featured

Kurban Eti Nasıl Dağıtılır | Kurban Eti Kaç Kişiye Dağıtılmalı? Kurban Eti Kimlere Verilir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kurban eti nasıl dağıtılır? Kurban Bayramının gelişi ile birlikte kurban kesecek olan milyonlarca kişi aynı endişeyi taşımaya başladı. Kurban kesmek Allah’a yakınlaşmak amacı taşıyan, Allah’ın emrettiği ibadetlerden biri olarak öne çıkıyor. Ancak bu noktada Allah’ın rızasını kazanabilmek için mutlaka usullerine uygun bir kesim ve dağıtma işlemi gerçekleştirmek gerekiyor. Yazımızda kurban eti nasıl dağıtılır? Kurban eti dağıtmak farz mı gibi soruların tamamına yer vereceğiz.

Kurban Eti Nasıl Dağıtılır? Kurban Eti Ne Kadar Dağıtılmalı?

Kurban eti nasıl dağıtılır ya da kurban eti ne kadar dağıtılmalı konusunda birbirinden farklı birkaç rivayet bulunuyor. Ayrıca mezheplere göre de kurban eti dağıtma şekli değişiklik gösterebiliyor. Örneğin hanifilik mezhebinde kurban etinin tamamının tüketilebileceği rivayet edilirken, şafi mezhebi kurban etinin bir kısmının yoksullara ve fakirlere dağıtılması gerektiğini ifade ediyor.

Günümüzde muhtaç sayısının her geçen gün arttığı düşünülürse, kurban etinin bir kısmını dağıtmanın çok sevap olacağını da unutmamak gerekiyor. Kurban eti dağıtmak farz mı konusunda ise bu eylemin farz değil vacip olduğu diyanet tarafından da sıkça vurgulanıyor.

1- Kurbanın Tamamı Dağıtılır mı? Kurban Kaç Kısma Ayrılıp Dağıtılmalı?

Kurban eti nasıl dağıtılır? Diyanet tarafından paylaşılan bilgilere göre kurbanın 3 parçaya bölünmesi gerekiyor. Dinimizde bir hayvana birden fazla kişi girebildiği için et paylaşımı sırasında da son derece adil davranılması gerekiyor.

Payınıza düşen eti 3 eş parçaya ayırdıktan sonra bir parçasını dağıtmanız, bir parçasını tüketmeniz, bir parçasını ise evinize gelen misafirlerinize yedirmeniz buyuruluyor. Dağıtmak için ayrılan bir parçanın ise 7 eş parçaya ayrılması ve 7 haneye verilmesi gerekiyor.

Kurban eti nasıl dağıtılır konusunda merak edilen bir diğer konu kurbanın tamamı dağıtılır mı sorusu. Kurbanınızın tamamını bağışlamanızın dini açıdan hiçbir sakıncası bulunmuyor. İslami bilginlerin paylaşımına göre kesilen kurbanın etini tatmak, dini açıdan daha makbul görülüyor. Ancak Diyanet, Kızılay ya da benzeri yardımlaşma kurumlarında yurt dışı ya da yurt içi bağış yaptıysanız, bunun sakıncalı bir durum olmadığını da belirtmekte fayda var.

2- Kurban Ne Zaman Dağıtır? Belirli Bir Süre Sınırı Var mı?

Kurban eti nasıl dağıtılır? Kurban ne zaman dağıtılır konusunda dini açıdan belirlenmiş bir süre sınırı bulunmuyor. Ancak kurban etini taze iken vermek, bu dönemde kurban kesemeyen kişiler için daha doğru bir karar olacaktır.

YouTube video

Bayramın 1. Ya da 2. Günü kurban payı dağıtmanız halinde, kurban kesemeyenlerin de evine bayramda et girebilecektir. Kısacası kurban eti nasıl dağıtılır ne zaman dağıtılır konusu tamamen size kalmıştır.

3- Anne ve Babaya Kurbandan Pay Verilir mi? Kimlere Kurban Payı Verilmez?

Kurban eti dağıtmak farz mı? Anne ve babaya kurbandan pay verilebilecektir. Eğer evli ve ailenizden ayrı iseniz, anne-babanızın kurban kesmediği durumlarda pay verebilirsiniz.

YouTube video

Ancak kurban eti nasıl dağıtılır denildiğinde bir noktaya dikkat edilmesi gerekiyor. Dinimize göre kurban kesilen ev içerisinde birine kurban payı verilemeyecektir. Bunun dışında kurban payı kurban kesmeyen tüm hanelere verilebilecektir.

4- Kurban Eti Dağıtmak Farz mı? Dağıtılmazsa Ne Olur?

Kurban eti dağıtmak farz mı? Yukarıda da belirttiğimiz gibi kurban eti dağıtmak farz değil vacip sayılmaktadır. Hanifi mezhebine mensup bireylerin inancına göre kurban eti dağıtılmasa da olabilir. Ancak şafi mezhebinde, kurban etinin dağıtılması ibadet yerine geçmektedir. Bu bilgiler dışında kurban eti dağıtmak farz mı değil mi konusunda diyanetin herhangi bir fetva paylaşımı bulunmamaktadır.

5- Kurban Eti Dinlendirme Yapılarak mı Tüketilmeli? Kurban Eti Yıkanır mı? 

Kurban eti nasıl dağıtılır? Kurban eti dinlendirme sonrasında tüketildiğinde daha lezzetli ve sağlıklı olacaktır. Gastronomi uzmanları kurbanın kesilmesi ve etlerin parçalanması sonrası yaklaşık 5-6 saat dinlenmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Kurban eti dinlendirildiğinde kanını akıtacağı gibi tüketen bireyler tarafından daha kolay sindirilebilecektir.

Peki kurban eti yıkanır mı? Eğer ki et bekletiliyorsa kanını akıtacağı için yıkanmasına gerek yoktur. Ancak bekletilmeden pişiriliyorsa yıkanır yıkanmaz pişirilmelidir. Yıkanır fakat hemen pişirilmezse, neredeyse bütün vitamin değerlerini kaybedebilir. Kurban eti nasıl dinlendirilir bilgi almak için tıklayınız.

6- Kalan Kurban Eti Nasıl Saklanır? Kurban Eti Saklama İşleminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kurban eti nasıl dağıtır? Kurban eti dağıtmak farz mı gibi sorulara yer verdikten sonra kalan etin nasıl değerlendirileceğine de değinmek gerekiyor. Kurban eti saklama işleminde bazı detaylara dikkat edilmelidir.

Bunlardan ilki etinizi nasıl tüketmek istediğinize karar vermeniz olacaktır. Kurban etini kıyma, kuşbaşı kemik vs. gibi şekillere ayırdıktan sonra dolapta saklamak daha kolay ve zahmetsiz olacaktır. 

Saklama işleminde tüketeceğiniz eti kullanacağınız kadar olacak şekilde paketlemeye özen göstermelisiniz. Çünkü buzluktan çıkan etin hızlı bir şekilde tamamının tüketilmesi gereklidir. Aksi halde bekletilen etin tüm besin değerleri ölecektir.

7- Kurban Eti Nasıl Dağıtılır? Kurban Eti Dolapta Kaç Gün Bekler?

Kurban eti nasıl dağıtılır? Kurban eti tüketilecek kadar paketlendikten sonra buzdolabının dondurucu kısmında saklanmalıdır. Dondurucu kısmında saklanmayan etlerin sağlıklı ve lezzetli tüketilebilmesi mümkün değildir. Kurban eti nasıl dağıtılır? Doğranmış, kıyma olarak çekilmiş kurban eti dondurulduktan sonra yaklaşık 12 ay boyunca tüketilebilecektir.

8- Kurban Derisi Nasıl Değerlendirilmeli?

Kurban eti dağıtmak farz mı? Kurbanın kesimi sonrasında derinin nasıl değerlendirileceği de bir muammadır. Kurban derisi genellikle halı, kilim gibi dokuma ürünlerinde kullanılabilmektedir. Bu yüzden derinin çok kıymetli olduğunu söyleyebilmek mümkündür.

Kurban eti nasıl dağıtılır? Birçok yardım kurumu kurban derisini yardım olarak kabul ederek, elde ettiği geliri ihtiyaç sahiplerine bağışlamaktadır. Kurban derinizi ilgili kurumlara bağış yaparak bu yolla da ihtiyaç sahiplerini sevindirebilirsiniz. Kurban eti Koronavirüs yayılmasına neden olur mu yazımıza okumak için tıklayınız. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!