featured
  1. Haberler
  2. Bilim Magazin
  3. Kuzey Kutbu Üzerindeki Ozon Tabakası Deliği Kapandı Mı?

Kuzey Kutbu Üzerindeki Ozon Tabakası Deliği Kapandı Mı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kuzey kutbu üzerinde yer alan ozon tabakası deliğinin kapandığı haberi verildi. Haber Kopernik atmosfer gözlem servisi tarafından duyuruldu. Kuzey kutbundaki delik bugüne kadar gözlemlenen en büyük ozon deliği olma özelliği taşıyor.

Avrupa Birliği’ne bağlı olan Kopernik Atmosfer Gözlem servisi 23 Mart tarihinde önemli bir açıklamada bulundu. Yapılan bu açıklamada “ 23 Mart tarihinde yapılan incelemelerde Kuzey kutbu üzerinde yer alan ozon tabakası deliği tamamen kapandı.” denildi.

https://www.youtube.com/watch?v=s2aJzysSZb4

Mart ayında bilim insanları kutup noktası üzerinde bazı incelemelerde bulundu. Bu incelemeler sonucunda en geniş ozon tabakası deliğinde bazı değişiklikler tespit edildi. Bu değişikliklerin sebebinin kutup noktasında ki sıcaklık değerlerinin değişmesi olarak tahmin ediliyor. Son ölçümlerde bu bölgede sıcaklık değerleri oldukça düşüktü.

Ozon Tabakası Deliğinin Kapanmasında Korona Virüsün Etkisi Var Mı?

Korona virüs sonrası dünya genelinde milyonlarca kişi evlerine kapanmak zorunda kaldı. Bu kapanma sonrasın bazı bölgelerin temizlik değerlerinde iyileşmeler saptandı. Atmosfer kirliliği büyük oranda düştü. Bu durum akıllara kuzey kutbu üzerindeki ozon tabakası deliğinin kapanmasında etkilimi sorusunu getirdi.

Uzmanların ortak görüşüne göre korona virüsün, ozon tabakası deliğinin kapanmasında hiçbir etkisi yok. Bu deliğin kapanma nedeni tamamen sıcaklık değişikliğinden kaynaklı olduğu düşünülüyor.

Yapılan araştırmalara göre, kutup bölgesinde yüksek basınç etkisi ile soğuk havaların normal şartlarda kutup noktalarına doğru yoğunlaşması gerekiyor. Fakat 2019 yılında ki ölçümler sıcaklık farkının artı 20 dereceye kadar çıktığını gösterdi. Bu da ozon tabakasında ki deliğin hızlı bir şekilde kapanmasına neden oldu.

https://www.youtube.com/watch?v=ZgJK9go_vsc

Koparnik Atmosfer Gözlem Servisinde görevli bilim insanı Antle Inness bazı açıklamalarda bulundu. Antle Inness yaptığı açıklamalarda kuzey yarım kürede tuhaf şekilde bir ozon tabakası azalması görüldü dedi. Kutup girdaplarında yapılan ölçümlerin güçlü ve dinamik olduğunu iletti. Oluşan bu farklılıklar nedeni ile de sıcak değerlerinde büyük ölçüde düşüşler gözlemlendi. Bu duruma bağlı olarak da stratosfer de bulutlar uzun süre kaldı.

Birleşmiş Milletler’in son ozon tabakası raporunda, ozon tabakasında bulunan deliğin 2014 yılından beri hızlı bir iyileşme gösterdiği ifadeleri yer alıyor.

Birleşmiş Milletlerin ve NASA’nın tahminlerine göre dünya üzerinde ki tüm ozon tabakası delikleri iyileşme gösterecek. Bölge bölge ozon tabakalarının tahmini iyileşme süreçleri ise şöyle;

Kuzey yarım küre ve orta enlem üzerinde bulunan ozon tabakası deliği 2030 yılına kadarGüney yarım küre üzerinde bulunan ozon tabakası deliği 2050 yılına kadarKuzey kutbu ve güney kutbu üzerinde ki ozon tabaksı deliği ise 2060 yılına kadar tamamen kapanacak.

YouTube video

Havaların daha fazla kirlenmesi ve ısınması ise iklim değişikliğine sebebiyet verecek. Kuzey kutup dairesi ve güney kutup dairesi üzerinde yaşayan kutup ayısı gibi canlıların yaşam alanları iyice daralacak.

Sıcaklık ile beraber buz denizi eriyecek ve su seviyeleri yükselecek bu da büyük bir felakete yol açacaktır. Uzmanların görüşüne göre grönland adası nın tamamen eriyeceği ön görülüyor. Bunun nasıl olacağı kestirilemese de çok bir zaman kalmadığı biliniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!