featured
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Malulen Emeklilik Nedir? Kimler Malulen Emekli Olabilir? Malulen Emeklilik Maaşı 2020

Malulen Emeklilik Nedir? Kimler Malulen Emekli Olabilir? Malulen Emeklilik Maaşı 2020

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Malulen emeklilik maaşı 2020 yılı biterken daha fazla merak edilmeye başlandı. Malulen emekli olan kişiler yeni yıla sayılı günler kala 2021 malulen emeklilik maaşlarının ne kadar olacağını merak etmeye başladı. İşte malulen emeklilik hastalık yüzdeleri, malulen emeklilik maaşları ve malulen emekliliğe dair merak edilen her şey ve ayrıntılı bilgiler…

Malulen Emeklilik Nedir?

Malulen emeklilik, malullük durumu bulunan vatandaşların mağdur olmasını önlemek adına bağlanan bir maaş türüdür. Bu maaş, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’yla belirlenmiştir. Sigortalı olarak çalışan kişilerin çeşitli sağlık problemleri sebebiyle emekli olması durumunda malulen emekli maaşı bağlanması söz konusu olmaktadır.

Malulen emeklilik maaşı 2020 yılında da diğer yıllarda olduğu gibi meslekte kazanma ve çalışma gücünün bir kısmını ya da tamamını kaybeden kişilere bağlanmaktadır. Fakat bu emeklilik maaşının bağlanabilmesi için de bazı şartlara uygunluk gösterilmesi gerekmektedir. Sürekli olarak gelir kaybı yaşayan, malullük kapsamındaki kişilere sigorta, mağduriyetin giderilmesi için maaş bağlamaktadır. Malulen emeklilik başvurusu yapılarak bu aylığa sahip olunabilmektedir.

Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir?

Fizyolojik olarak kayıp yaşayan kişiler ve bu kişilerin yakınları, malulen emeklilik şartları nelerdir diye araştırma yapmaktadır. Bu şartlara uyum sağlayan kişiler, yapacakları başvuru ile malullüğe ayrılabilmekte ve malulen emekli maaşı alabilmektedir. Malulen emeklilik maaşı 2020 yılında alınabilmesi için gerekli olan şartlar şunlardır:

Malulen emekliliğe ayrılacak olan kişiler sigortalı olarak çalışmaya başladığı günden itibaren 10 yılı doldurmalıdır. Bu şart, SSK yani 4A, Bağ-Kur 4B ve Emekli Sandığı 4C için geçerlidir.Malulen emekli olacak olan kişilerin 10 yıllık çalışma süresi içinde en az 1800 günlük prim ödemesi ile hizmet süresi olmalıdır.Malulen emekli olacak olan kişilerin tam teşekküllü bir sağlık kuruluşundan güç kaybına uğradığına dair resmi bir rapor alması zorunludur. Bu raporda %60 ve üstü güç kaybı olduğu belirtilmelidir.Malulen emekli olacak olan kişilerin uğradığı güç kaybı, işe başlama tarihinden sonra ortaya çıkmış olmalıdır.Malulen emekli maaşı 2020 alacak olan 4A SSK’lı kişilerin işlerinden ayrılması gerekmektedir.Malulen emeklilik maaşı 2020 başvurusu yapacak olan 4B Bağ-Kur kapsamındaki kişilerin ticari faaliyetlerine son vermesi gerekmektedir.4C Emekli Sandığı kapsamında olan ve malulen emekliye ayrılacak olan kişilerin çalıştıkları yerden ayrılması gerekmektedir.Başvuru yapacak olan kişilerin prim borcunun olmaması gerekmektedir.

Yukarıda sayılan bu şartlara uygunluk gösteren kişiler malulen emekli olabilmekte ve malullük maaşı almaya hak kazanabilmektedir. Ancak malulen emekliye ayrılmak, %60 güç kaybına uğrayan kişilere otomatik olarak bağlanmamaktadır. Bunun için başvuru gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Yeni yasaya göre malulen emeklilik şartları önceki yılla aynıdır. Güç kaybının yüzdesinde ve diğer şartlarda herhangi bir değişiklik yoktur.

Malul Aylığı Hangi Hastalıklarda Bağlanır?

Malul aylığı, toplamdaki güç kaybının %60 olarak derecelendiği kişilere bağlanmaktadır. Bu kişilerin tam teşekkülü sağlık kuruluşlarından alacakları iş görmezlik raporunda %60 olarak derecelendirilmesi gerekmektedir. Bu iş görmezliğe neden olabilecek hastalıklar da şunlardır:

Kanser hastalıklarıŞizofreni ve şizoafektif bozukluklarEpilepsiAIDSBeyin hasarı problemleriPsikozlarGelişimsel bozukluklarVeremGöz hastalıkları ve görme sorunlarıİleri derece şeker hastalığıOrgan nakli gerektiren hastalıklarTravma ve kaza sonrası yaşanan organ kaybıAnemiSantral sinirsel hastalıklar

Bu ve bunun gibi hastalıklar kişilerin iş görememelerine neden olabilmektedir. Malulen emeklilik maaşı 2020 yılında da başta bu sağlık sorunlarına sahip olan kişilere bağlanmaktadır. Ancak bu sağlık sorunlarına sahip olan kişilerin daha önceden sigorta kapsamında olması gerekmektedir. Herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayan kişiler malulen emekli maaşı seçeneğinden yararlanamamaktadır.

Malulen Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır 2020?

Malullük şartlarını sağlayan kişilerin başvuruda bulunabilmesi için öncelikle SGK merkezine başvurması gerekmektedir. Dolayısı ile malullük aylığı almaya hak kazanacağını düşünen kişilerin direkt olarak sağlık kuruluşlarına rapor almak üzere başvurması gereksizdir. Bu kişiler malulen emeklilik maaşı 2020 için önce bağlı bulundukları il veya ilçe SGK merkezine başvuru gerçekleştirmelidir. SGK bu kişileri ilgili hastaneye sevk edecektir.

Malulen Emeklilik Maaşı Başvuru Belgeleri Nelerdir?

Malulen emeklilik maaşı alınabilmesi için kişilerin başvuru gerçekleştirme zorunluluğu bulunmaktadır. Malulen emeklilik maaşı 2020 için gerekli olan belgeler ise şunlardır:

Tahsis talep belgesiBaşvuru dilekçesiİşverenin işten çıkış yaptığını kanıtlayan işten çıkış bildirgesiBeyan taahhüt belgesiMalulen emeklilik sevk onayıMaluliyeti onaylayan sağlık kurul raporu

Malulen Emeklilik Maaşı 2020 Ne Kadar?

Malulen emekli olabilmek için ilgili kurumlara başvuruda bulunacak olan kişiler malulen emeklilik maaşı 2020 yılında kaç TL diye araştırma yapmaktadır. Malulen emekli maaşları, enflasyon oranına göre her yıl değişikliğe uğramaktadır. Bu sebeple de enflasyonla birlikte malullük aylığı da değişmektedir.

Malulen emeklilik maaşları 2020 yılında enflasyonda yaşanan yükseliş sebebiyle değişikliğe uğramıştır. Bu sebeple de 2020 malulen emekli maaşı ne kadar sorusu, malullük aylığını alan kişiler tarafından sık sorulmaktadır. 2020 yılında en düşük malul maaşı 600 TL olan kişiler 1.700 TL, 800 TL alan kişiler de 1.990 TL almaktadır. Malulen emeklilik maaşı 2020 sonrasında da enflasyon oranına göre değişikliğe uğrayacaktır.

Malulen Emeklilik Maaşı 2020 Nasıl Hesaplanır?

Malulen emeklilik maaşı hesaplama işlemlerinde belirleyici olan en önemli etken; prim günü olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü mamullük maaşı, prim günlerine göre değişiklik göstermektedir. Her malulen emeklinin aynı maaşı almaması nedeniyle de malulen emeklilik maaşı kaç TL sorusunun yanıtı araştırılmaktadır. Özellikle de malulen emekliliğe ayrılacak olan kişiler malulen emekli maaşı 2020 araştırması yapmaktadır.

Malulen emekli olmak için %60 güç kaybı şartını sağlayan kişilerin sigorta süreleri ve prim günleri baz alınmaktadır. Bu kişilerin sigorta süreleri en az 10 yıl olmalıdır. Bu hesaplamada 90 bin gün prim günü olarak ele alınmaktadır. Dolayısıyla 90 bin günden az prim gününe sahip olan kişiler 90 bin, bundan daha fazla prim gününe sahip olan kişiler de kendi prim günleriyle hesaplamaya dâhil olmaktadır.

Malulen emeklilik maaşı ne kadar 2020 sorusunun yanıtı, bu unsurlara göre belirlenmektedir. Malulen emeklilik maaşı hesaplamasında kişilerin çalışma gücündeki kayıp oranı ve toplam prim günü çarpılmaktadır. Çıkan sonuç da %60’a bölünmektedir. Tüm bu işlemler sonucunda kişilerin alacakları malul aylığı miktarı ortaya çıkmaktadır.

Malulen Emekli Maaşı 2020 Sorgulama Nasıl Yapılır?

Malulen emeklilik maaşı sorgulama işlemi, malulen emeklilik için yeni başvuru yapan kişiler tarafından geçekleştirilmek istenmektedir. Günümüzde bu sorgulama işlemi kolaylıkla e-Devlet sistemi üzerinden yapılabilmektedir. E-Devlet üzerinden malulen emeklilik sorgulama işlemleri güvenilir bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Ayrıca kişiler, SGK’ya şahsen başvuru gerçekleştirerek de sorgulama yapabilmektedir.

Malulen emeklilik maaşı 2020 başvurusu yapan kişiler eğer e-Devlet sistemi üzerinden işlem gerçekleştirecekler ise öncelikle SGK’nın resmi internet sitesine giriş yapmalıdır. Daha sonra açılan sayfada TC kimlik numarasıyla sorgulama yapılabilmektedir.

Malulen Emeklilik Maaşı 2020 Ne Zaman Bağlanır?

Malulen emeklilik maaşı ne zaman bağlanır sorusunun yanıtı, malulen emekliliğe başvuruda bulunacak olan ve başvuru gerçekleştiren kişiler tarafından merak edilmektedir. Genel olarak malulen emeklilik başvurusu yapılması ve tüm evrakların teslim edilmesinden sonraki 1 ile 3 aylık süre içerisinde sonuç alınmaktadır. Başvurusu olumlu sonuçlanan kişiler malulen emeklilik maaşları 2020 ödemelerini hemen alabilmektedir.

Malulen Emeklilik Maaşına Haciz Gelir Mi?

Malulen emeklilik maaşına haciz gelir mi sorusunun yanıtı, malullük maaşı alan ve borcu olan kişiler tarafından merak edilmektedir. Malulen emeklilik maaşı temelde bir emekli maaşıdır ve günümüzde emekli maaşlarına haciz işlemi uygulanamamaktadır. Ancak ve ancak borçlu kişilerin kendi rızası bulunuyor ise emekli maaşına haciz uygulaması gerçekleştirilebilmektedir. Dolayısıyla malulen emeklilik maaşına haciz uygulanamamaktadır. Malulen emeklilik maaşı 2020 için de bu durum geçerlidir.

Malulen Emeklilik Maaşı Normal Emeklilik Arasındaki Fark Nedir?

Malulen emeklilik maaşı normal emeklilik arasındaki fark nedir sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Çünkü çoğu kişi %60 iş görmezlik durumunda olmasına rağmen aradaki farklar nedeniyle normal işleyişte emekli olmayı düşünmektedir. Malulen emeklilikte sigortalılık süresi ve prim günü, normal emeklilik prim günlerine göre daha düşüktür. Dolayısıyla malulen emekli olmak, süre anlamında daha az prim günüyle gerçekleşebilmektedir.

Malulen emeklilik maaşı ile norma emeklilik arasındaki en önemli fark; yaş şartıdır. Malulen emeklilikte kişilerin kaç yaşında olduğuna bakılmaksızın gerekli koşullar sağlanıyorsa malulen emeklilik maaşı 2020 bağlanmaktadır. Ancak normal emeklilikte kişilerin hem prim günlerini doldurması gerekmekte hem de emeklilik yaşını beklemesi gerekmektedir.

Malulen Emeklilik Maaşı Kesilmesi Neden Olur?

Sağlık kurulu raporu ile %60 iş görmez olduğunu belgeleyen kişiler malullük aylığı almaya hak kazanmaktadır. Ancak bu kişilere, maaşın bağlanmasıyla birlikte çalışma hayatlarına son vermesi gerekmektedir. Malulen emekli maaşı alan kişiler ister kendi işini yapıyor olsun, ister memur olsun, isterlerse de özel sektörde çalışsın; iş ile bağlarını koparmalıdır. Maaş bağlanmasından sonra herhangi bir işe girdiği tespit edilen kişilerin aylıkları kesintiye uğrayacaktır.

Malulen emeklilik maaşı kesilmesi neden olur sorusunun bir yanıtı da; alınan %60’lık iş görmezlik raporunun sahte olduğunun veya gerçeği yansıtmadığının tespit edilmesidir. Bu durumlarda malulen emeklilik maaşları 2020 kesintiye uğrayacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!