featured

Munchausen Sendromu Nedir? İşte Merak Edilen Tüm Yönleriyle Munchausen Sendromu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Munchausen Sendromu nedir? İnsanlar, değişik psikolojik nedenler ve bozukluklar ile bazen farklı sendromların etkisi altında kalabiliyor. Ünlü Stockholm Sendromu ya da İmpostor Sendromu gibi çok bilinen sendromlar kadar ünlü diğer bir sendromda “Munchausen Sendromu” olarak dikkat çekiyor. Peki, Munchausen Sendromu nedir? Munchausen sendromu yapay bozukluk mu? Munchausen Sendromu belirtileri neler?

Munchausen Sendromu Nedir?

Munchausen Sendromu nedir? Yalanların Baronu olarak tanınan “Hieronymus Carl Friedrich Freiherr von Münchhausen (1720 – 1797)” Alman bir asilzadedir ve anlattığı gerçek dışı hikayeleri ile ünlüdür.  

Von Münchausen, Rus ordusuna katılmış ve Osmanlı İmparatorluğuna karşı seferlere katılmıştır. Bu seferlerden sonra anlattığı gerçeklikten uzak kahramanlık öyküleri ile tanınan bu ismin hikaye anlatıcılığı, daha sonra ünlü Alman yazar Rudolf Erich Raspe tarafından abartılmış ve “Baron Munchausen” adı verilen ve tamamen kurgusal olan edebi bir karaktere dönüşmüştür.

Munchausen Sendromu nedir? Bu sendrom ise, ilk olarak 1951 yılında İngiliz doktor Richard Alan John Asher tarafından tanımlanmıştır. Asher, kendi sağlık durumları ve hastalıkları hakkında yalan söyleyen üç vakasını içeren bir makale yayınlayarak bu sendromu ortaya koymuş ve bu sendroma “Yalanların Baronu” olarak isimlendirilen Von Münchausen anısına Munchausen Sendromu adını vermiştir.

Munchausen Sendromu Türkiye üzerinde de görülen, bir kişinin bulunduğu çevreden ve sağlık görevlilerinden ilgi ve alaka görebilmek adına kendisini sürekli hasta etmesi, bunun için uğraşması ya da hastalıklar ve semptomlar uydurması durumudur.

Richard Asher ve arkadaşları tarafından, 1951 yılında gerçekte var olmayan hastalık semptomları anlatan ve bu şekilde farklı sağlık kurumlarına başvuran insanların durumunu belirtmek için kullanılan Munchausen Sendromunda, kişiler acil servis bölümlerine sıklıkla bazı klinik semptomlar ile desteklenen uydurma bir öykü ile başvururlar. Bu şekilde başvuran kişiler sonuç almaksızın hastaneden ayrılırlar ve yine aynı şikayetler ile tekrar tekrar farklı hastanelere müracaat ederler.

Munchausen Sendromunun Temel Özellikleri Nelerdir? Munchausen Sendromu Belirtileri

Munchausen Sendromu nedir? Yapılan çalışmalar ile Munchausen sendromunu ortaya koyan, üç temel özellik tanımlanmıştır. Buna göre;

Yapmacık ve tekrarlayan bir hastalık öyküsü (simüle edilmiş hastalık),Seyahat etme ya da gezme (Peregrinasyon),Abartılı şekilde anlatılan hikayeler ile karakterize ve patolojik bir yalan söyleme bu sendromun en belirgin özellikleridir.

Munchausen Sendromu nedir? Bu sendroma tutulan kişiler seçtikleri hastalığa ait semptomları taklit edebilmek adına farklı yöntemlere başvurabilirler. Kısaca Munchausen Sendromu belirtileri hastaya göre farklılık gösterebilir.

Munchausen By Proxy Sendromu Ne Demek?

Munchausen Sendromu nedir konusu söz konusu olduğunda başka bir türü olduğundan da bahsedilmelidir. Munchausen Sendromunun bir başka türü olan ve ilk defa 1977 yılında rapor edilen “Muchausen By Proxy Sendromu” ise bir ebeveynin otoritesi altında bulunan kişileri ya da çocuğunu hasta gibi gösterdiği bir psikolojik bozukluk durumudur.

Munchausen By Proxy Sendromunda, çocuğa bakmak ile yükümlü olan kimseler çocuk adına hastalık uydurur ya da hastalık semptomları oluştururlar. Buna göre, çocuk hasta olduğu iddiası ile doktora götürülür.

Bu sendromda, Munchausen sendromundan farklı olarak, kendine yönelik bir ilgi çekme çabası değil, otoritesi altında bulunan kişilere (özellikle çocuklarına) dikkat çekme uğraşı söz konusudur. Munchausen Sendromu, özellikle çocuklarının devamlı hasta olduğuna inanan ve bu nedenle doktor doktor dolaşan ebeveynlerin kişilik bozukluğudur. Bu psikolojik bozukluk, ebeveynlerin çocuklarına ciddi zararlar verebilmesine neden olabilecek oldukça tehlikeli bir durumdur.

Munchausen Sendromu nedir? Ebeveyn yoluyla Munchausen Sendromu adı da verilen Munchausen By Proxy Sendromu, bir çocuk istismarı durumudur ve erken teşhis edilebilmesi çocuğun olası büyük zararlardan kurtarılabilmesi adına da çok önemlidir. Genel anlamda Munchausen Sendromu, “tıbba meydan okuma” olarak da adlandırılır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!