featured

 Marburg Virüsü Nedir | Marburg Virüsü Kaç Yıl Sürdü? Marburg Virüsü Aşısı Var mı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Marburg virüsü nedir? Marburg virüsü hem insanları hem de primat grubunda yer alan hayvanlarda görülen bir virüs türüdür. Bir dönem görülen ve çok sayıda kişinin ölümüne sebep olan bu virüsün yeniden görüldüğü gündeme bomba gibi düştü. Peki Marburg virüsü nedir? Ülkemizde Marburg virüsü görülme olasılığı var mı?

Marburg Virüsü Nedir? En Tehlikeli Virüs Marburg Virüsü mü?

En tehlikeli virüs sınıfında yer alan Marburg virüsü, Marburg kanamalı ateşi ya da Marburg humması olarak da bilinmektedir. Filovirüs ailesinden olan bu virüs bir RNA tipidir. Genetik olarak bir benzeri olmayan bu virüsün hayvan kaynaklı olduğu ve dolaylı yollar ile insan ırkına geçtiği bilinmektedir.

1- Marburg Virüsü Ne Zaman Çıktı? İlk Nerede Görüldü?

Marburg virüsü nedir? Marburg virüsü ne zaman çıktı? Virüsün ilk kez 1967 yılında ortaya çıktığı biliniyor. Adından da anlaşılacağı üzere virüs ilk kez Almanya sonrasında ise Yugoslavya’da ortaya çıkmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda ise virüs tespit edilerek, Marburg virüsü adını almıştır. İlk enfekte olan hastaların hayvanlarda görülen bu hastalığı tespit etme sırasında, Afrika yeşil maymunları ve dokularına dokunduğu fark edilmişti.

YouTube video

Marburg virüsü nedir? Yapılan araştırmalar sonucunda hastaların bu nedenle virüsü kaptıkları ve enfekte oldukları açıklanmıştı. Ancak sonrasında yapılan araştırmalar ile hastalığın asıl bulaş kaynağının Afrika meyve yarasası olduğu bulunmuştur. Kısacası bu hayvanın etiyle beslenmek ya da dışkısı ile temas etmek hastalığın ortaya çıkışını hızlandırmaktadır.

2- Marburg Virüsü Belirtileri Neydi? Marburg Virüsü Nasıl Bulaşır?

Marburg virüsü nedir? Marburg virüsü belirtileri konusunda net bir bilgi verilememektedir. Vakaların büyük bir çoğunluğunda ilk etapta neredeyse hiçbir belirtiye rastlanamamıştır. Ancak vakaların ender kısmında yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, halsizlik, kusma görülmektedir. Hastalığın seyri 7. Gün itibariyle değişmekte olup, bir hafta sonra hastalarda ciddi hemorajik belirtilerin ortaya çıktığı gözlemlenmiştir.

3- Marburg Virüsü Kaç Yıl Sürdü? Marburg Virüsü Ne Zaman Bitti?

Marburg virüsü nedir? Marburg virüsü kaç yıl sürdü? Marburg virüsü salgını ne kadar sürdü konusunda paylaşılan bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak bu virüsün tedavisinin bulunamadığı 1980, 2005 ve 2008 yıllarında bazı vakalarla yeniden başladığı tıp tarihinde bilinmektedir. Marburg virüsü ne zaman bitti? Son olarak 2008 yılında görülen vakaların, yakın zamanda tekrar görülmeye başladığı bilgisi paylaşılmıştır. Marburg virüsü bulaşıcı olup, başladığı andan itibaren vücut sıvılarıyla hızlı bir yayılım sürecine girmektedir.

4- Marburg Virüsü Ölüm Oranı | Marburg Virüsü Kaç Kişi Öldü?

Marburg virüsü nedir? Uzmanlar tarafından yapılan uzun araştırmalar sonucunda Marburg virüsü ölüm oranı %90’a kadar ulaşmaktadır. Tıp tarihinin en ölümcül virüslerinden biri olan Marburg’ta yaşama olasılığı yalnızca %20-60 ile sınırlıdır. Bu oran hastalığın ne kadar tehlikeli ve zorlu olduğunu gözler önüne sermektedir.1967 yılında ortaya çıkan virüste 12 insan hayatını kaybetmişti.

YouTube video

Marburg virüsü nedir? Angola’da 2005 yılında görülen Marburg virüsü 127 kişinin ölümüne neden oldu. 2008 yılında hayvanlarda görülen bu virüs insanlara bulaşmadığından ölen kimse olmamıştı. Marburg virüsü nedir? 2017 yılında Madagaskar’da veba virüsü ortaya çıkmış, bu virüsün hemen sonrasında Marburg görülmeye başlamıştı. O dönemde görülen virüsten ise kaç kişinin etkilendiği ve öldüğü rakamsal olarak paylaşılmadı.

5- Marburg Virüsü Nedir? Marburg Virüsü Aşısı Var mı?

Marburg virüsü nedir? Marburg virüsü aşısı var mı? Ölüm oranı bir hayli yüksek olan bu virüste herhangi bir tedavi tipi geliştirilemedi. Bu durum vakaların ölüm riskinin artmasına neden olurken, aşı konusunda çalışmalar halen sürüyor.

6- Marburg Virüsü Yeniden Başladı mı?

Marburg virüsü nedir? Marburg yeniden başladı mı? Marburg virüsüne yakın zamanda ölen bir insanın alınan örneklerinde rastlandı. DSÖ Afrika Direktörlüğü tarafından yapılan araştırmada Gine’nin Gueckedou bölgesinde şaibeli bir ölüme rastlandı. Ölen kişiden alınan örnekler sonrasında ise sonuçlarda bu kişide Mrburg virüsünün bulunduğu tespit edildi. Bu durum tüm dünyada çok etkisi yaratırken, bundan sonraki sürecin ne olacağı ise oldukça merak ediliyor.

7- Marburg Virüsü Hiç Ülkemizde Görüldü mü? Görülme Olasılığı Nedir?

https://www.youtube.com/watch?v=dY4ADczv8os

Marburg virüsü nedir? Malburg virüsü geçmişten günümüze ülkemizde hiç görülmemiştir. Ancak görülme olasılığının bulunup bulunmadığı konusunda net bir söylemde bulunmak söz konusu değildir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!