı olan kontakt lensler artık kozmetikte de kullanılarak göz rengini belirginleştirmek ya da tamamen başka bir göz rengine sahip olmak için da kullanılmaktadır.

Kontakt lensler ikiye ayrılır;

1- Yumuşak Kontakt Lensler
2- Sert ve Su İçermeyen Lensler 

Yumuşak Tek Kullanımlık Kontakt Lensler;

Gün içerisinde takılan lensler akşam olduğunda atılacaktır. Kullan at şeklinde olan günlük lensler her gece çıkarılıp temizliği yapılarak solüsyon içerisinde bekletilmelidir.

Sürekli Kullanılan Uzun Süreli Lensler 


Genellikle yedi gün boyunca kullanılan ve asla çıkarılmayan lenslerdir. Fakat 30 gün çıkarılmadan kullanılan lensler de mevcuttur.
Kontakt Torik Lensler

Gözdeki yakın görme bozukluklarını düzeltmek için kullanılan kontakt lenslerdir. Aynı zamanda uzak görme bozukluklarını da düzeltmek için kullanılmaktadır. Göze zor uyum sağladığı gibi, çoğunlukla özel olarak üretilmektedir.
Çift Odaklı Bifokal Lensler

Bifokal kontakt lensler görme bozukluklarını düzeltmek için kullanılmaktadır. Odaklanma sorunlarına farklı odakları bir araya getirerek çözüm bulmak üzere tasarlanmış olan lenslerdir. Odaklanma bozukluğuna “presbiyopi” adı verilmektedir.

Küresel(yuvarlak tasarımlı) Kontakt Lensler

Uzak görme bozukluklarını düzeltmek için kullanılmaktadır.

Kontakt Lens Nasıl Takılır? 


Lenslerinizi takma işlemine geçmeden önce mutlaka ellerinizi yıkayıp kurulayın. Lenslerinizi karıştırmamak adına önce sağ lensi uygulamayı bir alışkanlık haline getirin. Lensi kabından çıkararak işaret parmağınızın üzerine yerleştirin ama mutlaka doğru yüzeyin üstte olduğuna dikkat edin.
Diğer elinizin işaret ve orta parmağınız yardımıyla üst göz kapağınızı bastırarak yukarıya doğru çekin. Bu işlemi mutlaka ayna karşısında yapın. Yumuşak bir hareket ile lensi gözünüze değdirdiğinizde lens kendiliğinden yerine oturacaktır.
İşte Kontakt Lens Kullanım Videosu

YouTube video

Kontakt Lens Nasıl Çıkarılır?


Lenslerinizi çıkarmak için yukarı doğru bakınız ve alt göz kapağınızı aşağı doğru çekiniz. İşaret parmağınız yardımıyla lense dokunarak aşağı doğru çekiniz ve işaret parmağınız ve baş parmağınızla tutarak lensi gözünüzden çıkarınız.
Lütfen Dikkat!

Lens takarken el hijyenine özellikle dikkat ediniz. Tırnaklarınız temiz ve düzgün kesilmiş olmalıdır.
Lensleriniz her çıkarışta kendi solüsyonu ile temizleyiniz. Durulamayı ve önerilen saklama kabı içerisinde kullanmayı unutmayınız. Her çıkarışta lense ait solüsyonu değiştirin.
Lensin ağız ile temasından sakının ve asla tükürük ile ıslatmayın.
Denizde veya havuzda yüzerken lens kullanmayın. Kullandığınız takdirde lens ortamın suyunu çekecek ve mikroplar için uygun bir ortam oluşturacaktır.
Lens kullanacak iseniz, lensleri makyajdan önce takmalı, dikkatlice çıkarıldıktan sonra makyajınızı temizlemelisiniz.
Doktor kontrolü olmadan lens kullanmamalısınız. Kullandığınız esnada gözlerinizde kızarıklık, bulanık görme gibi sorunlar var ise mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Kontakt Lensler Ne Zaman Değiştirilmeli? 


Günlük, aylık ve yıllık olarak kullanılan lensler kendi sağlığınızı korumak adına ve kendi kullanım prosedürlerine uygun olarak kullanılmalıdır. Bundan dolayı lens kullanmadan önce kesinlikle bir göz doktoruna muayene olmanız ve aldığınız kontakt lenslerin kendi kullanım programlarına uygun olarak hareket etmeniz gerekmektedir.

Kontakt Lenslerin Temizliği Nasıl Yapılır? 


Lens bakım malzemeleri işinizi daha da kolaylaştırsa da fakat lensi solüsyonda bekletmek tam olarak temizlendiği anlamına gelmeyecektir.
Lenslere el ile temas etmeden önce ellerinizi mutlaka yıkayıp kurulamanız önemli bir etkendir.
Kontakt lensleri taktığınız ortamda mutlaka ayna olmalıdır. Çünkü lensi gözünüzden çıkardığınız esnada avucunuza damlattığınız bir kaç damla solüsyon ile beraber, lensinizin ön ve arka yüzeyini temizleyiniz. Bu esnada tırnaklarınızın lense değmemesine dikkat edin.
Lensin durulandığından emin olduğunuz takdirde kabına yerleştirerek üzerinize lensinizi kurutmaması için yeterli miktarsa solüsyon eklemeniz gerekmektedir.
Lensi gözünüze taktıktan sonra lens kabını da solüsyon ile çalkalayın. Ve hijyen için mutlaka lens kutunuzun kapağını daima kapalı tutun.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Göz Kapağı Estetiği Ameliyatı Hakkında Tüm Cevaplar

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!