featured

Mutfakta Yıldız Savaşları | Michelin Yıldızı Nedir? Nasıl Alınır? Michelin Yıldızı Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Her geçen gün daha çok ilgi gören mutfak, yemek ve bu mutfakların şefleri, özellikle son yıllarda daha çok ilgi gören Masterchef gibi programlarla, artık popüler kültüründe merkezinde bulunuyor. Peki, restoranların ve şeflerin derecelendirilmesinde tüm dünyada büyük saygı gören Michelin yıldızı ne anlama geliyor? Ülkemizde Michelin Yıldızlı restoran var mı?

Gastronomi dünyasının en prestijli derecelendirme sistemi olan Michelin Yıldızı nedir? Ne zaman ortaya çıktı? Gibi sorular ülkemizde de merak edilen konular arasında yer alıyor. İşte tarihçesi ve merak edilen yönleri ile Michelin Yıldızı…

Michelin Yıldızı Tarihçesi

Her şey 1900’lü yılların başında ünlü lastik markası olan Michelin’in, kendi ürünlerini kullanan şoför ve kişilere karayolları üzerinde yer alan araba tamircilerini, otelleri, lastik bayilerini kolayca bulabilecekleri bir liste hazırlaması ile başlamıştır. Daha sonra bu listeye restoranlarda dahil edilmiş ve ileriki yıllarda restoranlar açısından değerlendirmede başlamıştır.

Michelin Yıldızı alabilmek için istenen kriterler ise son şeklini 1936 yılında almıştır ve bu standartlar o yıldan günümüze dek hep aynı şekilde uygulanmaktadır. 85 yıldır uygulanan kriterler ise yemekte kullanılan malzemelerin kalitesi, yemeğin hazırlanması ve pişirmedeki ustalık, yemek sunumundaki özgünlük ve kreatiflik, yemeğin fiyatının karşılığını vermesi gibi konulardaki başarıdan oluşuyor. Yine mekanın genel atmosferi, konsepti, menüsü, hizmet kalitesi, hijyeni gibi kriterlerde Michelin Yıldızı verilmesinde etkili hususlar olarak öne çıkıyor.

Michelin Derecelendirilmesi

Bugün dünyanın en önemli şeflerinin adeta girmek için can attıkları en prestijli derecelendirme olan Michelin’in kırmızı rehberi, listesine girmeye hak kazanan restoranları bir yıldız, iki yıldız ve üç yıldız olmak üzere derecelendiriyor.

Bir yıldız ‘alanında çok iyi restoran’, iki yıldız ‘rota değiştirmeye değecek kadar lezzetli’, üç yıldız ise ‘özel bir yolculuğu hak edecek kadar muhteşem’ anlamlarına geliyor.

YouTube video

Michelin Yıldızı Nasıl Veriliyor?

Kimliğini yakınları dahil kimsenin bilmediği, özel Michelin lezzet müfettişleri, Michelin Yıldızı almaya aday olan restoranları gizli bir şekilde ziyaret ederek, belirlenen kriterler çerçevesinde inceler ve hangi restoranın kaç yıldız alması gerektiğini kararlaştırırlar. Gizli müfettişler aday restoran işletmecisine ya da restoran şefine haber vermeksizin bu ziyareti gerçekleştirdiklerinden, sistem tamamen liyakate dayalı olarak çalışıyor.

Dünya Üzerindeki Michelin Yıldızlı Restoranlar

Dünyada şu an için 145’i üç yıldızlı olmak üzere 3188 adet Michelin yıldızlı restoran bulunuyor. En çok Michelin yıldızlı restaurant ise sistemin ana vatanı  ve merkezi olan Fransa’da değil, Japonya’da bulunuyor. Bu kapsamda Japonya’da toplam 725 Michelin yıldızlı restoran, Fransa’da 632 Michelin yıldızlı restoran ve İtalya’da ise 367 Michelin Yıldızlı restoran yer alıyor.

Zirveyi paylaşan bu üç ülkeyi ise  Almanya 309, İngiltere 178, ABD 172, Belçika-Lüksemburg 144, İsviçre 118, Çin 116, Hollanda 110, İspanya 58, Singapur 29, Tayland 27, Danimarka, Portekiz ve Güney Kore 26, İsveç 24, Avusturya ve Tayvan 20, Brezilya 18, İrlanda 16, Norveç 6, Finlandiya 5, Yunanistan ve Macaristan 4, Hırvatistan 3, Çekya ve Polonya 2, İzlanda 1 restoran ile izliyor.

Türkiye’de Michelin Yıldızlı Restoran Bulunuyor mu?

Bir ülkede bulunan restoranlara Michelin yıldızı verilebilmesi için gereken ilk koşul, o ülkede Michelin rehberinin yayınlanması. Bu rehber henüz ülkemizde yayınlanmadığı için Türkiye’de Michelin Yıldızına sahip herhangi bir restoran da bulunmuyor.

Ülkemizde bulunmasa da Michelin yıldızı, verilen restorana büyük bir ün yanında ekonomik anlamda da büyük getiriler sağlıyor. Bu yıldıza sahip restoranlar gastronomi turizmini etkileyen en önemli kriter olarak öne çıkarken restoranın bulunduğu ülkenin de tanınmasına önemli katkı sunuyor.

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!