featured

Meditasyon Nasıl Yapılır | Meditasyon Nedir Nasıl Bir Katkı Sağlar?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Meditasyon nasıl yapılır? Yepyeni bir nefes egzersizi olarak hayatımıza giren Meditasyon psikolojik açıdan sağladığı olumlu etkiler sebebiyle hepimizin gönlünü kazandı. Hayatın yoğun koşuşturmacası içerisinde yalnızca beden değil, elbette ki beyinde yoruluyor. Bin dinlenme şekli olarak da nitelendirebileceğimiz meditasyon hem beyninizi hem de bedeninizi dinlendirebilmenize imkan tanıyabilmektedir. Maksimum düzeyde dinlenen tüm vücut yapınız, meditasyon sayesinde duyguları ile başa çıkmakta başarılı olabilecektir. Meditasyon nedir? Meditasyon nasıl yapılır? İşte yanıtlar…

Meditasyon Nedir? Meditasyon Nasıl Yapılır?

Meditasyon nasıl yapılır? Bu konu hakkında detaylı bilgilere yer vermeden önce ilk olarak Meditasyonun nasıl ortaya çıktığından bahsedelim. Bir imgeleme çalışması olarak öne çıkan bu kavram ilk olarak Latincede kullanılmaya başlanmıştır.

Avrupa ülkelerinde uzun yıllardır var olan bu yöntem bir zihin boşaltma tekniğidir. Yapılan nefes egzersizlerinin hem beyni hem de bedeni rahatlattığına inanılmaktadır. Derin düşünmeyi açığa çıkaran Meditasyon genellikle olumlama olarak hayatımızda geniş yer tutmaktadır.

1- Meditasyon Ne Demek? Meditasyon Hangi Dine Aittir?

Meditasyon ne demek sorusu, özellikle bu nefes egzersizini yapma konusunda kararsız kalan kişilerin araştırdığı konular içerisinde yer almaktadır. Bunun bir dini inanış olduğunu düşünen birçok insan Meditasyon hangi dine aittir diye sorgulayabilir. Ancak meditasyon belirli bir dini simgelememektedir. Meditasyon birçok dinde kabul gören bir teknik olarak ön plana çıkmaktadır. Şimdi Meditasyon nasıl yapılır, ne gibi fayda sağlar konusuna gelebiliriz.

2- Meditasyon Faydaları Nelerdir? Meditasyon Uyku Düzeni Sağlar mı?

Meditasyon faydaları bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu nefes egzersizin faydalarından yararlanılabilmesi için meditasyonun düzenli ve uzun süreli olarak uygulanması gerekecektir. Meditasyon nasıl yapılır, ne gibi fayda sağlar konusunda şu bilimsel verilerden bahsedilebilecektir;

Stres ve anksiyeteyi azaltmaktadır.Kişilerdeki öz farkındalığı arttırmaktadır.Yaşa bağlı gelişen hafıza kaybını azaltmaktadır.Olumlu duygulardan olan nezaket geliştirebilmeyi öğretebilmektedir.Bağımlılık ile mücadele edebilmeyi kolaylaştırmaktadır.Meditasyon uyku düzeninin oluşturulmasına yardımcı olabilmektedir.Ağrıları kontrol edebilmenizi desteklemektedir.Kan basıncını düşürebilmektedir.

3- Meditasyon Nasıl Yapılır Çeşitleri Var mı? Evde Meditasyon Yapılabilir mi?

Meditasyon nasıl yapılır çeşitleri var mı? Meditasyonun onlarca farklı çeşidinin bulunduğu bilinmektedir. Evde tüm bu meditasyon türlerinin uygulanabilmesi mümkün değildir. Ancak bazı türler evde de rahatlıkla uygulanabilir. İşte en çok kabul gören 7 farklı meditasyon türü;

A) Guided Meditasyon: Bir öğretmenden destek alınarak yapılan meditasyon türüdür. Başlangıç seviyesinde iseniz, bu meditasyon türünün oldukça etkili olduğunu söylemek mümkün olacaktır.B) Mantra Meditasyon: Meditasyon nasıl yapılır? Mantra meditasyon türünde bir kelime, bir söz öbeği ya da bir cümleye odaklanarak yapılan nefes egzersizleridir. Bu meditasyon derin ve pozitif bir odaklanma sağlayabilecektir.C) Spirütel Meditasyon: Spirütel meditasyonda kutsal bir yüce varlığın var olduğuna inanılmaktadır. Örneğin Allah’ın varlığına inandığını belirtilen cümleler ile odaklanma spirütel meditasyonu ifade edebilmektedir.D) Farkındalık Meditasyonu: Farkındalık meditasyonunda asıl amaç şimdiki zamana, ana yoğunlaşabilmektedir. Bu meditasyon özellikle geçmiş ile geleceği ayırt edebilmek adına oldukça başarılıdır.E) Transandal Meditasyon: Uzman kişilerden yardım alarak yapabileceğiniz bu meditasyon en az 20 dakika sürdüğü için bu adı almaktadır.F) Vipassana Meditasyon: İç görü olarak da bilinen bu meditasyon türünde, yapılan nefes egzersizleri sonrasında fiziksel ve ruhsal değişimler not alınır. Elde edilen sonuçlara göre kişi bu meditasyon ile iç görü kabiliyetini geliştirebilmeyi amaçlamaktadır.G) Çakra Meditasyon: Bu meditasyon vücudumuzda bulunan 7 farklı çakranın açılmasını ve enerji düzeyinin arttırılması için yapılmaktadır.

4- Meditasyon Yapmaya Nasıl Başlanır? Meditasyon Öncesi Ne Gibi Hazırlıklar Yapılmalı?

Meditasyon nasıl yapılır konusu kadar yapılmaya karar verdikten sonra neler yapılmalıdır konusuna da ağırlık verilmesi gerekecektir. Meditasyon yapmaya karar veren kişi ilk olarak bu egzersiz türü hakkında kapsamlı bilgiler edinmelidir. Özellikle yeni başlayanlar için deneyimli kişilerden bu konuda yardım almak, başarılı zihin boşaltmak bakımından önemli bir nokta olacaktır.

Meditasyon öncesinde kişinin zihnini gereksiz konular ile doldurmaması gerekecektir. Daha sonra kişi sırasıyla Meditasyon nasıl yapılır konusunda şu işlemleri tekrarlamalıdır;

Kendiniz için iyi ve rahat bir nokta belirleyin.Daha sonra rahatça oturun.Vücudunuzun merkezine dönmek için derin derin nefes alın.Kendi düşüncelerinizi gözlemleyin, ölçün ve biçin.Meditasyonu sık nefes alıp vermelerle sonlandırın.

5- Meditasyon Müziği Olarak Hangi Müzikler Seçilmelidir?

Meditasyon nasıl yapılır? Meditasyonun olmazsa olmazı elbette ki rahatlatıcı müzikler kullanmaktır. Müzik normal zaman aralığında da düşüncelerinize kulak vermenizi ve rahatlamanızı sağlayabilmektedir. Bu anlamda meditasyonda müzik kullanmanız, kendi bedeninizi açığa çıkarmanız konusunda destekleyici olabilecektir.

YouTube video

Meditasyon müziği olarak genel olarak klasik müzik tarzında, sözler barındırmayan, iniş çıkışları olmayan ve sakin müzikler tercih edilmelidir. Bali masajı hakkında bilgi almak için tıklayınız.

6- Meditasyon Yaparken Ne Düşünmeliyiz?

Meditasyon yaparken ne düşünmeliyiz? Meditasyon nasıl yapılır konusunda yukarıda da belirttiğimiz gibi bir konuya odaklanılması gereklidir. Ancak zihnin çok karmaşık olması da beden olumlamasında etkili sonuç alınmasını engelleyecektir. Bu kapsamda meditasyon yapmadan önce zihnin boş olmasına, sonrasında ise düşüncelere odaklanılmasına dikkat edilmelidir.

7- Yanlış Meditasyon Zararları Nelerdir?

Yanlış meditasyon yapmak, meditasyonun tüm faydalarından yararlanılmasını engelleyebilecektir. Meditasyon doğru ve düzenli uygulanmadığı takdirde, şu durumlara sebep olabilecektir;

Enerji dengesinin bozulmasına yol açabilir.Davranışta ve düşüncelerde ciddi bozulmalara neden olabilir.Sonraki süreçlerde iletişim bozukluklarına neden olabilir.Enerji dengesinin bozulması sebebiyle uykusuzluk ve uyuyamama görülebilir.Sebepsiz öfke nöbetleri, aşırı sinirlilik hali,Ani duygusal değişimler,Cinsel istekte artma ya da azalma,Depresyon şeklindedir.

Meditasyon nasıl yapılır? Tüm bu bilgiler ışığında meditasyona başlayan kişilere, mutlaka bir uzman kişiden yardım alarak onun eşliğinde başlaması önerilmektedir. Aksi takdirde kişi meditasyondan faydadan çok zarar görebilecektir. Yeni başlayanlar için 21 günlük meditasyon nasıl yapılır konusuna göz atabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!