featured

Mars ve Dünya Arasındaki Benzerlikler Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mars ve dünya arasındaki benzerlikler, bilim insanlarını ve uzay şirketlerini sürekli olarak Mars’a gitmeye zorluyor. Çünkü aralarındaki muazzam benzerlikler orda da bir hayat olabileceği tezini güçlendiriyor.

YouTube video

Dünya’nın yarısı büyüklükte olan Mars, verimsiz bir arazi yapısına sahip olsa da Dünya ile arasında büyük benzerlikler bulunur. Oksijen ve basınç değerleri farklıdır. Bu nedenle yaşam olasılığı düşüktür.

NASA’nın su kalıntılarına rastlaması ile Mars’a olan ilgi daha da arttı. İlginin artması ile beraber mars ve dünya arasındaki benzerlikler bir bir ortaya çıkartıldı. İşte o benzerlikler.

1- Dört Mevsim Yaşanıyor

Her nasıl ki bizde dört mevsim yaşanıyor ise Mars’ta da aynı durum görülür. Fakat bizden biraz daha farklıdır. Çünkü Mars, güneş etrafında dönüşünü 687 gün de tamamlar. Bu dünya dönüşünün iki katına denk sayılabilir. Bu nedenle Mars’ta mevsimler 3 aydan daha uzun sürer.

2- Mars’ında Aurorası Var

Renkli aurora ışınları dünyada olduğu gibi mars yüzeyinde de görülüyor. 11 Eylül tarihinde Güneş’ten koronal kütle akımı mars yüzeyine ilerledi. Bu kütlenin çarpması ile Mars yüzeyinde büyük bir aurora ışığı ortaya çıktı. Bu olay sonrasında ultraviyole ışınları Mars’ın yüzeyini aydınlattı.

3- Bir Gün 24 Saattir

Her gezegen güneş etrafında ve kendi ekseni etrafında dönüş sergiler. Bu dönüşler sonucunda mevsimler ve gece gündüz oluşur. Her gezegenin gün dönümü farklı bir zaman dilimini kapsar. Dünyamız da 24 saatte bir gün dönerken Mars’ta 24 saat 40 dakika sürer. Mars ve dünya arasındaki benzerlikler arasında en yakın olanı diyebiliriz.

4- Su Kanalları Mevcut

2008 yılında NASA, uzaya Mars Keşif Gezegeni isimli uzay aracını gönderdi. Bu keşif esnasında su kanalları bulundu. Fakat su donmuş vaziyetteydi. Çünkü orada su yaz aylarında sıvı kış aylarında don halinde bulunuyor. Su, toprağın tuzlu olmasından dolayı aşırı tuzludur. Tatlı su kaynağı yok denecek kadar azdır.

5- Hava Basınçları Biraz Farklıdır

Mars hava basıncı, dünya hava basıncının %10’u kadardır. Fakat bu basınç değeri bitki yetiştirmek için yeterlidir. Uzmanlar, mars yüzeyinde bir sera kurarak bitki yetiştirmek için çalışmalar yapıyorlar. Hali hazırda NASA’da hava basıncı ayarlanmış ortamlarda başarılı şekilde bitkiler yetiştirilebildi. Kim bilir belki çok kısa zaman sonra uzaydan bitki ithal ederiz.

6- Şelale Kalıntıları Bulundu

Keşif aracının çektiği fotoğrafları inceleyen NASA yetkilileri, lavlar ile dolmuş ve işlevini kaybetmiş şelale kalıntılarına rastladılar. Jeolojik olarak halen varlığını sürdürse de gerçek bir şelale gibi çağlamıyor.

7- Yaşayan Gezegen Mars

Güneş sistemi çeşitli özelliklerde gezegenlere sahiptir. Gezegenler, karasal gezegenler ve gaz lavları olarak sınıflandırılır. Karasal olanların yüzeyleri taşlar ve kayalarla kaplıdır. Gaz lavları olan gezegenlerin havası ise zehirli gazlarla doludur. Buralarda alınacak en ufak bir nefes ölümle sonuçlanacaktır.

Sadece dünyamızda yaşam vardır. Mars ve dünya arasındaki benzerlikler her ne kadar fazla olsa da solunum için uygun havası yoktur. Dünya yaşatmak için var iken diğer gezegenler adeta bizleri öldürmek için yarışır durumdalar.

8- Bitki Yetiştirmek Mümkün Olabilir

YouTube video

Düşük hava basıncında yaşayabilen bitkilerin olduğu bilinir. Bu bitkilerin mars hava basıncında da yaşayabilmesi için çalışmalar yapılıyor. NASA tarafından mars toprağına benzer topraklar üzerinde ürün yetiştirme çalışmaları yapıldı ve başarılı sonuçlar alındı. Domates, kinoa, turp, tere, ıspanak, pırasa gibi sebzeler yetiştirildi.

Şimdi sırada mars toprağında ürün yetiştirmeye geldi. Çok yakın bir gelecekte Mars’a kurulacak olan seralarda ürün yetiştirme çalışmaları yapılacak.

Bir Film Tavsiyesi

YouTube video

Uzay hakkında birçok film çekildi. Fakat “Marslı” filmi bu filmler arasında en güzellerinden bir tanesi olabilir. Filmi izlediğinizde mars ve dünya arasındaki benzerlikler daha iyi kavranacaktır. Görsel ve bilgi anlamında sizleri tatmin edecek bir filmdir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!