featured

Monopoly Nasıl Oynanır ? Monopoly Kuralları Nelerdir ? Monopoly Oyna – Evde Yapılabilecek Şeyler 6

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Monopoly oyunu Korona salgını dolayısıyla evlerinde kalmak zorunda olan kalabalık ailelerin vakit geçirmek için vazgeçilmez aktivitelerinden birisidir. Haliyle monopoly nasıl oynanır ? Sorusu bu günlerde fazlaca sorulmaya başlanmıştır.

Monopoly oyna aktivitesi için en düşük 2 en fazla 8 kişiye ihtiyaç vardır. Monopoly aşağı yukarı 100 yıllık bir geçmişe sahip dünyanın en çok bilinen ve en çok oynanan masa oyunlarından birisidir.

Gayrimenkul alım-satımı üzerine kurulu olan bu oyunun Türkçe “tekel” anlamına gelmektedir. Oyunun genel amacı oyun içerisindeki bütün arsaları alıp, arsaların üzerine ev veya oteller inşa ederek diğer oyuncuları iflas ettirmektir.

Tarihin en çok tercih edilen ticaret oyunu olan Monopoly dönem dönem farklı sürümleri ile devamlı olarak çağı takip etmiştir. Pokemon, Star Wars gibi serilerle her zaman popülerliğini koruyan bir oyun olmuştur. Bugüne kadar 114 ülkeye özel sürümü ile tarihin en çok satan oyunlarından birisidir.

Monopoly Oyunu Tarihçesi

Monopoly 1903 Lizzie Maggie tarafından tasarlanmıştır. Tasarlanmasında ki asıl amaç, insanların maddi durumları yetersiz olmuş olsa dahi ekonomik faaliyetler hakkında fikir sahibi olmalarını sağlayabilmektir. Bu amaçla ilk tasarlanan Monopoly oyunu bugünkünden farklı olarak 2 farklı aşamadan oluşmaktaydı.

İlk oyunda oyuncular hep beraber zengin olmaya çalışmaktadır. Oyunun ikinci kısmında ise oyuncular birbirine rakip olarak birbirlerini iflas ettirmeye çalışmaktadırlar. Bu sayede insanlar farklı ekonomik görüşleri tanıyabilme imkânı sağlanmıştır. Daha sonra oyun 1933 yılında oyun tasarımcısı ve tüccar Charles Darrow tarafından günümüzdeki haline getirilerek ilk defa 1935 yılında piyasaya sürülmüştür.

Piyasaya çıkmasının ardından kısa süre içerisinde kendisine ait bir şöhret yakalayan oyun dönem dönem farklı çatılar altında satışa devam ederek günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Oyunun ilk tedarikçisi Parker Kardeşler bir haftada 35.000 oyun satmaktaydı. Monopoly zamanla Hasbro, Waddingstons ve Winnings Moves gibi farklı firmaların tedarikinde piyasaya sürülmüştür.

Monopoly Hakkında İlginç Bilgiler

Monopoly oyunu, piyasaya sürüldüğü günden bu yana farklı pek çok versiyona sahip bir oyundur. Bunların en ilginçlerinden birisi, tamamı 18 karat altından üretilen ve şuan Amerika Ulusal Tarih Müzesinde yer alan Monopoly’dir. 1988 yılında kuyumcu Sdney Mobell tarafından tasarlanan oyunun değeri 2milyon dolardır ve en pahalı Monopoly olarak bilinir.

Bunun dışında hayvan severler için üretilmiş kedili Monopoly mevcuttur. Bu oyunda para yerine kuru mama, yaş mama gibi ödüller bulunmaktadır.

1983 yılında eşcinseller için sınırlı sayıda üretilmiş gay Monopoly vardır. Bu oyunda ev veya otel yerine bar ve hamam yapılmaktadır. Oyunda satın alınan arsalara ev veya arsa yerine bar ve hamam yapılabilmektedir. Gelen tepkiler üzerine oyunun üretimine kısa sürede son verilmiştir.

Amerikan Uzay Kurumu N.A.S.A’nın 40.yılı anısına üretilen uzay sürümü Monopoly oyunu, uzayda farklı gezegenlere hangar ve ya uzay üssü kurma imkânı sağlamaktadır.

Oyunun ilk yılından itibaren değişmeyen piyon serileri 2013 yılında açılan Facebook oylaması ile ilk değişikliğini yapmıştır. Bu oylama sonucunda ütü piyon listesinden çıkartılarak yerine kedi getirilmiştir.

Monopoly Oyunu Kuralları ve Oynanışı

Eğlenceli monopoly nasıl oynanır ? şimdi bunu inceleyeceğiz. Her oyunda olduğu gibi bu oyunda da monopoly kuralları vardır. Her monopoly çeşidinin kuralları benzerlik gösterse de birbirinden farklıdır. Örneğin, Monopoly İstanbul kuralları ile Monopoly Türkiye emlak ticaret oyunu kuralları arasında farklılık vardır.

Monopoly en az 2 en çok 8 kişi ile oynanabilen bir oyundur. Oyunun ortalama süresi 1 saat ile 4 saat arasında değişmektedir. Oyuna başlamadan önce her oyuncuya sermaye olarak 1.5 milyon Monopoly Doları verilir. Her oyuncu kedi, köpek, şapka, el arabası, ayakkabı, gemi, araba ve terzi parmaklığı şeklinde tasarlanmış piyonlardan bir tanesini seçer. Sonrasında en büyük zarı atan oyunu başlatır.

Herkes sıra ile iki adet zarı iyice sallayarak atar ve zarların sayısının toplamı adedince saat yönünde piyonunu ilerletir. Zarların ikisini de aynı denk getiren kişi ilerledikten sonra bir defa daha zar atma hakkına sahip olur fakat 3 defa üst üste çift zar atan kişi kodese gider.

Zarların toplamı sayısınca ilerledikten sonra durulan arsa sahipsiz ise o arsa üzerinde yazılan bedel karşılığında kasadan satın alınabilir. Arsa satın alınmaz ise kasa arsayı açık arttırma ile satma hakkına sahiptir. İlerledikten sonra gelinen arsanın sahibi varsa gelen kişi arsa sahibine bedel ödemektedir. Bu bedel normal arsa, ev veya otel şeklinde değişmektedir.

Monopoly oyuncuları sahibi oldukları arsalardan seri yapmaları durumunda yani aynı renge sahip bütün arsaları toplamaları durumunda arsalar üzerine önce ev, sonrasında ise otel koyup buraya gelen oyunculardan alacakları kira bedellerini katlarlar.

Monopoly oyunu üzerinde ilerlerken başlangıç noktasından her geçişte 200 Monopoly Doları alınır. Her oyunda monopoly para adetleri 100 banknottur. Şans veya Kamu Fonu kutucuklarına her gelindiğinde en üst karttan bir adet çekilir ve burada yazan talimat uygulanır. Sonrasında ise destenin en altına geri konulur.

Lüks vergisi ve Gelir vergisi alanlarına her gelindiğinde buranın üzerinde yazan rakam kasaya vergi olarak ödenir. Tüm oyunlarda ücretsiz otopark ve ziyaretçi kutularına gelen kişi hiçbir hamle yapmadan sonraki tura kadar bekler.

Monopoly oyunu üzerinde yer alan kutucuklardan “kodese gir” kutucuğuna gelinmesi durumunda saat yönünde kodese ilerlenir. Buraya ilerlerken başlangıç noktasından geçilse bile geçiş parası alınmaz fakat kodeste iken kira alınabilir, açık arttırmalara dâhil olma hakkı bulunmaktadır.

Kodesten çıkmak için 3 farklı alternatif bulunmaktadır. İlki bankaya 50 Monopoly Doları ödemek, ikincisi kodesten çıkış kartı kullanmak, üçüncü olarak da sıra geldiğinde zarları aynı denk getirip ücretsiz olarak kodesten çıkmaktır.

Monopoly Türkiye kaç parayla başlanır sorusuna değinecek olursak, her oyun için (elektronik olmayan) 1500 monopoly parası ile oyuna başlanır. Elektronik olan, Monopoly elektronik bankacılık kuralları ise kutunun içinden çıkan kılavuz ile öğrenilebilir.   Monopoly Türkiye para adetleri yine 100 adettir.

Monopoly oyununun temel mantığı emlak alışverişi üzerine dayalı olduğu için aynı renk arsaları toplayıp ev ve otel inşa etmek oyunun kilit noktalarındandır. Bunu gerçekleştirebilmek için diğer oyuncular ile arsa takası yapılabilir. Oyun hakkında başka bir merak edilen de Monopoly Türkiye şehirleri para dağıtımı konusudur. Şehirler kısmında yazan fiyatlar para dağıtımını oluşturur.

Paranın kalmaması durumunda arsa üzerindeki ev ve oteller kasaya satılabilir, arsa açık arttırma ile diğer oyunculara satışı sağlanabilir. Diğer oyuncuların arsayı almaması durumunda arsa yarı fiyatı üzerinden kasaya satılabilir. Buna rağmen paranın kalmaması durumunda iflas edilir ve oyundan çıkılır.

Eğer hala monopoly oyunu hakkında aklınızda soru işareti varsa, elinizde ki oyun farklı bir monopoly türü ise, monopoly emlak ticareti oyunu kullanma kılavuzu merak ediyorsanız, kutunun içinden çıkan kılavuza göz atabilirsiniz.

Kılavuzlarda bulunan daha fazla bilgi ile rahatlıkla oyunu çözebilirsiniz. İsterseniz internet üzerinden video anlatımlı oyunda izleyerek öğrenebilirsiniz

Monopoly oyunlarının minikler oynasın diye monopol junior versiyonları da bulunmakta. Bunlardan biri de junior elektronik bankacılık. Monopoly yaratıcıları küçükleri de unutmamış. Küçükler için olan bu oyunlar normal oyunların çocukların yaşına göre ayarlanmış hali.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!