featured

Münih’in Meşhur Meydanı MarienPlatz ve Glockenspiel Saat Kulesi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Almanya’nın en büyük kentleri arasında yer alan Münih, gerek köklü tarihi, gerek kültürel zenginliği ve gerekse de birbirinden güzel yapıları ile Avrupa’nın da en beğenilen şehirleri arasında yer alıyor. Bavyera Bölgesinin en büyük, Almanya’nın ise Berlin ve Hamburg’dan sonra üçüncü büyük şehri olan Münih, Dünya futbol devlerinden Bayern Münih’e de ev sahipliği yapmaktadır.

Ünlü Kent Meydanı MarienPlatz

Münih kentinde görülmesi gereken yerlerin başında ise kentin ünlü meydanı MarienPlatz bulunuyor. 1158 yılında Münih kenti ilk kurulduğu zamanlarda bu meydan suçlulara ceza verilen ve bu kapsamda idamların yapıldığı bir cadde niteliğine sahipti. Günümüzde ise bu meydan, barındırdığı tarihi yapılar ile birlikte sokak kafeleri ve mekanları ile de son derece hareketli bir yaşam merkezi konumunda bulunuyor.

MarienPlatz’da Bulunan Ünlü Yapılar

Münih kentinin kalbi olarak gösterilen MarienPlatz içinde bulunan ünlü yapılar ve eserler arasında;

1658 yılında yapılmış olan Bakire Meryem Heykeli,Eski Belediye Sarayı Altes Rathaus,Yeni Belediye Sarayı Neues Rathaus,Tarihi St. Peter KilisesiÜnlü saat kulesi Glockenspiel

Münih Glockenspiel Saat Kulesi

MarienPlatz meydanının en çok dikkat çeken yapıları arasında Yeni Belediye Binasına (Neues Rathaus) eklenmiş olan ve gotik mimariye sahip olan Glockenspiel adı verilen saat kulesi bulunuyor. Glockenspiel saat kulesi içinde, her gün 11;00, 12;00 ve 17;00 saatlerinde kenti ziyarete gelenlere ve Münih sakinlerine unutulmayacak özel şovlar sunuluyor.

Belirtilen saatlerde çalmaya başlayan 43 adet çan ile beraber saat kulesinden çıkan 43 ayrı figür, iki farklı ve tarihi olayı sahneliyor. Bu olaylardan ilki, birası ile ünlü Münih’te açılan ilk bira evinin sahibi olan Dük Wilhelm’in unutulmaz düğünün temsili.

İkinci olay ise kentte yaşanan büyük veba salgınını konu alıyor. 1800’lü yıllarda Münih’te ortaya çıkan veba salgını esnasında bira fıçısı yapanların, müzik ve dansla birlikte Münih halkına moral verme çabaları sahneleniyor.

Bu gösteriler yaklaşık olarak onbeş dakika sürüyor ve bu zaman içinde kente gelen turistler ile Münih halkı müzik ve dansla eğlenirken, bu unutulmaz olayı fotoğraflayıp, video kaydına alıyorlar.

Münih Yöresel Lezzetleri

Peki, Münih’te ne yenir? Münih kentinde ve özellikle MarienPlatz bulunan kafelerde öne çıkan yöresel lezzetler ise şunlar;

Almanların yöresel hamur işi olan ve genelde simide benzer şekle sahip olan Pretzels,Hafif ve oldukça lezzetli bir tatlı olan, tarçınlı bir elma kızartması niteliğine sahip Apfelkücherl,Özellikle tavuk etinden panelenerek hazırlanan ve genellikle patates kızartması ile sunulan Schnitzel,Camembert peynirinin içine tereyağı, yeşil soğan, kimyon, kırmızı toz biber gibi baharatlar ve bira eklenerek hazırlanan Obatzda,Yumurtalı bir erişte olarak tarif edilebilecek Spätzle,Bir elmalı turta çeşidi olan ve krema ile servis edilen Apfelstrudel,Karnabahar, brokoli gibi kış sebzeleri ile patates, havuç, mozzarella peyniri ve krema ile hazırlanan Auflauf,Bütün halinde kızartılmış bir tavuk yemeği olan Hendl,Balık kullanılarak hazırlanan bir sandviç çeşidi olan Fischbrötchen olarak sayılabilir.

YouTube video

Yüksek eğitim seviyesi düşük işsizlik oranı ile Avrupa’nın en çok göç alan kentleri arasında yer alan , teknoloji, endüstri, kültür, sanat ve turizm alanlarında da oldukça ileri seviyede bulunuyor. Bu  özel kenti ziyaret edeceklerin, görmesi gereken yerlerin başında ise bu yazımızda bahsettiğimiz MarienPlatz kent meydanı ile Glockenspiel Saat kulesi öne çıkıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!