featured

Miyop Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Günümüzde çok fazla göz problemi bulunmaktadır. Miyop bu problemlerin başında gelmektedir. Miyop ya da miyopinin, uzak mesafedeki cisimlerin net olarak görülememesi, odak sorunu yaşama durumudur.

Miyopiye sahip kişiler yakın mesafelerdeki cisimleri rahat görebilirken, astigmatta yakındaki cisimleri de bulanık görülür. Her iki göz hastalığı da ışığın göze çarparken oluşan kırılma sorunundan kaynaklanır. Dereceleri düşük olan miyop ve astigmat fark etmek güç olabilir. Bu yüzden gözün farklı bölümleri ve davranışını incelenmesi için bir göz doktoru tarafından düzenli göz taraması ve muayenesi yapılmalıdır.

Miyopun diğer göz hastalıklarından daha fazla görüldüğü bir gerçektir. Her iki rahatsızlık da çok yaygın olarak görülebilmektedir. Miyop, gözün kornea veya iç tabakasında bulunan anomalilere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Miyop, çoğunlukla genetik faktörlere bağlı olduğu gibi daha sonradan telefon, tablet ekranı gibi göz yorabilen cihazların çok fazla kullanımına bağlı da oluşabilir.

Miyop Belirtileri Nelerdir?

Miyop hastalığının belirtileri aslında çocukluk ya da yetişkinlik dönemlerinde farklılıklar göstermektedir. Çocukluk döneminde görülen belirtiler genellikle şunlardır:

Gözde şaşılıkTelevizyon seyrederken veya sınıfta ders esnasında yakından izleme isteğiUzak mesafelerdeki nesnelerden habersiz olmakOkulda tahtadaki yazılanları okuyamamak ya da okumakta güçlük çekmeFazla göz kırpmaGözü sıklıkla ovalama

Yetişkinlerde miyop belirtileri ise genellikle şunlardır:

Uzağı bulanık görmeDaha net görebilmek için gözleri kısmaGöz yorgunluğu ve baş ağrılarıAraç kullanırken genellikle geceleri görme zorluğu

Miyoplar Nasıl Görürler?

Miyop olan kişiler uzağı görmede problem yaşarlar. Uzağı görmede yetersiz olan ya da tedavi görmemiş çocukların diğer göz problemleri ile karşılaşmaları mümkün olabilir. Uzun göz küresindeki dokular gerilir ve incelerek bazı göz hastalıklarına zemin hazırlamaktadır. Bu hastalıklar genelde şunlardır: 

ŞaşılıkGöz tembelliğiGlokomKataraktRetina dekolmanı

Miyop Tedavisi Nasıl Yapılır?

Miyop tedavisinde birçok yöntemi bulunmaktadır. Bu  tedavide kullanılan yöntemler genelde şu şekildedir:

Hastanın gözleri uzaktaki nesnelere odaklanabilmesi için gözlük veya kontak lens kullanabilirler.Uygun hastalar için lazer göz ameliyatı uygulanabilmektedirUygun hastalarda yapay olarak elde edilen akıllı lensler doğru şekilde odaklanma elde edebilmek için kalıcı olarak yerleştirilebilir.

Miyop hastalığının tedavisinde gözlük ya da lens kullanmak daha iyi bir görme sağlıyor. Eğer hasta 19-20 yaşlarından sonra göz numaralarındaki artış durmuşsa ve göz yapısı da uygunsa lazer ameliyatları sayesinde gözlük ya da lens takmadan bir hayat mümkün olabiliyor. Fakat yüksek miyop sorununun ortaya çıkardığı bazı durumlar var ki ne gözlük ne lens kullanımı ne de lazer ameliyatları bu riskleri ortadan kaldırmıyor.

YouTube video

Çocukların miyop gibi göz hastalıklarından korumak için bazı önlemler alabilirsiniz. Çocukların göz sağlığını koruyabilmek için yakına odaklanmalarını olabildiğince azaltmak gerekir. Bilgisayar ve telefonla gibi ekranlı araçlarda uzun süre vakit geçiren çocuklar, ara sıra uzaklara bakarak göz egzersizleri yaptırmakta fayda vardır. Çocuklara ara sıra göz kırptırmak, göz sıvısını arttırmak için çocuklara bolca sıvı tükettirmek de tavsiye ediliyor.  

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!