featured

Macron Açıkladı: Fransa Lübnan İçin Gerekeni Yapmazsa Boşluğu Türkiye Doldurur!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

145 kişinin yaşamını yitirmesine ve binlerce kişinin de yaralanmasına neden olan Beyrut’taki patlamadan sonra, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Beyrut’u ziyaret etti. Macron Beyrut’ta yaptığı açıklamada ülkesinin Lübnan için üzerine düşeni yerine getireceğini belirtti.

Fransız lider, aksi halde bu boşluğu Türkiye’nin, İran’ın veya Suudi Arabistan’ın dolduracağından bahsetti.

BFMTV’ye yaptığı konuşmada ise, 

“Eğer çok taraflılığa ve Lübnan halkının çıkarlarına inanan bir güç olarak Fransa üzerine düşeni yapmazsa, diğer güçler yapar. Bu Türkiye olabilir, İran ya da Suudi Arabistan olabilir. Bu ülkelerden bazıları bu durumu Lübnan halkının aleyhine kendi jeopolitik ve ekonomik çıkarları için yapacaktır.”

Sözlerini kullandı.

YouTube video

Macron konuşmasının devamında, Lübnan’ın iç işlerine ülkesinin karıştığıyla ilgili eleştirileri ve iddiaları reddederek söz konusu olan durumun yalnızca kardeşlik ve yardımda ibaret olduğunu ifade etti. Ayrıca önümüzdeki üç haftanın bu ülkenin geleceği için belirleyici olacağını da sözlerine ekledi.

Lübnan halkının öfkeli olduğunu belirten Fransa Cumhurbaşkanı,

“Lübnan’da Cumhurbaşkanının değişmesinden mi yanasınız?”

diye kendisine yöneltilen soruyu,

“Özgür, egemen ve gururlu bir Lübnan’a saygı duyuyorum. Bu öfke gençlerdeki enerjiyi ve halktaki gücü gösteriyor. Son aylarda çok şey kötüye gitti.”

sözleriyle cevapladı. Macron kendi Twitter hesabından hem Fransızca hem de Arapça olarak,

“Lübnan yalnız değildir”

mesajını paylaştı. Fransız lider ayrıca ülkesinin Lübnan’a destek amaçlı uluslararası yardım konferansı düzenlemeyi düşündüğünü de açıkladı. Düzenlediği bir basın toplantısında da,

“Fransa, ilerleyen günlerde Lübnan’a destek için ABD, Dünya Bankası ve Avrupa Birliği ile uluslararası bir konferans düzenleyecek.”

diyerek açıklama yaptı. Sözlerinde 

“yolsuzluklara karşı önlem almayan ve reform yapmayan”

liderlerin ellerine boş çek yani sıcak para verilmeyeceğini de ayrıca belirtti.  

Macron dünkü açıklamasında ise Lübnan’a yapılacak olan yardımların Birleşmiş Milletler gözetiminde ve sivil toplum kuruluşları tarafından yapılacağını da ifade etmişti. Ayrıca konuyla ilgili hem şeffaf bir soruşturma yürütülmesi hem de yolsuzlukla mücadele edilmesi için çağrı yaptı.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!