featured

Melatonin Nedir? | Melatonin Eksikliği Nelere Sebep Olur, Melatonin Takviyesi Ne İşe Yarar?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Melatonin nedir? Özellikle Pandemi sürecinin hayatımıza girişi ile birlikte bu hormon, o kadar önem kazandı ki… Beyin tarafından salgılanan bu hormonun eksikliği, yaşam kalitenizi önemli ölçüde düşürürken sizi kaygılı bir sürecin pençesine sokabiliyor.

Peki Melatonin nedir, ne için kullanılır? Melatonin eksikliği nelere sebep olur? En çok Melatonin içeren besin hangisi? İşte tüm bu soruların ve çok daha fazlasının cevabı yazımızda gizli…

Melanin ve Melatonin Nedir?  

Şimdi ilk olarak Melanin pigmentinin ne olduğunu açıklayarak başlamak gerekecektir. Melanin suda erimeyen bu pigment, kara renkli bir pigment olup genellikle vücudun kahve ve sarı renkli bölgelerinde yoğun olarak bulunmaktadır. 

Doğada bulunan üç pigmentten biri olan Melanin, vücudun aslında pek çok bölgesinde aktif olarak bulunmaktadır. Peki Melatonin nedir? Melatonin; epinefrin ve pineal bezden salgılanan uyku ila uyanıklık arasındaki döngünün düzenlenmesini sağlayan bir hormon olarak öne çıkmaktadır.

1- Melatonin Nedir, Ne İçin Kullanılır? 

Melatonin nedir? Melatonin yukarıda da belirtildiği gibi uyku ile uyanık arasındaki döngünün düzenli bir şekilde seyretmesini sağlıyor. Melatonin hormonunda düşüş ya da eksiklik görülmeye başladığında, uyku düzeninde ipin ucu biraz olsun kaçabiliyor. Kısacası Melatonin kaliteli uyku için olmazsa olmaz!

Melatonin hormonu gün ışığı alamamak, yeterince hareket etmemek, özel ve sosyal hayatta ciddi problemler yaşamak, yeme-içme saatlerinde radikal değişimler yapmak ve zamansız şekerlemeler gibi sebeplerden dolayı az salgılanabilir. Bu durumda ise yaşanan sorunların ortadan kaldırılabilmesi için takviye gıda kullanılarak, yerine konulması sağlanabilecektir.

2- Melatonin Eksikliği Nelere Sebep Olur? 

Melatonin eksikliği nelere sebep olabiliyor? Bu hormonun eksikliğinde yaşanılabilecek en önemli sorun uykuya dalmak ve uykuyu sürdürmekte sorunlar yaşamaktır. Birçok insan ilk olarak uyku saatlerinde belirgin bir uzamalar olduğunu fark edecektir. Melatonin hormonunun eksikliği bunun dışında şu belirtiler verebilecektir;

Depresif duyguların varlığı,Yoğun kaygı,Yorgunluk ve halsizlik,Cinsel isteksizlik ya da cinsel işlevde bozukluklar, Kalpte çarpıntı

3- En Çok Melatonin İçeren Besin Hangisi? 

Melatonin nedir? Melatonin hormonu eksikliğine bağlı olarak bazı semptomlar gözleniyorsa, bu durumda Melatonin hormonu içeren gıdalar tüketilebilir. En çok Melatonin içeren besin hangisi konusuna giriş yapmadan önce, karanlığın bu hormonun salınımını arttıracağına değinmek gereklidir.

Bu nedenle uyku öncesinde mutlaka karanlık bir ortamın oluşturulması bu hormonun daha fazla salınmasına yardımcı olacaktır. Melatonin hormonunu salgılanmasını destekleyen en önemli besin ise kırmızı ve beyaz ettir. Triptofan içeriği bulunan bu besinler efinefrin bezine sinyaller göndererek, Melatonin hormonunun salınımını arttırabilecektir.

4- Melatonin Hormonu Hangi Besinlerde Bulunur? Doğal Melatonin İçeren Tüm Besinler 

Melatonin hormonu hangi besinlerde bulunur? Kırmızı ve beyaz et dışında triptofan içeriği bulunan tüm besinler Melatonin hormonunun vücutta artmasını sağlayabilecektir. Triptofan besin grubunda sayılabilecek yiyecekler arasında; balık, peynir, muz, çilek, elma, portakal, böğürtlen, kuruyemişler, patlıcan, ıspanak, brokoli, bezelye, lahana, domates, karnabahar, mantar, barbunya, nohut, kabak, susam, keten tohumu ve ayçiçeği bulunmaktadır.

Triptofan besin grubu dışında doğal melatonin içeren besinler ise hardal, zerdeçal, kakule, haşhaş, kişniş tohumu, kızılcık suyu, rezene, anason, sarı kantoron gibi çinko ve magnezyum içerikli ürünlerdir.

5- Melatonin Hormonu Salınımını Azaltan Besinler Hangileridir? 

Melatonin nedir? Melatonin hormonunun salınımını azaltan besinleri tüketmek uyku düzeninde, uykuya dalmada ve sürdürmede sorunlar yaşamanıza neden olabilecektir. Özellikle uykuya dalmakta güçlük çekiyor ve saatlerce yatakta bir sağa bir sola dönüyorsanız, o zaman ilk olarak kafein tüketimini önemli ölçüde azaltmalısınız.

YouTube video
oku

Yoğun kafein içeriği ile öne çıkan kahve ve çay, uyku bozukluklarının ortaya çıkmasına neden olan iki önemli içeriktir. Bunun dışında nikotin içeren sigara ve besinlerinde Melatonin hormonunu azalttığı bilinmektedir. Çünkü bu ürünleri kullandığınızda, uykuya dalmada sorun yaşamasanız bile, zamanla uykunuzun daha sık bölündüğünü fark edebilirsiniz.

6- Melatonin Hormonunun Salınımını Arttırmak İçin Ne Yapmalı? 

Melatonin nedir? Eksikliğinde neler yapılabilir? Bu soruya cevap arıyorsanız takviye gıda kullanmadan önce yapacağınız birkaç şey bulunuyor. Öncelikle Melatonin hormonunun en çok salgılandığı saatlerin bilinmesi gereklidir. Melatonin günün 23:00 ila 05:00 saatleri arasında yoğun olarak salgılanmaktadır. Bunun dışında güneşe en az 30-60 dakika maruz kalmak, haftanın en az 3 günü ortalama 1 saat yürüyüşe çıkmak etkili sonuçlar almanızı sağlayabilir. 

Uyku öncesinde gece lambası kullanmak, uykuya geçiş sürenizin uzamasına sebep olabilir. Çabuk uykuya dalmak ve Melatonin hormonun salgılanmasını hızlandırmak için, uyumadan 2-3 saat önce ışıkları kapatmak gereklidir. Böylece karanlıkta hormon salınımı artacak ve uykuya dalma süreci hızlanacaktır. Son olarak Melatonin içeren besinler tüketmekte, uyku problemlerinizin önemli ölçüde azalmasını sağlayabilir.

7- Melatonin Takviyesi Ne İşe Yarar? 

Melatonin nedir? Bu konuyu açıkladıktan sonra Melatonin eksikliği bulunan kişilerin neler yapması gerektiğine değinmekte fayda var. Vücudunuz Melatonin hormonunu salgılamada güçlük çekiyor ve bu durum laboratuvar testleri ile kanıtlanmışsa, bu durumda takviye gıda kullanmanız önerilebilecektir. 

Peki Melatonin takviyesi ne işe yarar? Melatonin takviyesi kullanmanız, vücudunda yeterli olarak salgılanamayan bu hormonun yerine konulmasını destekleyecektir. Böylece Melatonin takviyesi sayesinde kişilerde depresif duygular, cinsel işlev bozuklukları, uyku problemleri, kaygı bozuklukları ve çarpıntılar yaşanmayacaktır.

a) Melatonin Hapı Çeşitleri Nasıl Etki Eder? 

Melatonin hapı, genellikle laboratuvarda sentetik olarak üretilmektedir. Bir diyet takviyesi ya da uyku problemlerinin tedavisinde kullanılan bu takviye, çoğunlukla kısa süreli olarak tercih edilmektedir.

Melatonin hapı kullanımı sonrasında, çok etkili sonuçlar alındığında dair kesin ve net bir bilgi paylaşımı bulunmamaktadır. Ancak yapılan araştırmalara göre hap düzenli olarak kullanıldığında, uyku başlangıcı ortalama 6-30 dakika daha erken gerçekleşmektedir. Yine düzenli kullanım bırakıldığında ise, uyku başlangıcının yine aynı saatlere gerilediği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

b) Melatonin Tablet Çeşitleri, Melatonin Fiyat Bilgisi 

Melatonin nedir? Melatonin hapları birbirinden farklı formlarda olduğu için, kullanmak isteyen kişiler kendisine en uygun kullanım çeşidini tercih edebilecektir. Melatonin 3 mg, 5 mg ve 10 mg olmak üzere 3 farklı gramaj halinde formüle edilmiştir.

3 ve 5 mg ’lık haplar dil altı ve yanak kısmına konularak, eritilmekte ve bu şekilde alınmaktadır. Melatonin tablet 10 mg olanıysa, akşam saatlerinde uyumaya yakınken, su aracılığı ile alınmaktadır. Melatonin fiyat içeriği ise, ilacın üretildiği firma ve kullanım formuna göre farklılık göstermektedir.

c) Melatonin Hapı Yan Etkileri Var mı? 

Melatonin hapı yan etkileri var mı? Melatonin hapı kullanım sırasında kişilerde bazı yan etkilerin oluşmasına neden olabilecektir. Bu yan etkiler, kişiye göre farklılık göstereceği için herkesin aynı sorunları yaşadığını söylemek mümkün olmayacaktır. Yan etkilerinin asgari düzeyde olacağı düşünülerek, etkilerin şunlar olabileceği söylenir;

Ağız kuruluğu, Ağızda ülser,Halsizlik,Baş dönmesi,Mide bulantısı,Dermatit,Anksiyete,Göğüs ağrısı,Hazımsızlık, mide problemleri,Duygulardan kaçma hissi,Yüksek tansiyon, İshal,Karın ağrısı,Menopoz,Migren olarak sıralanabilir.

d) Melatonin Nedir? Melatonin Saat Kaçta Alınır? 

Melatonin nedir? Melatonin tabletlerinin çoğunlukla gece uyku saatinden 1-2 saat kadar önce alınması önerilir. 21:00-23:00 aralığında hap yutulduğu takdirde, ortalama 90 dakika içerisinde etkisini göstererek uykunun başlamasını hızlandıracaktır. Sabah ya da öğlen saatlerinde bu hapların alınması, gündüz şekerlemelerinin artmasına ve yine uyku problemlerinin çözümlenemeyerek artmasına neden olabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!