featured

Mona Lisa Tablosu ve Gizemleri | Dünyanın En Popüler Kadını Kimdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mona Lisa tablosu ve gizemleri neler biliyor musunuz? Ahşap panel üzerine yağlı boya ile 1503 ile 1506 yılları arasında yapılan, 77 x 53 cm ebatlarında bir tablo, yapıldığı günden bugüne dünya resim sanatı için paha biçilemez bir değere sahip bulunuyor. Bu tablo o kadar ünlü ki, her yıl dokuz milyonu aşkın kişi tarafından ziyaret ediliyor. Hakkında yazılan romanlar, çekilen filmler, diziler ve eserler ile bu tablo modern dünyanın en popüler sanat eseri olma ünvanına da sahip bulunuyor. 

Hangi tabloyu mu anlatıyoruz? Dahi sanatçı Leonardo da Vinci adlı ressamın başyapıtı olan ve dünyanın en ünlü tablosu olarak kabul edilen “Mona Lisa” dan bahsediyoruz. Evet, her yıl dokuz milyondan fazla insanın kendisini görmek için yarıştığı ve bu yönüyle de istatiksel olarak dünyanın en popüler kadını Paris Louvre Müzesinde bulunan Mona Lisa’dır. İşte, bu yazımızda Mona Lisa kimdir ve Mona Lisa tablosu hakkındaki tüm detayları sizlere aktaracağız.

Mona Lisa Tablosu

Mona Lisa tablosu neden bu kadar önemli? Çok sayıda sanat tarihçisine göre, değeri 1 milyar doların üzerinde olan Mona Lisa tablosu , Rönesans döneminin de en kıymetli eseri olarak görülüyor. Mona Lisa olarak bildiğimiz bu tabloya Fransızlar “La Joconde” adını verirken, İtalyanlar ise bu tabloyu “La Gioconda” adı ile tanıyor. 

YouTube video

Mona Lisa tablosu, sanat çevreleri tarafından portre sanatının gelmiş geçmiş en güzel örneği olarak kabul ediliyor. Üzerinde imza ve tarih bulunmayan bu tablo bilim ve sanatın dehası olan Leonardo da Vinci eserleri içerisinde bir başyapıt olarak nitelendiriliyor. Leonardo da Vinci hayatı ve eserleri için buradan bilgi alabilirsiniz.

Mona Lisa Tablosunda Kim Resmedilmiştir?

Mona Lisa tablosunun özelliği nedir? Ressam Giorgia Vasari tarafından yazılan 1550’li yıllarda yayınlanan Leonardo Biyografisine göre, Mona Lisa tablosu içerisinde yer alan kadın, Floransalı ipek tüccarı Francesco del Giocondo’nun eşi Lisa Gherardini’dir. Bu görüş genel olarak kabul görmekte ise de tablodaki kadının kimliği hakkında birçok farklı varsayımda vardır. 

Bu kapsamda Mona Lisa tablosu içerisinde yer alan kadının Francavilla’nın Düşesi olan Costanza d’Avalos olduğu veya Milano Düşesi Isabella olduğu ya da Milano Dükü Ludovico Sforza’ nın metresi olan Cecilia Gallerani olduğu da iddia edilmiştir. Hatta bir erkek olan ve Salai olarak bilinen Gian Giacomo Caprotti’nin bu resimde kadın yüzü altında resmedildiği de ileri sürülmüştür. İşte, Mona Lisa’nın sırrı budur.

Mona Lisa Tablosu Nerede Bulunmaktadır? 

Leonardo da Vinci’nin uzun yıllar üzerinde çalıştığı hatta tablo tamamlandıktan sonra dahi, Mona Lisa’nın elleri üzerinde 20 yıl daha çalışmaya devam ettiği ileri sürülen bu eşsiz tablo, Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan ünlü Louvre Müzesinde, sıcaklığı devamlı kontrol edilen, kurşun geçirmez, korumalı ve yansıma yapmayan bir camın arkasında sergilenmektedir. Her yıl milyonlarca kişi bir anlığına da olsa bu Mona Lisa tablosu yakından, canlı gözlerle görebilmek için adeta birbirleriyle yarışmaktadır. Mona Lisa neden ünlü sorusunun cevabı ise tablonun gizemlerinde saklıdır.

Mona Lisa Tablosu Gizemleri

Mona Lisa tablosu hakkında, İlk bakıldığında fark edilebilen detaylardan biri Mona Lisa’nın kaşlarının ve kirpiklerinin bulunmamasıdır. Baskın olan görüşe göre, Mona Lisa resmedildiğinde kaşları ve kirpikleri vardı ancak tablo üzerinde yapılan restorasyon ve temizlikler sonucunda kaşlar ve kirpikler silinmiştir.

Mona Lisa tablosu hikayesi tebessümü ise bir başka tartışma konusu yaratmıştır. Çünkü tabloya dikkatli bir şekilde bakıldığında Mona Lisa’nın mutlu mu yoksa hüzünlü mü olduğu, gülümsüyor mu yoksa kırgın mı ya da ifadesiz mi olduğu bugünde gizemini korumaktadır.

Genellikle belli belirsiz ince bir tebessüme sahip olduğu kabul edilen Mona Lisa’nın gözleri de oldukça gizemlidir. İtalya Ulusal Kültür Mirası Komitesi tarafından mikroskop kullanılarak ve yüksek çözünürlüklü fotoğraflar yardımıyla yapılan çalışmalar neticesinde Mona Lisa tablosu gözlerinde bazı sayılar ve harfler olduğu ileri sürülmüştür. Komiteye göre, sağ gözde “L” ve “V” harfleri bulunmaktadır ve bu harflerin Leonardo Da Vinci’nin isminin baş harfleri olduğu tahmin edilmektedir. Sol gözde ise “C” ve “E”  ya da “B” harfi yer almaktadır. Resmin arka planında bulunan köprüde ise “72” sayısı vardır. Bu harfler ve sayı için çeşitli teoriler ortaya konulsa da bu harf ve sayıların neden resimde bulunduğu hala merak konusudur.

Mona Lisa ve Altın Oran

Mona Lisa tablosu altın oran değeri ile de dikkat çekmektedir. Altın Oran, ünlü Fibonacci sayı dizisi ile ulaşılabilen bir değerdir. Altın orana uyumlu olan nesneler ve canlılar daha estetik bir görünüme sahiptir. Antik mimari eserlerden, ünlü heykellere, çok bilinen tablolardan, modern mimari yapılara kadar birçok ünlü sanatçı ve mimarda bu oranı kullanmıştır. Birçok doğal görünümde de bu oran vardır.

Fibonacci dizisi ve dolayısıyla altın oranın doğadaki örneklerine baktığımızda da; ayçiçeğinin merkezinden dışarıya doğru, sağdan sola ya da soldan sağa doğru taneler sayıldığı zaman bulunacak sayılar, Fibonacci sayı dizisinin ardışık terimlerini verir. Aynı dizilim papatya çiçeğinde de mevcuttur. Yine deniz kabuğu, salyangoz kabuğu, midye kabuğu, çam kozalağı, eğrelti otu gibi sarmal yapıların ve bitkilerin yaprak dizilişlerinde de daima Fibonacci sayı dizisinin ardışık sayılarını ve dolayısıyla altın oranı görebiliriz.

Büyük dahi Leonardo da Vinci de, altın oranı eserlerinde en çok kullanan isimlerin başında gelir. Mona Lisa tablosu, insan yüzünde ve parmaklarında, ‘Son Yemek’ tablosunda ise masa, duvar ve pencere çizimlerinde altın oranı kullanmıştır. ‘Vitruvius Adamı’ eskizinde, insan vücudunda da altın orana yer vermiştir. Bu anlamda Mona Lisa tablosu da altın oranda yapılmış ilk tablodur. Sfumato tekniği kullanılarak yapılan Mona Lisa tablosu renk alanları ile ton farklılıkları arasındaki geçişlerde son derece yumuşak ve ince bir şekilde yapılmıştır ve bu geçişler farkedilmeyecek derecede mükemmeldir.

Mona Lisa’nın Çalınması

Mona Lisa tablosu, Paris’te ki Louvre Müzesinden 1911 yılında çalınmıştır. Bu hırsızlık sonrası ünlü ressam Pablo Picasso dahi sorgulanmıştır. Daha sonra tablonun Louvre Müzesi’nin eski çalışanı Vincenzo Peruggia tarafından çalındığı anlaşılmış ve İtalya Floransa da bir sanat galerisine satılacağı esnada, galeri sahibinin haber vermesi üzerine bulunarak, 1913 yılında Louvre Müzesi’ne geri getirilmiştir.

Mona Lisa tablosu, tablodaki kadının yüzünün kime ait olduğuna dair gizemi, yüz ifadesinde bulunan belirsizlik, kompozisyonundaki mükemmellik ve dahi ressamı Leonardo da Vinci ile sanat tarihinin en bilinen ve popüler eseri olmayı sürdürmekte ve her yıl Louvre Müzesine milyonlarca ziyaretçiyi çekmektedir. İnci küpeli kızın hikayesi, yazımızı okumak için tıklayınız. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!