featured

Koronavirüs Salgınından Korunmak İsteyenler O İlaçlar İçin Eczaneye Koşuyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Koronavirüs salgını, kış ayları yaklaştıkça tekrardan etkisinin artırmaya başladı. Kendini salgından korumak ve bağışıklığını güçlendirmek isteyen vatandaşlar eczanelerin yolunu tuttu. Grip ve zatürre ilaçlarına, aşılarına yoğun talep olması nedeniyle eczanelerde stoklar tükendi.

Tüm dünya 2020 yılının başından beri Covid-19 virüsü ile mücadele içinde. Pandemi nedeniyle tüm hayat standartları değişti, yavaşladı hatta bazı noktalarda durdu. Dünya Sağlık Örgütü, bilim insanları ve ilaç üretim firmaları aşı bulabilmek adına tüm imkanlarını seferber etti. Devlet birimleri sağlık alt yapısını güçlendirmek adına pandemi hastaneleri inşa ettiler, solunum cihazı üretimi gerçekleştirdiler.

Vatandaşlar da salgınla mücadelede kendi önlemlerini almaya başladı. Kış aylarının gelmesiyle birlikte grip ve zatürre vakalarının artacağını düşünen kişiler bağışıklığını güçlendirmeye çalışıyor. Bu nedenle eczanelere akın eden vatandaşlar grip ve zatürre ilaçları ile aşılara yoğun bir talep oluşturdu.

Yoğunluğun kontrolünü yapmak isteyen eczacılar, çözümü isim listesi oluşturmakta buldu. Oluşturulan isim listesine göre insanlar eczaneye çağrılmaya başlandı. Önceliği ise kronik rahatsızlığı olan ve hamile olan vatandaşlara verdiler.

Talebe Yetişmek Zor

Koronavirüs nedeniyle aşılara ve bağışıklık güçlendirici ilaçlara yoğun talep oluştu. Eczacı Ümran Duran, bu talebin bu sene karşılanıp karşılanmayacağı konusunda endişeli görünüyor. Konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda;

“ Grip aşısı mevsimsel olarak geliyor ve şu dönemde beklemiyoruz. Zatürre aşısının yapılma zamanı olmadığı için yılın hangi zamanı olursa olsun bulunabilmekteydi. Ancak pandemiyle birlikte zatürre aşıları kısıtlı sayıda gelmeye başladı. Biz de mümkün olduğunca hastalarımıza iletmeye çalıştık. Aynı zamanda Aile Sağlık Merkezleri’nde (ASM) özellikle kronik hastalarda, 65 yaş üstü hastalara yapılmaya başlandı.Hem sağlık ocaklarında hem de eczanelerde vermeye başladık. Çoğu talebi yerine getirdik ancak halen de zatürre aşısı bulunamıyor. Grip aşısı Eylül ayının sonunda Ekim ayının ise başında bekliyoruz. Yalnız bu sene talebi karşılar mı bilmiyorum. Bu konuda kaygılıyız. Geçen yılın rakamlarında üretileceği söylendi. Tedarikçi firma, tek firma Türkiye’de. Genelde 2 milyon civarı her yıl üretilir. Kronik hasta sayımız maalesef 15 milyon ile 20 milyon arası. Talebi karşılar mı? Bilmiyorum. Çünkü aşırı bir talep var.Sağlık Bakanlığı da risk gruplarını yayınladı. Hamileler, diyabet hastaları, KOAH ve astım. Bunların özellikle yapma tavsiyesinde bulundu. Yalnız geçen senenin sayılarında söylendiği için bu talebin karşılanmasından biraz kaygılıyız. Ancak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca son yaptığı basın toplantısında bu talebin geçen yılki rakamların 2-3 katında üretileceği söylendi” ifadelerini kullandı.

Aşılar Tedavi Amaçlı Değil Tedbir Amaçlı

Yoğun bir talep ile alınan grip ve zatürre aşıları kesinlikle koronavirüs aşıları değildir. Sadece bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olarak virüs karşısında dirençli olmaya katkı sağlayabilir. Bu durumu hatırlatarak açıklamalarına devam eden Ümran Duran;

“ Ancak risk gruplarında koronavirüsle birlikte bakteriyel pnömoni, bakteriyel zatürre ve grip hastalığı binerse hem hastanelere yatışlar artacaktır hem de maalesef ki ölümler artacaktır. Bunlar ön koruma, tedbir amaçlı alınıyor. Bize çok talep var. Listemiz de mevcut. Şu anda 100 civarı grip aşısı talebimiz var. Biz hastalarımıza mahcup olmama adına şöyle diyoruz: Bütün talepleri karşılayamayabiliriz. Maalesef seçici davranacağız. Çünkü riskli gruplara öncelik vermemiz gerekmektedir. 65 yaş üstü, diyabet, hipertansiyon gibi riskli gruplara öncelik tanıyacağız. Her gün telefon alıyoruz, eczaneye bizim hastamız dışında gelen hastalar da var. Onlar da grip aşısı sormaya geliyor” dedi.

Depolarda Ürün Kalmadı

Aşılara yoğun talep oluşmasından dolayı eczacılar liste oluşturmak zorunda kaldılar. Çünkü eczane depolarında ürün kalmadı ve üretici firmalar da ürünleri üretmiyor. Tedarik sayısı artırılmadığı için sıkıntı yaşanıyor. Bu nedenle de elde olan aşılar öncelikli olarak risk grubundaki hastalara veriliyor. Sizler de risk grubunda iseniz bir an önce eczaneler gitseniz iyi olacak.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!