İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan son genelge kapsamında artık Türkiye’nin 81 ilinde açık alanlarda dahil olmak üzere maske takma zorunluluğu getirildi. 81 İl Valiliğine gönderilen bu talimat kapsamında maske takma alanları genişletilirken, denetimler sonucu maske takmayanların tespiti halinde ise idari para cezası kesileceği bildirildi.
Maske Takmama Cezası
Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından verilen tavsiye kararı doğrultusunda İçişleri Bakanlığı tarafından il valiliklerine Covid-19 Tedbirleri başlıklı bir ek genelge gönderildi.
Bu genelge doğrultusunda artık açık alanlarda ya da toplu taşıma gibi yerlerde maske takılmamasının istisnası da bulunmuyor. Bir başka ifade ile mesken ve konutlar hariç tüm alanlarda (Kamuya açık tüm alanlar, sokak, cadde, park, piknik alanı, bahçe, sahil, toplu taşıma, işyeri, fabrika vb.) vb.) maske takma zorunlu hale getirildi.
Peki, maske takmama nedeni ile uygulanacak ceza miktarları ne kadardır? Maske takmama cezasında indirim imkanı ya da taksit olanağı var mıdır? Bu cezalar nereye ve nasıl ödenir? İşte konuya dair tüm detaylar…
Maske Takmama Cezası Ne Kadardır? İtiraz Mümkün müdür?
Gönderilen İçişleri Bakanlığı genelgesi kapsamında, maske takmayanlara verilecek ceza miktarı ise Umumi Hıfzıssıhha Kanunu 282. Maddesi gereğince 900 Türk Lirası olarak tüm ülke genelinde uygulanmaktadır.
Bu cezalar kolluk kuvvetleri tarafından kesilen ve nitelikleri itibariyle idari para cezası olduğundan, bu cezaların tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde ilgili Sulh Ceza Hakimliği nezdinde itirazı mümkündür. Maske takmama nedeniyle kesilen idari para cezaları, ya ceza kesilirken tutanak olarak ilgilisine teslim edilir ve bu da tebliğ tarihi olur ya da teslim edilmeyerek adrese gönderilir ve adreste bu cezanın teslimi, tebliğ tarihi olarak kabul edilir.
Maske Takmama Cezasında İndirim Mümkün mü? Taksit İmkanı Var mıdır?
Maske takmama nedeni ile kesilen para cezasının tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda ceza %25 indirimli olarak ödenir.
Ayrıca indirim ile peşin ödemeden yararlanılmayan durumlarda 1 ay içinde ödenme koşulu ile ilgili idareden cezanın taksitlendirilmesini talep hakkı da bulunur. İdarenin bu taksitlendirme talebini kabulü halinde idari para cezasının bir yıl içinde dört eşit taksit halinde ödenmesi mümkün hale gelir.
Bu şekilde dört taksit uygulamasından da yararlanılmadığı hallerde de idari para cezasının kesinleşmesi ile birlikte Vergi Dairesinden yine taksitlendirme isteme şansınızda bulunur. Bu taksitlendirme talebini yazılı olarak veya interaktif vergi dairesi aracılığı ile elektronik ortamda yapabilme imkanı bulunur. Vergi dairesi bu talep üzerine, müracaat tarihinden başlamak üzere 36 ayı aşmayacak şekilde ve yıllık yüzde 15 faiz oranı uygulanmak sureti ile idari para cezasının taksitlendirilmesine karar verebilir.
Maske Takmama Para Cezaları Nereye Ödenir?
Maske takılmaması nedeniyle kesilen para cezaları Vergi dairelerine ödenir. Ayrıca ödeme safhasına gelen idari para cezaları Vergi Dairesi tarafından tahakkuk fişi düzenlenmek sureti ile kayıtlara geçirilmişse interaktif vergi dairesi ( https://ivd.gib.gov.tr ) üzerinden kredi kartı veya banka kartı ile ödenebilir.
Maske takmama nedeni ile uygulanan para cezalarının süresinde ödenmemesi durumunda bu cezalara 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un 51. Maddesi uyarınca herhangi bir gecikme faizi uygulanmaz. Ancak bu cezaların ödenmemesi halinde menkul ya da gayrimenkul mallara haciz uygulanması mümkündür.
Kesilen idari para cezasının indirimli olarak ödenmesi ya da taksitlendirilmesi bu cezaya itiraz hakkını ise ortadan kaldırmaz. Yani indirimli olarak ödenen ya da taksitlendirilen para cezalarına karşı da süresi içinde itiraz edilebilir.
Bu cezalar nitelikleri itibari ile idari para cezası olduklarından, maske takmama nedeniyle uygulanan para cezaları halk arasında sabıka kaydı olarak bilinen adli sicile de işlenmez ve ödenmediği durumlarda hapis cezasına çevrilmez.