featured

Miraç Kandili Nedir Niçin Kutlanır ? Miraç Kandili Ne Zaman? Miraç Kandili Anlamı ve Önemi | Miraç Kandili İbadetleri Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Miraç Kandili nedir ? Miraç Kandili anlamı ve önemi nedir? Miraç kandili ibadetleri nelerdir? İşte, 117 şubat 2023 de bu özel kandil gecesini en iyi şekilde ihya etmek isteyenler için Miraç Kandili hakkında bilinmesi gerekenler….

Miraç kandili ibadetleri ve önemi ile Müslümanlar için duaların asla geri çevrilmeyeceği en kutsi zaman dilimlerinden birisidir. Özellikle üç aylar başlangıcı ile gelen ve aslında tevbe etmek isteyenlere büyük bir fırsat olan kandillerden birisi Miraç Gecesi’nde neler yapılır nasıl ibadet edilir? Miraç Kandilinin önemi nedir? Miraç Kandili hangi gündür? İşte tüm detayları ile Miraç Kandili 2023 !

Miraç Kandili Nedir? Miraç Kandili Peygamber Efendimizin Yaşadıkları Hadiseler

Miraç Kandili nedir önemi nedir neler yaşanmıştır konusuna varmadan önce, Peygamber Efendimiz SAV nin irşat ve tebliğ sürecinde yaşadıklarını iyi anlamak gereklidir. Burada en önemli geçiş süreçlerinden biri olan Hüzün yılı artık Efendimiz’in bütün uğraşlarının sonucunda Müslümanlık açıkça varolmaya başlamış ancak mislince baskı artmıştır. Müslümanlara yapılan zulüm ve baskı artık katlanılamayacak derecede yükselmiştir.

Bu baskı Müslümanların ticari ilişkilerine de yansımış sırf Müslüman oldukları için hayattan tecrit aşamasına getirilmişlerdir. Bütün bunlar yetmiyor gibi Peygamber Efendimiz Hz. Muhammet Mustafa SAV. çok sevdiği eşi sırdaşı, yoldaşı ve en büyük destekçisi eşi HZ. Hatice’yi ve amcasını kaybetmişti.

Tüm bu zorluklar içerisinde bu iki büyük acının yüreğinde açtığı derin yaraya rağmen peygamberlik vazifesinden asla ödün vermemiş ve tüm baskılara karşılık ayakta durmuştur. Tam bir sabır timsali olan Efendimiz SAV. için Miraç Hadisesi başlı başına bir mucizeler bütünü ve Allah’ın en sevgili kulu olduğunun da bir kanıtıdır.

Peki Miraç Kandili nedir ne anlama gelir? Miraç kelime manası itibari ile yükselmek demektir. Miraç Gecesi için Hz.Muhammed SAV. ‘in yaşadığı hadiseler sırası ile şu şekilde ifade edilmektedir.

Bir gece Hz. Muhammed, Kabe-i Muazzama’da Hatim Mevkiinde uyuyordu ve Cebrail AS. Geldi onun göğsünü açarak kalbini zemzem suyu ile yıkadı. Kalbini iman ve hikmetlerle doldurup yerine geri bıraktı. Sonra Burak ismindeki beyaz bir binek ( çoğu kaynaklar beyaz at ya da kısrak şeklinde tasvir etmişlerdir) gelip Hz. Muhammedi 1 ay mesafesindeki Mescid-i Aksa’ya O’ nu götürdü.

Mescid-i Aksa’da tüm büyük peygamberlerin önünde durup hepsine imamlık etti ve namaz kıldırdı. Bu durum Tüm peygamberlerden üstün olduğu ve Son Peygamber olduğunun da kanıtları arasında sayılmaktadır. Bu namaz sonrasında yüce bir güç ile çalışan manevi bir yol ile 7 kat semalara yükseltildi. Tabi Miraç hadisesi için özellikle olayın bu kısmı tam iman etmeyenler için gerçek bir iman vesilesi olacak başlı başına bir olaydır.

7 gök semadaki yolculuğunun her katında bir büyük peygamber kendisini karşılamış ve selamlamıştır. Her gök semada ayrı bir olaya şahit olmuştur.

kat semada: Hz. Ademkat’ta Hz. İsa ve Hz. Yahya ilekat’ta Hz. Yusuf,kat’ta Hz. İdris,kat’ta Hz. Harun,kat’ta Hz. Musakat’ta Hz. İbrahim ile görüştü.

7 kat semada bütün mahlukat alemini gezdi ve ahiret hayatını gördü. Cebrail Aleyhisselam ile bütün semaları dolaştırdıktan sonra artık varlık aleminin son noktası olan Sidretül Müntehaya geldiler. Burada 4 kutsal nehir ve her gün 70 bin meleğin ziyaret ettiği Beyt-i Mamur O’na gösterildi. Sonrasında Efendimiz’e 3 içecek sunuldu ve o sütü tercih etti. Sidretül Münteha’da Cebrail As. Buradan bir adım daha öte geçemeyeceğini geçerse yanacağını söyledi ve Efendimiz SAV. yoluna tek devam etti.

Cennet’ül Me’va’ya temaşa eden Efendimiz, Refref ile Arş-ı Ala’ya yükseldi. Kab-ı Kavseyn’e geldi. Kab-ı Kavseyn; imkan alanının sonu vücup dairesi başlangıç noktası olarak tanımlanmaktadır. Burada Huzur-u Kibraya noktasında ok yayının iki ucu mesafesinden daha az bir mesafede yaklaştı. Cemalullah ile perdesiz ve aracısız konuşabilme şerefine nail oldu.

Miraç Kandili Nedir

Bu büyük buluşma sonrasında Hz. Muhammed SAV. tekrar Refref ile Sidre-i Münteha’ya geldi. Cebrail Hira Mağarası’nda ilk göründüğü surette Hz. Muhammed i karşıladı ve bir göz açıp kapama mesafesinde evine döndü.

Miraç Kandili Fazileti | Miraç Kandili Anlamı ve Miraç Kandili’ nin Önemi

Miraç Kandili nedir ? Miraç; önemi ve Müslümanlar için kıymeti olarak çok ayrı bir yere sahiptir. Bu gecede müjdelenen olaylar ve Hz. Muhammed ile Müslümanlara sunulan cennet anahtarlarına giden yollar söylenmiştir.

Miraç Kandili yaşanan hadise sonucunda Hz. Muhammed SAV. aracılığı ile;

Bakara Suresi son ayetleri indirilmiştir. Beş vakit namaz farz olmuştur. Şirke düşmeyenler kulların affolunacağına dair büyük müjde verilmiştir.

Miraç Kandili Ayın Kaçında? Miraç Kandili Ne Zaman? Miraç Kandili Hangi Gün?

Miraç Kandili 2023 yılında 17 şubat 2023 cuma gecesi ihya edilecektir. 17 şubat 2023 de cuma gecesi Korona tedbirleri sebebi ile camilerde ya da diğer mekanlarda toplu kutlama yapılamayacak ancak her Müslüman bu özel geceyi evinde en güzel şekilde karşılayacaktır.

Miraç Kandili İbadetleri Nelerdir? Miraç Kandili Okunacak Dualar | Miraç Kandili Zikirleri

Namazın farz kılındığı bir gece en güzel yapılacak ibadet bol bol namaz kılmaktır. Bu önemli gecede özellikle çağın gerekleri olan teknoloji ile araya biraz mesafe koyarak muhasebe yapmak, sevap işlemeye yönelik kararlar alıp hayatları daha güzelleştirmek adına düşünmek doğru olacaktır. Bununla beraber 99 esma ile edilecek duaların, salavatlar eşliğinde af dilemenin sınırsız olduğu bir gecedir.

Miraç Kandili Namazı Nasıl Kılınır? Miraç Kandili Kaç Rekat Namaz Kılınır?

Miraç kandili namazı kılmak ve sonrasında duaları sunmak bu gece için çok önemlidir. Bol bol nafile ve hacet namazı kılmak gereklidir. Miraç gecesi namazı; toplam 12 rekat olup her iki rekatta bir selam vererek kılınan nafile bir namazdır.

Miraç Kandili Oruç Tutulur mu? Miraç Kandili Oruç Tutmanın Sevabı

Miraç Kandili nedir? Miraç Kandili, Recep Ayı’nın son kandili 3 aylar içerisindeki 2. Önemli gecedir. Üç aylar içerisinde oruç tutmak çok büyük sevap ve faziletlere sahiptir. Ancak bununla beraber bir de kandillerin olması bu mübarek gecelerde edilen duaların oruçla taçlandırılması demektir. Üç aylar orucu tutanlar Miraç Gecesine oruçlu bir günden karşılama yapabilir. Ancak sürekli üç aylar orucu tutmayanlar için oruç tutularak sevap alınacak en özel günlerden birisi de Miraç Kandili’ni karşılayan gündür.

Miraç Kandili ve Ettehiyyatü

Ettehiyyatü Duası, Miraç Kandili gecesi HZ. Muhammed gök semada Arş-ı ala’ya doğru ilerlerken Allah CC ile selamlaşmasıdır. En güzel salat ve selam sözcüklerinin bir bütünü olan duadır.

Miraç Kandili Sohbeti Diyanet

YouTube video

Miraç Kandili 2023 yılında koronavirüs önlemleri sebebi ile camilerde kutlanamamaktadır. Bu özel gecede evinde ailesi ile Miraç Kandili özel program izlemek isteyenler için Diyanet Miraç Kandili sohbeti..

Miraç Kandili Ayet ve Hadisler

Miraç Kandili nedir konusunu daha iyi anlamak için özellikle Kur’an ayetlerindeki yeri merak edilmektedir. Miraç Hadisesi, Necm Suresi 13 ve 18. Ayetler arasında izah edilmektedir.

Necm Suresi

1 – İnmekte olan yıldıza andolsun ki,2 – Arkadaşınız (Muhammed) sapmadı, azmadı.3 – O, hevâdan (arzularına göre) konuşmaz.4 – O(nun konuşması kendisine ) vahyedilenden başkası değildir.5 – Onu, müthiş kuvvetleri olan biri öğretti6 – (Ki o) akıl ve görüşünde kuvvetli (bir melek)dir. Hemen (gerçek meleklik şekliyle) doğruldu.7 – O, en yüksek ufukta idi.8 – Sonra (Cebrail ona) yaklaştı ve (aşağıya doğru) sarktı.9 – Onunla arasındaki mesafe, iki yay kadar, yahut daha az kaldı.10 – (Allah), kuluna verdiği vahyi verdi.11 – Onun gördüğünü kalb(i) yalanlamadı.12 – Onun gördükleri hakkında şimdi kendisi ile tartışacak mısınız.13 – Andolsun onu bir kez daha görmüştü.14 – Sidretü’l- Müntehâ’nın yanında.15 – Ki Cennetü’l- Me’vâ onun yanındadır.16 – Sidre’yi kaplayan kaplıyordu.17 – (Peygamberin) gözü şaşmadı ve sınırı aşmadı.18 – Andolsun ki o, Rabbinin âyetlerinden en büyüğünü gördü.

İsra Suresi

İsra Suresi 1. Ayette’de detaylı şekilde Miraç Hadisesi’ne yer verilmiştir.

“Bir gece, kendisine bazı delillerimizi gösterelim diye kulu Muhammedi, Mescid-i Haramdan, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksaya götüren O zatın şanı ne yücedir! Bütün eksikliklerden uzaktır O! Gerçekten, herseyi işiten, her şeyi gören O’dur.”

Bu iki sure ve ayetler “Miraç Kandili Kuranda Geçiyor mu?” Sorusunu soranlar için de yeterli açıklamaya sahiptir.

Miraç Kandili Nedir ? Nihat Hatipoğlu Miraç Kandili 2022

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Nihat Hatipoğlu takipçileri en güzel kandil kutlaması için ekran başına geçecektir. İşte 2022 Miraç Kandili görüntüleri ve Nihat Hatipoğlu’nun yorumu ile Miraç Hadisesi…

Miraç Kandili Nedir ? En Güzel Miraç Kandili Mesajları Resimli

Sevdiklerinize en içten dileklerinizi ve dualarını çok güzel görsel metinlerle sunabilirsiniz. Bu özel gecede herkesin dualarının kabul olması dileği ile…

Miraç Kandili Nedir ? En Güzel Miraç Kandili İlahileri

YouTube video

Miraç Gecesi için özellikle Dursun Ali Erzincanlı’ya ait bir çok eser vardır. En güzel methiyelerle hazırlanan kandil ilahileri…. Miraç Kandili Şiir Dursun Ali Erzincanlı yorumu…

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!