featured

Maske Konusunda Yeni Yargıtay Kararı | Bundan Sonra İdari Yaptırımlarda Hangi Kanuna Göre Hareket Edilecek?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de korona virüs pandemisinin etkisinin hız kesmeden sürmesi ve özellikle mutasyonlu virüslerin varlığının yaygınlaşması, salgına karşı alınacak tedbirleri daha da önemli hale getiriyor. Yetkililer tarafından alınan tedbirler kapsamında maske kullanımı ise büyük önem arz ediyor. Bu nedenle devlet makamlarınca yapılan denetimler ile de maske kullanımına uyulup uyulmadığı sıkı şekilde kontrol ediliyor. Peki, maske takma zorunluluğuna aykırı hareket edenlere uygulanacak idari para cezalarında hangi kanun ve usul hükümleri uygulanacak? İşte, konuya ışık tutan yeni Yargıtay kararı ve gelişmeler…

Yargıtay 19. Ceza Dairesi Önceki Kararını Kaldırdı

Daha önce Bolu’da, salgın tedbirleri kapsamında yapılan denetimlerde maske takmadığı belirlenen bir kişi hakkında Umumi Hıfzıssıhha Kanunu 282. Maddesine aykırı davranış nedeni ile idari para cezası uygulanmış, ceza uygulanan kişinin itirazı üzerine bu ceza Sulh Ceza Hakimliği tarafından iptal edilmişti. Daha sonra Adalet Bakanlığı tarafından Hakimliğin kararına karşı kanun yararına bozma istemi ile dosya Yargıtay 19. Ceza Dairesi önüne taşınmıştı.

Yargıtay 19. Ceza Dairesi ise, önüne gelen bu dosyada Adalet Bakanlığı’nın başvurusunu kabul ederek, 14 Aralık 2020 günü Sulh Ceza Hakimliğinin kararını bozmuştu. Yargıtay 19. Ceza Dairesi, bu bozma kararında, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu düzenlemelerinde, maske takma tedbiri uygulanması ya da yükümlülüğünün bulunmadığı, kişi hakkında bu eylemi nedeni ile Umumi Hıfzıssıhha Kanunu uyarınca idari yaptırım uygulanamayacağı belirtilmiş ve bu nedenle maske takma yükümlülüğüne aykırı hareket edenlere Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesi gereğince “emre aykırı davranış” nedeniyle idari para cezası uygulanabileceğini hüküm altına almıştı. 

14 Aralık 2020 tarihli bu karara, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 12 Ocak 2021’de itiraz edilmesi üzerine, yine Yargıtay 19. Ceza Dairesi yapılan itirazı yerinde görerek, korona virüs tedbirleri kapsamında belirlenen maske takma yükümlülüğüne aykırı hareket edenlere, Kabahatler Kanunu 32. Maddesi gereğince idari para cezası verilmesine dair 14.12.2020 tarihli önceki kararını kaldırdı.

Umumi Hıfzıssıhha Kanunu Uyarınca Ceza Kesilebilecek

Yargıtay 19. Ceza Dairesi, söz konusu maske takma yükümlülüğüne uymayanlara Kabahatler Kanunu 32. Maddesi uyarınca ceza verilmesine dair 14 Aralık 2020 tarihli kararını kaldırırken, pandemi ile mücadele kapsamında uygulanacak idari yaptırımların ve verilecek cezaların Umumi Hıfzıssıhha Kanunu 282. Maddesi uyarınca değerlendirilerek uygulanması gerektiğine hükmetti.

Yasal Düzenlemeler Ne Diyor?

Konuya dair yasal düzenlemelere bakılacak olursa, Kabahatler Kanunu 32. Maddesi düzenlemesi;

“Yetkili makamlar tarafından adlî işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye yüz Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bu cezaya emri veren makam tarafından karar verilir”

Hükmünü içerirken, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu 282. Maddesi düzenlemesi ise şu hüküm havi bulunuyor;

“Bu Kanunda yazılı olan yasaklara aykırı hareket edenler veya zorunluluklara uymayanlara, fiilleri ayrıca suç oluşturmadığı takdirde, ikiyüzelli Türk Lirasından bin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir”  

Yargıtay 19. Ceza Dairesinin, 14 Aralık 2020 tarihli kararını kaldırdığı bu yeni kararı uyarınca artık maske takma yükümlülüğüne uymayanlara, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu 282. maddesi düzenlemesi uyarınca idari para cezası uygulanmasının da önü açılmış oldu.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!