featured

Metan Gazı Nedir | Dünya Dışı Yaşam Olması için Metan Gazı Şartı ve Yeni Yaşam Alanları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Metan gazı su olmasına rağmen bazı gezegenlerde neden yaşam olmadığının kanıtı şeklinde düşünülen bir gazdır. Metan gazının balıkların yaşadığı andan itibaren var olduğu bilinmektedir. Bu nedenle yaşam olan yerde fosillerle beraber var olabildiği düşünülmektedir.

Metan Gazı Nedir? Canlıların Varlığı Açısından Metan Gazı Tanımı

Yaşamın bir araya gelişi ve metan gazı nedir sorusu arasında doğrudan paralellik olduğu düşünülmektedir. İçerisinde birikmiş ölü artığı, diğer bir ifadeyle fosil olan metan gazında karbon oranı ağırlıklıdır. Kimyasal formülü CH4 olan bu gaz, iki mol su bir mol karbondioksit ve bir mol da metan yanması ardından oluşmaktadır.  Bu formülden de görüleceği üzere metan gazının oluşması için yanmış bir metan olması gerekmektedir.  

Yaşam Karbon Bileşiklerinden mi Oluşuyor? Yaşamın Kaynağı Açısından Değerlendirme

Yaşamın karbon bileşiklerinden mi oluştuğu konusu eski dönemlerden bu yana devam eden bir tartışmadır.  İlk canlının ve ilk insanın ortaya çıkışına kadar bilimsel açıklamalar yapılmaya çalışılırken en güçlü veriler bu noktada odaklanmaktadır. Fosiller, canlı ölülerinden biriktiği için ve değişik gezegenlerde yaşam konusunda hemfikir olunamamıştır. Birçok karışık açıklama yapıldığı için bu konuda da karmaşa olması normaldir.

1. Genel Bilimsel Açıklamalar ve Yaşamın Metan Gazı ile Oluşumu

Bilimsel olarak geçmişin izlerine dayalı veriler metan gazı olmayan yerde yaşamın da başlayamayacağını savunmaktadır. CH4 olmayan yerde yeni bir canlı oluşumunun mümkün olmadığı birçok gezegende yapılan denemelere rağmen sonuç vermemiştir. Su olan yerlerde bitkisel formda ürünler oluşsa da sinir sistemi noktasında ayrım olduğu biliniyor.

Sinir sistemi olmayan bitkisel yaşam formu ve basit sinir sistemine sahip kıpırdayan canlılarda değerlendirme yapılabilir. Mikroorganizmalar olduğu anda sinir sistemi olan bir canlı da meydana gelmiş demektir.

2. Dine Dayalı Açıklamalarda Metan Gazı ve Yaşam Kaynağı

Dine dayalı metan gazı nedir sorusuna odaklanarak açıklama yapılamamaktadır. Odak noktası bakımından her dinin amaç edindiği konu değişebilmektedir. En temelde dinin birlik beraberliği savunması ayrı bir konudur. Ancak tarih boyunca yer ve miras kavgalarının din adı altında yapılması, bitmeyen savaşlarla dinin iç içe olması ayrıca ele alınabilir. Özellikle Antik Mısır son dönemlerinde tek tanrıcılık dönemi ardından bu savaşların temelinin atıldığı düşünülüyor. Mısır’ın aydınlık dönemlerinde ise bilimsel gelişmelere daha çok yer verildiği düşünülüyor.

3. Tek Tanrıcılık Yaşam Kaynağı Açısından Bilimsel Gelişmeleri Nasıl Etkiledi?

Tek tanrıcılık, en temelde bütün insanların ve canlıların bir olduğu düşüncesine dayalıdır. Oysa Antik Mısır son dönemi içerisinde bir grup oluşumun birlik beraberliğe karşı geldiği bilinmektedir. Doğu Roma’yı da oluşturan bu grubun, genetik ve ruhsal durum açılarından tamamen sağlıksız olduğu önemli kaynaklarda vurgulanmaktadır.

Başlangıçta tek tanrıcılık dünya genelinde barış ortamı ve bolluk bereketi getirecekken, Bir grup ruh hastası ve doymak bilmeyen id oranı yüksek kişiler tarafından sabote edilmiştir. Toplumdan sürülmek zorunda kalan bu kişiler, yeni oluşumlara yönelik Güney Amerika’da varlıklarını sürdürmüştür. Zaman içerisinde oradaki toplumlar içerisinde de barınamamışlar ve Avrupa’da çatı kurmuşlardır. Kendileri dışındaki dünyayı sürekli yaşamsal açıdan sabote etmek bu topluluklar için Firavun Dönemi “sonlarından” itibaren görülmektedir.

Firavun Dönemi’nin kendi içerisinde bölümleri bulunduğu için tarih ve bilim değerlendirmesinde ayrım yapmak gerekiyor. Mısır’ın büyük bir bölümü Firavun Dönemi olmakla beraber sadece bir kısmı kötülük yapmayı alışkanlık haline getirmiştir. Bu da insanlık tarihinin tümünü derinlemesine etkilemiştir.

Metan gazı nedir açıklamasının 90’lıyıllarda saçma bir tartışma konusu haline gelmesi oldukça düşündürücü bir konudur. Var olan doğru bilimsel açıklamaların gelişigüzel haberlerle sabote amacı taşıması arka planda başka amaçlar olabileceğini akla getiriyor.

Mars’ta Metan Gazı ve Yapay Yaşam Alanları Hakkında | Hangi Gezegenlerde Yaşam Var

Yüzeyinde su olan Marsta yaşam alanı çalışmaları yapay şekilde sürdürülmektedir. Burada gerçekleştirilen temel amaç, eskiden bir sinir sistemi olan canlının ölmesi zeminini hazırlamak ve yeni doğal yaşam formu meydana getirmektir. Son gelişmeler tutarsız açıklamalar şeklinde olsa da olası bir mikroorganizma halinde Mars’ın da Dünya gibi olacağı düşünülüyor. Uzun bir süreç olarak düşünülen bu durum, ilerleyen dönemde turistik seyahatlerden daha fazlasını barındırabilir.

Atmosferdeki Metan Gazı | Metan Gazı Karbon Oranı Yükselince Atmosfer Dışında Nefes Alınabilir mi?

Genetik araştırmaların bir kısmı maymun soyunun atmosfer tabakalarını hiçe saydığını düşündürmektedir.  Karbon miktarının yoğun olduğu maymunlarda, oksijen fazlalığı nedeniyle vücut oksijen olmasa da varlığını sürdürebiliyor.

Tıpkı su altında balıkların süzgeç sistemi gibi atmosfer tabakalarında da diyaframda metan gazı olan canlılar hazırda biriken oksijen nedeniyle nefes alabiliyor. İnsanlarda bu durum şu an için mümkün görünmemektedir. Maymunlarla ilgili deneylerin de yarıda kaldığı bilinmektedir. Henüz bu tür bir riske girilmediği tahmin biliniyor. Önce dünyada yapay bir atmosfer alanı oluşturulduğunda bu denemelerin sonuç vermesi olasıdır.

Satürn’de Merkür’de Yaşam Var mı?

Çeşitli araştırmalar gösteriyor ki dünya dışı yaşam belirtileri görülse de Satürn ve Merkür gezegenlerinde yaşam bulunmamaktadır. Su olan Mars’ta ise bu durumun tersi iddia edilmektedir.

Çöplüklerde Metan Gazı Oluşumu

Çöplüklerde metan gazı oluşumu atılan canlı ölülerine bağlı şekilde görülmektedir. Bekleyen ölü hayvan cesetleri nedeniyle çöplerde bu gaz meydana gelir. Buradan da anlaşılacağı gibi Mars’a formu değişmeden gönderilen bir hayvan cesedi orada bir yeni yaşam zemini kurabilir. Bir dönem canlı maymun gönderme çalışmalarının arka planı bu açıdan kafa karıştırıcı görünmektedir. Yapılan bilimsel çalışmalarda tutarsızlık söz konusudur.  

YouTube video

Metan Gazı Zehirli midir? Metan Gazı Zararları

Metan gazı metan yanması, iki oksijen ve bir karbon nedeniyle zararsızdır. Farklı maddelerle bir araya gelirse tehlikeli olabilir. Yanıcı, aseton gibi kendiliğinden gaz salan sıvılar vs. etkileşime girerek zarar veren bir hal alabilir.

YouTube video

Dünyadaki Varlıkların Sonu Metan Gazı ile Alakalı mı?

Metan gazı nedir sorusu sinir sistemi olan canlıların varlığı ile bağdaştırılırsa akıllara bu maddenin yok olması halinde nasıl etki yapacağını da getirmektedir. Dünyadaki varlıklar, sinir sistemi oluşumundan da öncesine dayanıyor. Değişim süreçlerinde birbirine yeni maddeler eklenerek değişim var olduğu için değişimi sağlayan maddeler kritik etki yapabilir. Hangi ortamda nasıl bir madde değişimi varsa süreç açısından da ele alınmalıdır.

Her madde her dönemde aynı etkiyi yapmayabilir. Maddelerin zaman çizelgesi içerisindeki durumlarını ayrıntılı şekilde ele almak gerekecektir. Metan gazına göre düşünüldüğünde ayrı bir konu olarak bütünsel bir araştırma yapmakta fayda olacaktır. Karmaşık sinir sistemi ile bağ kurulursa, metan gazının yok olması varoluşsal sorunlara yol açabilir.

Tek Bir Metan Gazı Neden Eskiden Beri Tartışma Konusu Olabilir?

Nefes almak, oksijenin vücutta faydalı şekilde varlığını koruması, karbon sayesinde mümkündür. Karbon ve metan gazı birbiriyle etkileşime girer ama zaman döngüsünde içeriği değişmiştir. Eskiden yaşanan kitlesel biyolojik değişikliklerde çevresel etkenler, bitkinin yok edilişi ve atmosfere etki eden diğer maddeler bütünsel olarak incelenebilir.  

Medya kanallarında 90’lı yıllarda Türkiye’de gündeme gelen metan gazı nedir tartışmaları akıllarda epey yer etmiştir. Yaşanan durumun birtakım örgütlerin kendisini kapatma çabalarını da akıllara getirmektedir.

Biyoyakıt nedir ve doğayı kirletmeden yakıt tüketimi hakkında detaylara bakmak pekiştirici olabilir. Metan gazı ölçü aleti de sayfa üzerinden bulunabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!