featured

Küçük Mutfak Dekorasyon Fikirleri | Küçük Bir Mutfak Nasıl Dekore Edilir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Küçük mutfak dekorasyon fikirleri, mutfaklarınızı daha dekoratif ve kullanışlı hale getirmenize yardımcı olacaktır. Yaşam alanlarının önemli parçalarından biri olan mutfaklar, günün büyük bir bölümünü geçirdiğimiz alanlar arasındadır. Bu nedenle bu bölümün, hem dekoratif hem de kullanışlı bir konuma getirilmesi oldukça önemlidir.

Küçük evlerde yaşayan birçok insan, mutfak ve diğer oda bölümleri yeterli genişlikte olmadığından üst üste yaşamak durumunda kalabiliyor. Oysa ki, küçük mutfak dekorasyon fikirleri hayata geçirildiğinde kullanışlı, ferah ama küçük mutfaklar yaratabilmek son derece kolay olacaktır.

Küçük Mutfak Dekorasyon Fikirleri Nelerdir? Küçük Mutfaklara Akıllı Çözümler

Küçük mutfak dekorasyonu fikirleri ile mutfaklarınızı şekillendirebilir, yığıntı bir görünümden kurtulabilirsiniz. Mutfak dekorasyonları, genellikle fonksiyonel ve estetik görünüm sunan parçalardan oluşmalıdır. Bu iki temel unsurun bir arada olmaması kullanışı ve hoş bir dekorasyonu olumsuz yönde etkileyebilecektir.

Bunun yanı sıra mutfaklarda kullanılan eşyaların içeriği mutfağın şekli ve büyüklüğüne göre değişiklik gösterecektir. Küçük mutfak dekorasyon fikirleri olarak mutfağın kare, dikdörtgen ya da L formda olması eşya ve diğer fonksiyonel ürün tercih etmede, oldukça önemli bir kriter olacaktır.

1- Dar ve Uzun Mutfak Modelleri | Dar ve Küçük Mutfak Dekorasyonları Nasıl Olmalı?

Dar ve uzun mutfak modelleri, dekore etmek açısından diğer mutfaklara nazaran daha zordur. Çünkü uzun ve dar alanlara eşyaları yerleştirmek ve fonksiyonel eşyalar bulabilmek oldukça zor olacaktır. Küçük mutfak dekorasyon fikirleri arasında dar ve uzun mutfak modellerine göre olan önerilerde bulunmaktadır. Öncelikle yaşam alanları dar ve uzun ise yenilikçi bir dekorasyon anlayışı benimsenmelidir.

Küçük mutfak dekorasyon fikirleri konusunda yeni dekorasyon parçalarına yer vermek, her yerde fonksiyonel eşyalar bulundurmak konforlu bir alan yaratmanızı sağlayabilecektir. Mutfak dolabı olarak dar ve uzun alanlarda L ve U formatındaki dolapların tercih edilmesi önerilmektedir.

Ayrıca dar ve uzun olan mutfaklara kesinlikle daha minimalist eşyalar tercih edilmelidir. Eğer yaşayan sayısı iki ya da üç kişiden ibaretse bir masa ve kişi sayısına göre mini sandalyeler tercih etmek daha uygun olacaktır. Büyük eşyalar alanı daha da kapatacağından giriş, çıkış ve burada iş yapma daha da zorlaşacaktır.

Küçük mutfak dekorasyonları konusunda en çok önerilen eşyalar duvar rafları ve tereklerdir. Duvara monte ederek kullanılan bu eşyalar, hem eşyaları toplamak hem de alanı daha fazla daraltmamak adına oldukça elverişli seçimler olacaktır. Küçük mutfak dekorasyon fikirleri arasında bulunan bu öneriler dar ve uzun mutfaklarınızın ferah görünmesi için yeterli olacaktır.

2- Küçük Mutfak Modelleri 2022 | Küçük Mutfağıma Ne Tarz Mobilyalar Tercih Etmeliyim?

Küçük mutfak modelleri 2022 listesinde daha çok modüler eşyaların yer aldığı görülmektedir. Modüler eşyalar dışarıdan az yer kaplayan ancak açıldığında oldukça fonksiyonel olan eşyalardır. Küçük mutfak dekorasyonu fikirleri arasında olan bu öneriler, genel olarak mutfak dolaplarının içerisine raf sistemi tasarlanarak elde edilmektedir. Böylece küçük olan mutfakların dolap kısımlarına raf yerleştirilerek, daha fazla eşyayı depolaması için ortam oluşturulacaktır.

Modüler eşyalar söz konusu olduğunda küçük mutfak dekorasyonu fikirleri olarak en çok tercih edilen parçalar masa ve sandalyelerdir. Duvara monte edilerek kullanılan masalar kullanılmadığında duvara yaslanarak ortamın dağınıklığı önlenebilecektir. Küçük mutfak dekorasyon fikirleri açısından bu masalara küçük ve fonksiyonel katlanır sandalyeler tercih etmek, istenildiğinde yemek masası ortamı yaratabilmenizi sağlayacaktır.

3- Küçük L Mutfak Modelleri | L Mutfaklar Nasıl Dekore Edilmeli?

Birçok küçük evin mutfağı L formunda tasarlanmıştır. Küçük L mutfak modelleri tasarlanması genellikle dekorasyon konusunda büyük kaygıların ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Eğer ki L formunda tasarlanan mutfakların geniş kısmı kapı ağzında değilse, bu kişilerin dekorasyonunda önemli değişiklikler yapmasını gerektirmez.

Genel olarak küçük mutfak dekorasyon fikirleri arasında gösterilen fonksiyonel ürünler, geniş alana yerleştirilebilecektir. Uzun ve dar olana eşya yerleştirmek güç olacağından, geniş olan bölüme diğer tüm eşyaları yerleştirebilirsiniz. Geniş olan alanda ise daha minimal eşyalar tercih ederek, bu alanı maksimum verimde kullanabilirsiniz.

4- Küçük Mutfaklara Akılcı Çözümler

Küçük mutfak dekorasyon fikirleri olarak yalnızca fonksiyonel dolaplar yeterli olmayabilir. Geniş ve büyük mutfak dolaplarını bölümlere ayırarak da kendi çapınızda düzen sağlayabilir, alan yaratabilirsiniz. Küçük mutfaklara akılcı çözümler konusunda ilk olarak sepetlerden yararlanmanız önerilebilecektir. Sepetler özellikle küçük eşyaları bir araya getirmek ve kalabalığından kurtulmak adına oldukça önemlidir.

Bir dolaba birkaç tane sepet yerleştirildiğinde, beklenenden daha düzenli ve daha çok eşyanın yer aldığı bir dekorasyon elde edilebilir. Özellikle hasır formatta şık sepetler tercih edildiğinde, dekorasyon oldukça modern bir görünüm sunacaktır. Küçük mutfak dekorasyon fikirleri arasında bir diğeri dolapların kapaklarına yerleştirilen, organizerlerdir. Kapak kısımlarına konulan organizerler, özellikle mutfak hijyeninde gerekli olan deterjanları koymanıza yardımcı olabilecektir.

Mutfak kuru gıdaları için tercih edilen kavanozlarda hem gıdaların sağlıklı bir şekilde saklanmasını hem de diğer metaryallerin gereğinden fazla yer işgal etmesini önleyecektir. Küçük mutfak dekorasyonu örnekleri incelendiğinde, mutfak taşının bulunduğu bölüme pek çok organizer kullanıldığı görülebilecektir.

Kupa ve servis kaşığı askıları, kağıt peçete askısı bunlardan bazılarıdır. Mutfağın fayans bölümüne yerleştirilen bu parçalar yer işgal etmeyeceği gibi, oldukça estetik bir görünüm sunacaktır. Küçük mutfak dekorasyon fikirleri genel olarak bu şekildedir.

5- Küçük Mutfak Dekorasyon Fikirleri | Küçük Mutfaklar İçin Nasıl Bir Aydınlatma Tercih Edilmeli?

3 metrekare mutfak modelleri ya da benzeri genişlikteki mutfaklar, yalnızca dekorasyon fikirleri ile oluşturulamayacaktır. Birçok insanın genel problemi ışık almayan mutfak nasıl dekore edilmeli sorusuna yanıt aramalarıdır. Karanlık bir mutfak ne kadar geniş olursa olsun karanlık ve bunaltıcı görünecektir.

Bu nedenle dekorasyonda ne kadar modern ve fonksiyonel seçimler yapılırsa yapılsın, iddialı bir sonucun alınması mümkün değildir. Eğer mutfağınız gün ışığı almıyorsa ve küçükse bu durumda ilk düşünmeniz gereken ışıklandırma olacaktır. Küçük mutfak dekorasyon fikirleri baz alındığında bir aydınlatma olarak çoklu ampullerin kullanıldığı floresanlar tercih edilebilecektir.

Özellikle asimetrik formda tasarlanan 2-4 tane led ampulle çalışan aydınlatmalar alanın yeteri kadar aydınlatılmasında yeterli olabilecektir. Tek Led ampulün kullanıldığı aydınlatmalar, loş bir hava katacağından kesinlikle tercih edilmemelidir. Eğer ki akşamları hafif karanlık ve loş bir mutfak yaratılmak isteniyorsa, küçük mutfak dekorasyon fikirleri olarak bu durumda mutfak dolaplarına yerleştirilen gece lambaları tercih edilebilecektir.

6- Mutfakta Hangi Renkler Tercih Edilmeli? Küçük Mutfak Ne Renk Olmalı?

Küçük mutfak ne renk olmalı? L, uzun dar ya da küçük kare mutfak dekorasyonu oluştururken ne renk tercih edileceği de enine boyuna düşünülmesi gereken bir detaydır. Genellikle geniş yaşam alanlarında ne renk tercih edildiğinin pek bir önemi olmaz. Çünkü bu ortamlar her türlü ferah bir görünüm yakalarlar. Ancak küçük yaşam alanlarında koyu ve boğucu renkler alanı kapatmakta ve dekorasyonu daha sıkıcı bir hale bürümektedir.

Dar küçük mutfak dekorasyon fikirleri genel olarak mutfakta açık renklerin tercih edilmesi gerektiği yönündedir. Mutfaklarda duvar rengi olarak krem, beyaz, vizon, meltem ya da deniz kabuğu renk tonları tercih edilmelidir. Çünkü bu renk tonları ışığın kırılmasını ve ortama yansımasını sağlayacaktır.

Böylece mutfaklar küçük olsa dahi ışığı yansıtacağından, daha büyük bir mutfak algısı oluşturacaktır. Küçük mutfak dekorasyon fikirleri konusunda pastel renk tonlarına yer vermek son zamanların en popüler uygulamalarındandır. Ancak bunda da ölçülü seçimlere yer verilmelidir.  Mutfak dolaplarında açık pastel renk tonlarına yer vermek göz yorucu olabilir.

Bu nedenle mutfak dolaplarında da kullanışlı olan beyaz, krem gibi renkler tercih edilmelidir. Bu renkler açık olduğundan dolaplarda oluşan kir ve lekelerinde göze batmasını önleyecektir. Küçük mutfak dekorasyon fikirleri araştırıp mutfağınızda renk yaratmak istiyorsanız küçük detayları kullanabilirsiniz. Örneğinizin masa ve sandalyenizde pastel ya da daha uçuk renk tonları tercih edebilirsiniz.

Ya da kullandığınız organizerlerde ya da elektronik eşyalarda renklere yer vererek ölçülü bir dekorasyon elde edebilirsiniz. Tüm bunları yapmak istemiyor ancak mutfağınızda renk arıyorsanız, duvar dekorasyonunuzun bir bölümünde farklı bir renk seçebilir ya da duvar kağıdı kullanabilirsiniz. Küçük mutfak dekorasyon fikirleri arasında olan bu tercihte yaşam alanının daha hareketli ve canlı görünmesine katkıda bulunacaktır.

Dekorasyonda duvar rengi önerileri için bu yazımızı ziyaret edebilirsiniz. 

7- Mutfağımı Nasıl Süsleyebilirim? Eski Mutfak Nasıl Güzelleştirilir?

Mutfağımı nasıl süsleyebilirim? Eski mutfak nasıl güzelleştirilir? Bu gibi sorulara yanıt arıyor olabilirsiniz. Eski mutfakları modern bir dekorasyona ulaştırmak için kimi zaman büyük çaplı bir tadilat başlatmanız gerekebilir. Küçük mutfak dekorasyon fikirleri ile daha modern bir dekorasyon oluşturabilmek için mutfak eşyalarınıza, mutfak dolaplarınızı ve benzeri eşyaları popüler dekorasyona uygun seçmeniz gereklidir.

Bu mümkün değilse eski mutfakları küçük dokunuşlarla da modern bir havaya sokabilirsiniz. Örneğin, küçük mutfak dekorasyon fikirleri olarak eğer mutfak dolaplarınız oldukça retro bir görünümde ise bu durumda mutfak boyaları tercih ederek, boyama yapabilirsiniz.

Mutfak dolaplarını birkaç kat üst üste boyamanız, bu retro görünümün bir parça olsun kırılmasını sağlayabilecektir. Bunun yanı sıra mutfağın bir bölümüne duvar kağıdı kullanmanız, duvar yazıları ya da duvar aksesuarları kullanmanızda mutfağınızı canlandırabilir.

Mutfağınızı güzelleştirmek için DIY videolarını da kullanabilirsiniz. Mutfağınıza şık ve hoş duracağını düşündüğünüz DIY videolarını yapmanız, hem kullanılmayan eşyalarınızı değerlendirmenizi hem de daha modern bir atmosfer yaratmanızı sağlayacaktır. Son olarak küçük mutfak dekorasyon fikirleri olarak canlı bitkiler kullanmanız önerilebilecektir.

YouTube video

Canlı bitkiler ortamda farklı bir konsept oluşturmanızı sağlarken, havanızı tazelemenize de yardımcı olacaktır. Yaşam alanınızda bulunan ölü yani kullanılamaz yerlere iri ve gösterişli bitkiler koyabilirsiniz. Eğer böyle bir alan yoksa daha küçük ve minyatür bitkiler kullanarak mutfağınızı modern bir çizgiye taşıyabilirsiniz. Küçük mutfak dekorasyon fikirleri olarak verilebilecek öneriler bir hayli fazladır. Bu önerilerin yanı sıra hayal gücünüzü kullandığınızda da ortaya orijinal ve çılgın bir dekorasyon görüntüsü çıkabilecektir.

El yapımı mutfak aksesuarları için bu sayfaya göz atabilirsiniz. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!